GP Argentiny – Márquez s náskokem první, Rossi druhý

Závody Velké ceny Argentiny jezdci odjeli na suchém povrchu a znovu se bylo na co dívat. V třídě Moto3 slavil první vítězství kariéry Jaume Masia, letos podruhé vyhrál závod Moto2 Lorenzo Baldassarri a v královské kubatuře nedal nikomu šanci Marc Márquez. Českým jezdcům se nedařilo. Čtyřiadvacátý skončil Jakub Kornfeil, pětadvacátý Filip Salač, Karel Abraham závod nedokončil. Třetí podnik sezony přivítá v polovině dubna Texas.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (25kol)

Do 25 kol závodu odstartovala z první řady trojice Marc Márquez (Repsol Honda Team), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati). Druhá řada a Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), Jack Miller (Alma Pramac Racing) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Třetí řada a trojice Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) do závodu vyrazil patnáctý z páté řady.

Po startu ztratil Maverick Viňales, který se propadl na šestou pozici. Vedení udržel Marc Márquez, druhý jel Andrea Dovizioso a na třetí pozici se posunul Jack Miller. Ital Valentino Rossi byl čtvrtý, ale v nájezdu do druhého kola už figuroval na třetí pozici o níž se přetahoval s Jackem Millerem. Viñales podobně jak v Kataru ztrácel a před jezdce tovární M1 se dostal Franco Morbidelli, Cal Crutchlow a Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati). Karel Abraham jel na devatenácté pozici, dvacátý byl Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team). Do nepříjemností se dostal Cal Crutchlow, který ulil start a musel projet boxovou uličkou.

Po pěti kolech vedl Marc Márquez náskokem čtyř sekund, druhý byl Andrea Dovizioso a třetí Valentino Rossi na jehož zadním kole jel Jack Miller a Franco Morbidelli. Brit Crutchlow projel boxy a po výjezdu zpět na trať byl poslední, čtrnáct sekund za jednadvacátým Iannonem z Aprilie. Karel Abraham jel dvacátý, jeho týmový kolega Tito Rabat byl patnáctý. Márquez nechtěl nic ponechat náhodě a jeho náskok po osmi odjetých kolech představoval šest sekund. Rossi už podruhé zaútočil na Doviziosa a dostal se na druhou pozici. Čtvrtý jel Franco Morbidelli, pátý Jack Miller, šestý byl Danilo Petrucci, sedmý Maverick Viňales, osmý Takaaki Nakagami, devátý Alex Rins a desátý Fabio Quartararo.

V polovině závodu jel na špici pole Marc Márquez, jehož náskok na druhého Valentina Rossiho představoval osm a půl sekundy. Těsně za Rossim jel Andrea Dovizioso, Franco Morbidelli, Danilo Petrucci, Jack Miller, jemuž se málem povedlo Morbidelliho poslat k zemi, a sedmý byl Maverick Viňales. Na osmou pozici se dostal Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), který po bitvě předjel Takaaki Nakagamiho (LCR Honda Idemitsu). Jorge Lorenzo se posunul na patnáctou pozici, Karel Abraham zůstával dvacátý a v patnáctém kole po pádu v první zatáčce závod ukončil. Krátce na to havaroval ve stejném místě jeho týmový kolega Tito Rabat, jemuž v době pádu patřila patnáctá pozice.

Pět kol před cílem měl Marc Márquez vše ve svých rukou, jelikož jeho náskok představoval dvanáct sekund. Na druhé pozici pokračoval Andrea Dovizioso, jehož těsně následoval Valentino Rossi. Osm desetin za Italem jel Danilo Petrucci s Rinsem, Morbidellim a Millerem v zádech. Maverick Viňales ztratil pozici a jel osmý, snažil se, ale nešlo mu to. Alespoň zatím ne. Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing). Do posledního kola najel první Márquez, druhý Dovizioso a třetí Rossi. Problém měl Viñales s Morbidellim, kolidovali a závod nedokončili.

Třetí vítězství v Argentině si na konto připisuje Marc Márquez, jenž dnes neměl konkurenci. Druhé místo vybojoval Valentino Rossi, který se vrací na stupně vítězů poprvé od Velké ceny Německa 2018. Třetí závod dokončil Andrea Dovizioso. Australan Jack Miller je čtvrtý a zároveň nejlepší jezdec netovární stáje. Na body nakonec dosáhl Cal Crutchlow, který byl třináctý. Lídrem průběžného hodnocení je po závodu v Argentině Marc Márquez.

GP Argentiny, MotoGP – Závod (25kol)
27°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 75%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'43.688
2. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +9.816
3. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Mission Winnow Ducati Ducati +10.530
4. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +12.140
5. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.563
6. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Mission Winnow Ducati Ducati +13.750
7. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +18.160
8. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +20.403
9. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +25.292
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +25.679
11. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +25.855
12. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +27.497
13. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +31.398
14. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +32.893
15. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +33.372
16. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +35.545
17. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +38.238
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati  
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
_Sparrow_ přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist