Druhá GP sezony – Velká cena Dauhá

Týden po zahájení sezony MS silničních motocyklů je na programu druhá Grand Prix, která se jede na stejném okruhu na jakém ta první, tedy na dráze Losail International Circuit. Jezdci a týmy mají všechna potřebná nastavení, informace z testování, ale především prvního závodního víkendu, takže o to by měla být víkendová GP zajímavější a napínavější, jelikož síly můžou být vyrovnané. Druhý podnik sezony je pod názvem – TISSOT Grand Prix of Doha.

Kapitoly článku

Losail International Circuit (Katar)

Okruh Losail Intenational postavili v roce 2004. Na okruhu v poušti závodili do roku 2008 ve dne, ale pak nastala změna, která přinesla závody v noci pod umělým osvětlením. To se letos trošku změní vzhledem k tomu, že po západu slunce pojedou pouze jezdci MotoGP. Závodní dráha pouštního okruhu má délku 5380 metrů a tvoří ji celkem 16 zatáček – 10 pravých a 6 levých. Nejdelší rovinka měří 1068 metrů a nájezd do první zatáčky je velmi oblíbeným místem k předjíždění, kde jezdci často využívají větrných stínů svých soupeřů.

Rekordy a informace MotoGP – Losail, Katar:

Nejrychlejší kolo – Francesco Bagnaia - Ducati (2021) – 1'52,772
Rekord okruhu – Maverick Viňales - Yamaha (2021) – 1'54,624
Kvalifikační rekord – Francesco Bagnaia - Ducati (2021)) – 1'52,772
Maximální rychlost – Johann Zarco – Ducati (2021) – 362,4 Km/h

Délka závodu MotoGP – 22 kol (118,4 km)
Stupně vítězů – závod MotoGP se v rámci GP Dauhá jede letos poprvé.

 

 

MotoGP – Preview

Průběžné pořadí šampionátu je v této chvíli stejné jako výsledek prvního závodu. Lídrem je tedy Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), který v těchto dnech očekává nejen rodinu, ale také stejný výsledek, jakého dosáhl poslední neděli. Viňales zajel velmi dobrý závod, dokázal se prosadit a celkem bez problému vyhrát, jen teď musí počítat s tím, že ostatní soupeři zvolí podobnou taktiku jako on.

Na druhé pozici je Johann Zarco (Pramac Racing), který dostal od Ducati šanci pokračovat v MotoGP a jak je vidět jejich důvěru jim začíná oplácet. Druhá pozice v úvodním podniku roku také znamenala, že Zarco byl nejlepším jezdcem Ducati, takže proč by teď v neděli nemohl slavit vítězství. Rozhodně na to má. Jeho maximálku, rekordní maximálku 362,4 kilometrů za hodinu, asi jen tak někdo nepřekoná.

Ital Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) jel první závod s továrním týmem Ducati a hned byl na stupních vítězů. Přesto je cítit mírné zklamání, jelikož Bagnaia dlouho závod vedl a to s celkem slušným náskokem. Vedení neudržel, protože pneumatiky dostaly v úvodu zabrat a v době, kdy Itala měly podržet to už nedokázaly. V posledním kole jel Ital dokonce až čtvrtý. Naštěstí závěrečná cílová rovinka a brutální silá jeho Desmosedici mu umožnila slavit první šestnáct bodů roku 2021.

Španěl Joan Mir (Suzuki Ecstar Team) obhajuje titul mistra světa, nicméně cesta za obhajobou nebyla snadná už v prvním závodním víkendu. Mir neměl potřebný cit s motorkou, nedokázal s ní brzdit tak jak je zvyklý a proto časy nepřicházely vůbec snadno. Před závode Suzuki oprášila staré nastavení z roku 2020, to najednou zafungovalo a Mir v závodě dokázal bojovat o stupně vítězů. To mu nakonec nevyšlo, ale víme, že je tam, kde má být.

Nová posila tovární stáje Yamahy Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) dokončil první závod na páté pozici a uvidíme, jak se s týmem připraví na nadcházející neděli. Francouz rozhodně není jezdcem, jemuž by pátá pozice stačila, ten bude chtít před cestou do Evropy co nejvýš, aby zachytil nástup týmového kolegy Viňalese.

Nejlepším nováčkem je průběžně desátý Enea Bastianini (Esponsorama Avintia). Ital odvedl parádní práci a jeho největším soupeřem o titul pro nejlepšího nováčka bude zřejmě Jorge Martin (Pramac Racing). Martin byl sice patnáctý, ale jeho raketový start a vůbec výkon v závodu naznačuje, že bude v dalších závodech velmi rychlý.

S technickými problémy válčili oba jezdci satelitu tří ladiček. Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT) nakonec získal alespoň čtyři body a je dvanáctý, Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) nebodoval vůbec. Úvod sezony tak pro oba nebyl ideální a tým bude dělat maximum proto, aby tuto neděli už byli vidět vpředu.

MS silničních motocyklů 2021 - MotoGP:

1. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 25 bodů
2. Johann ZARCO FRA Ducati 20
3. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 16
4. Joan MIR SPA Suzuki 13
5. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 11
6. Alex RINS SPA Suzuki 10
7. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 9
8. Pol ESPARGARO SPA Honda 8
9. Jack MILLER AUS Ducati 7
10. Enea BASTIANINI ITA Ducati 6
11. Stefan BRADL GER Honda 5
12. Valentino ROSSI ITA Yamaha 4
13. Miguel OLIVEIRA POR KTM 3
14. Brad BINDER RSA KTM 2
15. Jorge MARTIN SPA Ducati 1
16. Luca MARINI ITA Ducati  
17. Iker LECUONA SPA KTM  
18. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha  
19. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia  
20. Alex MARQUEZ SPA Honda  
21. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda  
22. Danilo PETRUCCI ITA KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mistr-kat přispěl 3 Kč
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist