GP Austrálie – Závod MotoGP vyhrál Rins, Bagnaia vede šampionát, Guevara má titul Moto3

Déšť, zima, vítr a závody pod blankytně modrou oblohou. Takové počasí nabídl Phillip Island v den závodu Velké ceny Austrálie. Závod třídy Moto3 vyhrál Izan Guevara (GASGAS), jenž se zároveň stal Mistrem světa Moto3 pro rok 2022. Vítězem závodu Moto2 je Alonso Lopez (Boscoscuro), Čech Filip Salač (Kalex) bohužel cílem závodu neprojel. Klání královské kubatury MotoGP vyhrál Alex Rins (Suzuki). Novým lídrem průběžného hodnocení je Francesco Bagnaia (Ducati). Devatenáctá Grand Prix sezony MS silničních motocyklů 2022 je příští týden v Malajsii.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27kol odstartoval z první řady Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady vyrazila trojice Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Třetí řada a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team). Portugalec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) dostal za nebezpečnou jízdu penalizaci v podobě ztráty tří pozic na startu a dlouhého kola.

Po startu si vedoucí pozici udržel Jorge Martin za nímž jel Marc Márquez, Francesco Bagnaia, Aleix Espargaró, Fabio Quartararo, Luca Marini a sedmý Jack Miller. Francouz Johann Zarco měl hodně špatný start, jelikož po prvním kole figuroval na osmnácté pozici. Ve třetím kole Jack Miller předjel Itala Mariniho, dostal se i před továrního jezdce Yamahy Quartarara a předjel také Aleixe Espargara. Ve čtvrtém kole udělal velkou chybu Fabio Quartararo, který nedobrzdil do zatáčky, byl dlouhý a musel mimo trať, takže po jeho návratu zpět do závodu mu patřila dvacátá pozice. V tu chvíli byl na špici průběžného hodnocení Francesco Bagnaia, jemuž se tím hodně přiblížil titul mistra světa.

Po pěti kolech vedl Jorge Martin náskokem necelých čtyř desetin na druhého Marca Márqueze. Šest desetin jel za vedoucí dvojicí třetí Francesco Bagnaia, který měl těsně za sebou Jacka Millera. Australan závodil na domácí půdě a moc chtěl na stupně vítězů. Jenže v jednu chvíli nechal pootevřené dveře, jimiž se před něho dostal Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR). Jack Miller jel pátý, šestý byl Aleix Espargaró, sedmý Luca Marini, osmý Marco Bezzecchi, devátý Alex Márquez (LCR Honda Castrol) a desátý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Druhý Australan v poli Remy Gardner (Red Bull KTM Factory Racing) byl třináctý, takže zatím velmi dobře.

V desátém kole to do Jacka Millera ve čtvrté zatáčce zezadu napálil Alex Márquez. Oba šli okamžitě k zemi, ale Miller měl zničený domácí závod a co je nejhorší, takový náraz si mohl vyžádat i nějaké zranění. Incident byl okamžitě vyšetřován komisaři FIM. V jedenáctém kole už Fabio Quartararo figuroval na patnácté pozici, ale pak přišel pád a to znamená, že si Francouz hodně zkomplikoval šanci obhájit titul mistra světa. Mezi tím čtvrtý Francesco Bagnaia dostal informaci, že jeho hlavní rival již není v závodě. Spanilou jízdu předváděl Alex Rins, který se dostal na druhou pozici mezi Jorge Martina a Marca Márqueze. Ve třináctém kole Francesco Bagnaia předjel třetího Márqueze a tím jen zvýšil své šance na zisk světového titulu. Márquez to ale Italovi vrátil a ten si musel hlídat záda, protože měl těsně za sebou Marca Bezzecchiho a Aleixe Espargara.

Těsně za polovinou závodu Alex Rins předjel prvního Jorge Martina, čehož využil Francesco Bagnaia, který se posunul na druhou pozici a Rinse po pár zatáčkách předjel, takže vedl závodní pole MotoGP. Na druhé místo šel v patnáctém kole Marc Márquez, třetí byl Alex Rins, čtvrtý Marco Bezzecchi a pátý Jorge Martin, jemuž závod nevycházel jak měl v plánu. Francesco Bagnaia měl střední směs vpředu, tvrdou vzadu. Márquez měl vpředu tvrdou směs a vzadu naopak měkkou. Martin měl motorku obutou na komplet tvrdé směsi. Bylo otázkou, která z kombinací bude ideálně fungovat až do konce závodu.

Ve dvacátém kole to byl závod jak má být. Předjíždělo se všude a skutečně nebylo jasné, jak to všechno dopadne. Na první pozici jel Francesco Bagnaia, ale musel odolávat tlaku Alexe Rinse, který při jednom z předjížděcích manévrů zapoměl na Marca Bezzecchiho a už jel třetí. Marc Márquez předjel Rinse a nalepil se na zadní kolo Italovy Ducati. Pátý jel Jorge Martin, šestý Luca Marini, sedmý Aleix Espargaró, osmý Enea Bastianini, devátý byl Johann Zarco a desátý Brad Binder. Havaroval Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP), takže u tovární Yamahy hodně špatný den závodu.

Pět kol před cílem útočil druhý Marco Bezzecchi na vedení, kde byl jeho krajan Francesco Bagnaia. Těsně za vedoucí dvojicí jel Alex Rins s Marcem Márquezem. Šest desetin za čtvrtým jezdcem v pořadí byl Luca Marini, Jorge Martin a sedmý Enea Bastianini. V předpolsedním kole byla situace naprosto vyrovnaná a vedoucí skupina měla sedm závodníků. Na první pozici pokračoval Francesco Bagnaia, druhý jel Alex Rins, třetí Marc Márquez, čtvrtý Marco Bezzecchi, pátý Luca Marini, šestý byl Enea Bastianini a sedmý Jorge Martin. V nájezdu do posledního kola předjel Alex Rins prvního Bagnaiu a to samé provedl Márquez, takže tovární jezdec Ducati byl rázem třetí.

Skvělý závod královské kubatury v Austrálii vyhrál Alex Rins, jenž pro Suzuki získal zlato dvě kola před koncem sezony, která je pro japonského výrobce v MotoGP poslední. Druhý projel cílem Marc Márquez, pro něhož je to jeho jubilejní 100.umístění na stupních vítězů královské kubatury. Třetí v cíli byl Francesco Bagnaia, nyní lídr průběžného hodnocení MotoGP s náskokem 14 bodů na druhého Quartarara. Slaví také Marco Bezzecchi, jemuž se už nyní podařilo vyhrát titul pro Nováčka roku 2022.

GP Austrálie, MotoGP – Závod (27kol)
14°C, dráha suchá, 35°C, vlhkost: 61%
1. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 40'50.654
2. # 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda +0.186
3. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati +0.224
4. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +0.534
5. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati +0.557
6. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +0.688
7. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +0.884
8. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +3.141
9. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +4.548
10. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +5.940
11. # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +11.048
12. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +13.606
13. # 35 Cal Crutchlow GB WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +13.890
14. # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +14.526
15. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +19.470
16. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +20.645
17. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +22.167
18. # 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +23.489
19. # 45 Tetsuta Nagashima JP LCR Honda IDEMITSU Honda +39.618
20. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +39.633
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda  
  # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist