Ezpeleta: Motocykly o objemu 1000 ccm mohou přijít i dříve

Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta si dokáže představit, že "litry" by mohly v kubatuře MotoGP závodit už od roku 2011, i když rok 2012 se zdá být pravděpodobnější. A pole jezdců by mělo vzrůst na 22!

Dle oficiálního reglementu nahradí od roku 2012 "litrové" motorky v MotoGP dosavadní osmistovky. Šéf Dorny Carmelo Ezpeleta si ale dokáže představit, že se tato změna uskuteční už dříve. Jeho současnou prvořadou starostí je ale upřesnit nový reglement, a to ještě předtím, než odstartuje nová sezóna. V příštích týdnech jsou proto na pořadu některá zasedání komise Grand Prix. Pokud ale dojede k dohodě, tak je dle Ezpelety dokonce možné, že "formule 1000 ccm" pojede už od roku 2011. 


"Pokud bude vše OK, tak budou všechna nová pravidla do začátku sezóny 2010 kompletně hotová. Pak bude záležet na tom - i když o tom momentálně neuvažujeme, že by se jelo před rokem 2012 - jak dopadne jednání komise. A kdyby při hlasování byli všichni pro zavedení "litrů" už na rok 2011, mohlo by se to stát. To ale můžeme vše projednat ještě během sezóny, ale v zásadě mluvíme o roku 2012",  říká boss Dorny a dále dodává: "Rozhodující je hlasování a pokud dojde k přehlasování některého návrhu, tak se pochopitelně celá situace změní."

Toto nové opatření má jako hlavní cíl zvýšit startovní pole v roce 2012, i když samotný Ezpeleta nechce moc velké startovní pole: "Jistě, že je možné mít na startu 24 jezdců, ale to ani není cíl. Ideální stav je 22. Doufám, že se objeví i nové továrny, ale o tom jsme si zatím nedělali žádné starosti, neboť je ještě hodně času. 

Do konce roku éry 800vek ale Ezpeleta neočekává, že by se startovní pole ještě zmenšilo a dle něho není ani avizovaný odchod Suzuki žádnou hrozbou: "Máme s nimi smlouvu a v ní je jasně napsáno, že do roku 2011 musí závodit v MotoGP. A tuto smlouvu by měli v Suzuki dodržet", je si jistý šéf Dorny Carmelo Ezpeleta.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist