Gabor Talmacsi: Veletoče v sezóně 2009

Maďar Gabor Talmacsi závodil v letošním roce ve dvěstěpadesátkách a v MotoGP. Nyní testoval Moto2, ovšem jeho budoucnost není zatím vůbec jistá.

Bilance Talmovi letošní sezóny je následující:

250 ccm - 3 závody a zisk 28 bodů
MotoGP - 12 závodů a zisk 19 bodů

Maďar Gabor Talmacsi vyhrál v roce 2007 titul mistra světa ve stopětadvacítkách. O rok později skončil v MS stejné třídy na 3. místě. Potom změnil kubaturu a s velkými nadějemi vstoupil do dvěstěpadesátek. Začal závodit v týmu Balatonring, který sice provozoval Jorge Aspar Martinez, ale který byl financován hodně mysteriozními obchodními partnery z Maďarska.


Talmacsi sice dokončil hned svůj druhý závod své nové kubatury na čtvrtém místě, ale už tehdy bylo znát, že peněžní možnosti týmu jsou hodně omezené. V každém případě chyběl druhý motocykl, který ale byl zakotven ve smlouvě. Navíc došlo k problémům, kdo vlastně valstní reklamní práva u této maďarské celebrity. 

A tak před Grand Prix Le Mans došlo ke krachu a Talmacsi se po zisku 28 bodů s Martinezem a se třídou dvěstěpadesátek rozešel a díky manažérovi Stefanu Favarovi našel místo v MotoGP, kde ve finanční krizi se zmýtajícího týmu Scot Honda nahradil nešťastného Japonce Yuki Takahashiho.


Na motocyklu Scot-Honda RC212V a díky penězům benzínového maďarského řetězce MOL se stal "Talma" prvním Maďarem v kubatuře MotoGP vůbec a splnil se mu jeho soukromý sen, zazávodit si v královské kubatuře.

Ovšem bez jakéholiv testování byl tak tento ex-mistr světa doslova hozen do ledové vody. "Při prvním závodě mně připadal tento motocykl jako neovladatelné monstrum. Viděno mýma očima, odehrálo se to všechno hodně rychle a pro můj mozek to bylo hodně nestravitelné. Neměl jsem strach, ale byl to velmi špatný a těžko popsatelný popis. Když v této třídě nezávodíš, tak si říkáš, pouze prvních sedm jezdců jezdí opravdu rychle.To ale není pravda, hodně rychlí jsou totiž úplně všichni", ví nyní Gabor velmi dobře.

A kvůli omezenému testování v MotoGP jezdil Talmacsi pouze 1 den v Barceloně a potom u nás v Brně, kde ovšem pršelo. 

Sponsor MOL nebyl pochopitelně s výsledky spokojený - celkově 17. místo v tabulce, poslední ze stabilních jezdců a nejlépe dvanáctý ve zmoklém Doningtonu - a když navíc HRC Honda nemohla týmu Scot zapomenout "partyzánskou" akci s Takahashim, tak se musel "Talma" se svým dlouholetým manažérem Stefanem Favarem rozhodnout pro další krok, a sice sestup o patro níž. 


O Talmacsiho byl pochopitelně zájem, tedy nejen kvůli jeho jezdeckému umění, ale i kvůli penězům od MOLu. Našel také brzy místo  v renomovaném týmu Moto2 Lucy Boscoscura, tedy ex-Metis Gilera. Ovšem před třemi týdny přišla "jobovka" od Aprilie, že tato italská továrna zastavila svůj projekt v Moto2 a tým "SpeedUp Aprilia" byl rázem bez šasí. Jistě Talmacsi nyní ve Valencii jezdil na britském motocyklu FTR, ale osud jeho nové stáje "SpeedUp" je hodně nejistý. Jednak nemá Boscoscuro k dispozici žádný motocykl, jednak mizí sponzoři. Druhý jezdec týmu Andrea Iannone směřuje ke Gresinimu...

Další závodní osud maďarského ex-mistra světa Gabora Talmacsiho tak není vůbec jasný...

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist