Dvanáctá GP sezony – Velká cena Teruelu

Aragonie je provincie na severu Španělska a Teruel je s přibližně 35 tisíci obyvateli jejím hlavním městem. Na dráze MotorLand Aragónu pojede světový šampionát druhý závod v řadě a jeho součástí bude doprovodná pohárová série Red Bull Rookies Cup. Vzhledem k tomu, že je v tomto ročním období zima i ve Španělsku, časový harmonogram je o hodinu posunutý podobně jak tomu bylo před týdnem. Navíc nedělní harmonogram není standardní kvůli termínové kolizi s formulí 1 (závod v portugalském Portimau) a k tomu všemu ještě dochází k změně na zimní čas, takže raději sledujte s předstihem termíny startů jednotlivých tříd.

Kapitoly článku

MotorLand Aragón (SPA)

Název Aragonie je odvozen od protékající řeky Aragón, a oficiální název zní Aragonské autonomní společenství, což je jedno ze sedmnácti autonomních společenství a historické území na severu Španělska. Závodění v okolí severošpanělského Alcañizu má tradici od roku 1963. Později ale vznikla potřeba postavit dráhu, která splňuje nejvyšší bezpečnostní kritéria, takže dostal zelenou supermoderní MotorLand Aragón, jehož duchovním otcem je architekt Hermann Tilke. MotorLand není jen závodní dráha, ale součástí areálu jsou také prostory pro firmy, které se věnují výrobě, vývoji a samozřejmě mají velmi blízko k motorsportu.

Stavbu areálu Španělé dokončili v roce 2009 a už o rok později tam motocyklové mistrovství světa absolvovalo premiérový víkend Grand Prix. Dráha měří 5077 metrů, široká je 15 metrů a nejdelší rovinka má 968 metrů. Celkem je tam sedmnáct zatáček - 10 levých a 7 pravých.

MotoGP – Preview

Rekordy a informace MotoGP – MotorLand Aragón (SPA)

Nejrychlejší kolo – Marc Márquez - Honda (2015) – 1'46,635
Rekord okruhu – Jorge Lorenzo - Yamaha (2015) – 1'48,120
Kvalifikační rekord – Marc Márquez - Honda (2015) – 1'46,635
Maximální rychlost – Francesco Bagnaia – Ducati (2020) – 351,8 Km/h

Délka závodu MotoGP - 23kol (116,8 km)

Po prvním závodu v Aragonii je situace v průběžném hodnocení poměrně zajímavá, jelikož máme ve vedení jezdce Suzuki Joana Mira (Team Suzuki ECSTAR) a to už tu opravdu dlouho nebylo. Španěl byl v GP Aragonie třetí a plně využil zaváhání Quartarara, který nezískal jediný bod. Nyní vede Mir náskokem 6 bodů a toto konto bude chtít rozšířit. Snadné to mít nebude, ale Suzuki je v závěru sezony hodně silná a traT v Aragonii Mirovi zjevně sedí. Toho potřebuje využít na 100 procent.

Francouz Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) vytěžil z posledních dvou závodů jen 7 bodů, což je hodně málo pokud tu mluvíme o ambicích získat světový titul. Qaurtarao ale tlak ohledně titulu necítí, protože ten by podle Francouze měli cítit především jezdci továrních týmů, což on není. Alespoň ne letos. Pokud je to pravda, je absolutně v pohodě, klidný a vyrovnaný, připraven v neděli bojovat o vítězství, kterým by se mohl posunout zpět do čela šampionátu.

Třetí v pořadí Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) ztrácí 6 bodů na druhého Quartarara a 12 bodů na vedení. Tovární jezdec Yamahy v Aragonii na stupně vítězů nedosáhl, ale stále je ve hře o titul mistra světa a to se počítá. O nadcházejícím víkendu je další podnik v Aaonii, což Yamahze nemusí zrovna sedět, ale pak následují další dva víkendy ve Valencii, kde by to Viňalesovi mohlo jít naopak moc dobře.

Celkem 15 bodů teď na vedení v soutěži ztrácí Andrea Dovizioso (Ducati Team). Italský závodník stále nepotvrdil, kde zamíří v příštím roce, nicméně jeho šance jet nějaký světový šampionát jako tovární jezdec příliš moc velké nejsou. Zřejmě se ujme role testovacího jezdce, jen zatím není jasné u koho by to bylo.

První pětku uzavírá japonský závodník Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), který a prvního ztrácí 29 bodů. Šestý v pořadí je Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), sedmý Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), osmý Jack Miller (Pramac Racing), devátý Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a první desítku uzavírá Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3), jehož od vedení dělí 52 bodů.

Chybět bude o nadcházejícím víkendu Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), který byl pozitivně testován na Covid-19 už před první GP v Aragonii. Yamaha Itala nenahradí, takže pojede jen s Maverickem Viňalesem. Pro Valencii se už s Rossim počítá. Nebude závodit ani Marc Márquez (Repsol Honda Team) a jeho možný nástup ve Valencii je s otazníkem.

MotoGP – MS po GP Aragonie:

1. Joan MIR SPA Suzuki 121
2. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 115
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 109
4. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 106
5. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 92
6. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 87
7. Alex RINS SPA Suzuki 85
8. Jack MILLER AUS Ducati 82
9. Pol ESPARGARO SPA KTM 77
10. Miguel OLIVEIRA POR KTM 69
11. Brad BINDER RSA KTM 67
12. Alex MARQUEZ SPA Honda 67
13. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 65
14. Valentino ROSSI ITA Yamaha 58
15. Johann ZARCO FRA Ducati 53
16. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 42
17. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 27
18. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 21
19. Iker LECUONA SPA KTM 20
20. Bradley SMITH GBR Aprilia 11
21. Stefan BRADL GER Honda 8
22. Tito RABAT SPA Ducati 8
23. Michele PIRRO ITA Ducati 4

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist