GP Catalunye MotoGP

Cirkus jménem MotoGP nám tentokrát dopravil do cíle pouhých 11 jezdců, nejrychlejší z nich byl poté obhájce titulu Valentino Rossi.

Celkem třikrát se muselo startovat do dnešního závodu MotoGP.
Start č. 1: Ihned po startu havarovalo šest jezdců, a to poté co se Sete Gibernau dotkl svého týmového kolegy Lorise Capirossiho. Ke kontaktu došlo při brždění do úvodní zatáčky závodu a vedle dvojice továrny Ducati dále havarovali Marco Melandri, Daniel Pedrosa, Randy de Puniet a John Hopkins, z nichž byl patrně nejvážněji zraněn Marco Melandri, který byl společně s Lorisem Capirossim ihned převezen do mobilní kliniky Dr. Claudio Costy. Závod byl pochopitelně zastaven a po půlhodinové pauze opětovně odstartován.
Ke druhému startu již nenastoupili Marco Melandri, Loris Capirossi ani Sete Gibernau, což znamenalo nejen závod s pouhými šestnácti jezdci, ale především ztrátu kvalitního jezdce Melandriho a tragédii pro tovární tým Ducati.
Start č. 2: Po absolvování zahřívacího kola se jezdci řadili na startovním roštu. Australanu Chrisu Vermeulenovi však najednou ztichl jeho motocykl Suzuki GSV-R, a tak byla celá startovní procedura přerušená. Chris v boxech přesedl na záložní stroj a vydal se ke třetímu startu.
Start č. 3: Stejně jako v prvním případě, tak i v tomto opakovaném startu skvěla odstartoval Casey Stoner, jenž se ještě v nájezdu do první zatáčky dostal na vedoucí pozici. Z té byl sesazen až po několika kolech Valentinem Rossim, snaha Stonera udržet se Rossiho poté vrcholila pádem v devátém kole.
V závodě, v němž vedle havárie z úvodního startu a havárie Casey Stonera, havarovali dále Daniel Pedrosa, Toni Elías a Randy de Puniet, v závodě v němž Shinya Nakano viděl černou vlajku pro nerespektování trestu projetí boxovou komunikací, zvítězil Valentino Rossi, který tak učinil velmi důležitý krok v obhajobě svého titulu mistra světa.
Na druhém místě dokončil závod Nicky Hayden, který si tak během posledních jedenácti závodů dojel pro desáté pódium. Třetí byl Kenny Roberts jr., jenž skvělým výkonem ukázal v přímém souboji továrně Suzuki jak se mýlila ve svých komentářích o starém pánu.
Na čtvrtém místě skončil právě jezdec Suzuki - John Hopkins, pátý byl Colin Edwards, jenž na šesté místo odsunul Chrise Vermeulena, pro něhož to však bylo první umístění v elitní Top Ten. Sedmý dokončil závod Makoto Tamada, osmý Carlos Checa a devátý jeho kolega James Ellison. Na desátém místě dojel Alex Hoffman a na jedenáctém Jose Luis Cardoso. Více jezdců cíl nevidělo.
V celkovém pořadí nyní vede Nicky Hayden (119) před Lorisem Capirossi (99), který dnes v závodě tedy nestartoval, naopak byl v jeho průběhu letecky transportován společně s Marco Melandrim do barcelonské nemocnice k důkladnému vyšetření. Na třetí místo se již dostal Valentino Rossi, jenž má na svém kontě nyní rovných 90 bodů.
Grand Prix pokračuje následující víkend, kdy je na programu Dutch TT, jenž se dle zvyklostí pojede již v sobotu.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist