GP Austrálie – Vyhrál Viñales, letos první zlato pro Yamahu

Sice krásný slunečný den závodu, ale třináct stupňů určitě není úplně ideální teplota pro závody motorek. Přesto všechna tři klání světového šampionátu byla nesmírně napínavá a jezdci znovu předvedli, že série Grand Prix je v současnosti na hodně vysoké úrovni. Závod třídy Moto3 vyhrál Albert Arenas, Jakub Kornfeil bodoval devátým místem v cíli. Vítězem klání šestistovek je Jihoafričan Brad Binder, druhé místo slavil nováček Joan Mir. V královské kubatuře svým pádem všechny vyděsil Johann Zarco, který naštěstí vyvázl bez zranění. Poprvé od Assenu 2017 slavil vítězství jezdec Yamahy, kterým byl Maverick Viňales. Český jezdec Karel Abraham projel cílem na výborné jedenácté pozici. Předposledním podnikem sezony je příští týden Velká cena Malajsie.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod

Z pole position odstartoval do závodu Marc Márquez (Repsol Honda Team), vedle kterého se do první řady postavili Maverick Viňales (Movistar Yamaha MotoGP) a Johann Zarco (Monster Tech Yamaha 3). Ze druhé řady vyrazili Andrea Iannone (Team SUZUKI ECSTAR) s Alexem Rinsem (Team SUZUKI ECSTAR a Jackem Millerem (Alma Pramac Racing), z třetí pak Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Danilo Petrucci (Team SUZUKI ECSTAR) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Karel Abraham (Ángel Nieto Team) si ve včerejší kvalifikaci vyjel 13. pozici a na gridu se tak postavil do páté řady.

Výborně odstartoval Andrea Iannone, který se na chvilku dostal na první pozici. Na ní jej ale brzy vystřídal Danilo Petrucci, který však nezvládl výjezd z první zatáčky, dostal se mimo trať a do závodu se vrátil až na posledním místě. Marc Márquez se po startu propadl až na konec první desítky, velmi rychle se mu však podařilo propracovat se zpět a po průjezdu startu a cílem už po prvním kole vedl. Na druhém místě jel Andrea Dovizioso, na třetím pak jeho jmenovec Andrea Iannone. Maverick Viňales startující z druhého místa se propadl až na příčku devátou. Karel Abraham se pohyboval na 14. pozici.

Ve třetím kole se na druhou příčku dostal před Andreu Doviziosa Andrea Iannone, Johann Zarco pak předjel nejdříve Valentina Rossiho a pak také Jacka Millera a posunul se na čtvrté místo. Český zástupce se posunul na 13. příčku.

Po průjezdu do pátého kola upadl Johann Zarco, jenž svým motocyklem zezadu trefil stroj Marca Márqueze, který se okamžitě propadl až na dvacáté místo a při první příležitosti zajel ke svým mechanikům do boxů. Do vedení se tak posunul Andrea Dovizioso, druhou příčku opanoval Jack Miller a na třetí jel Andrea Iannone. Karel Abraham stále zůstával na místě třináctém.

V sedmém kole už jel v čele závodu Maverick Viňales, za kterého se na moment dostal Valentino Rossi. Druhou příčku si však téměř okamžitě dokázal Andrea Dovizioso získat zpět. Starší z jezdců však při další příležitosti opět zaútočil a stříbrnou pozici si už udržel. Naopak Andrea Dovizioso musel čelit ještě Andreu Iannonemu a Alvaru Bautistovi. Zatímco Španěla se mu podařilo udržet za sebou, jeho krajan byl úspěšnější a Dovizioso se tak z prvního místa propadl na pozici čtvrtou.

V jedenáctém kole skončil závod pro Daniho Pedrosu, a tým Repsol Hondy tak odjede z Austrálie bez bodů. Mezitím probíhal velký souboj o desáté místo, o nějž soupeřila trojice Franco Morbidelli (EG 0,0 Marc VDS) a bratři Espargarové.

Patnáct kol do cíle Andrea Iannone chyboval a propadl se až na pátou pozici. Situace perfektně využil Alvaro Bautista, který se dostal před Andreu Doviziosa a obsadil třetí pozici. Na bodovanou příčku se pak posunul Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU), jenž předjel Scotta Redinga (Aprilia Racing Team).

V osmém kole spadl z devátého místa Hafizh Syahrin (Monster Tech Yamaha 3), jenž zažíval jeden z nejlepších závodů sezóny. Mavericku Vi?alesovi se mezitím podařilo svým soupeřům poodjet o více než čtyři sekundy, skupinu pronásledovatelů pak vedli druhý Andrea Dovizioso s třetím Alvarem Bautistou. Na čtvrté pozici jel Andrea Iannone, na páté pak Valentino Rossi. Karel Abraham se díky pádu Syahrina posunul o příčku výše na 12. místo, po odstoupení Pola Espargara (Red Bull KTM Factory) pak dokonce na pozici jedenáctou.

Po svém výjezdu v první zatáčce v samotném úvodu závodu předváděl výborný výkon Danilo Petrucci, jenž se prokousal až na dvanáctou pozici a o jedenáctou příčku soupeřil s Karlem Abrahamem.

Vítězem závodu se suverénně stal Maverick Viňales, který si přijel pro své první vítězství v letošním roce. Druhý dorazil do cíle Andrea Iannone a na třetím místě byl odmávnutý Andrea Dovizioso. Těsně pod stupni vítězů dokončil závod Alvaro Bautista, jenž se s MotoGP na konci roku loučí. Pro pátou příčku si dojel Alex Rins a šesté místo nakonec obsadil Valentino Rossi. Karel Abraham si před Danilem Petruccim nakonec dokázal svou 11. pozici obhájit a dojel si tak pro svůj nejlepší výsledek sezóny. Díky zisku pěti bodů se tak v celkovém hodnocení posune na 22. místo před Mika Kaliu.

GP Austrálie, Moto2 – Závod (27 kol)
13°C, dráha suchá, 32°C, vlhkost: 55%
1. # 25 Maverick VI?ALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 40'51.081
2. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.543
3. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +1.832
4. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Ducati Team Ducati +4.072
5. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.017
6. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +5.132
7. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +6.756
8. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +21.805
9. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +22.904
10. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +22.940
11. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +34.386
12. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +35.025
13. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +36.348
14. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +36.389
15. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +44.214
16. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +48.226
17. # 81 Jordi TORRES SPA Reale Avintia Racing Ducati +1'04.965
18. # 7 Mike JONES AUS Angel Nieto Team Ducati +1'19.817
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha  
  # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha  

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Ritchy přispěl 2 Kč
Davcoun přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist