Desátá GP sezony – Velká cena Rakouska

Kapitoly článku

Moto2 – Preview

Většina jezdců střední kubatury šestistovek si Red Bull Ring vyzkoušela o letní dovolené v privátním testu, nicméně i přesto bude nadcházející víkend pro všechny velkou výzvou v hledání správného nastavení pro závod. To je rozhodně velká šance pro Johanna Zarca (Ajo Motorsport), který je nyní lídrem průběžného hodnocení a jeho snahou bude navýšit náskok ve vedení, kde má nyní 25 bodů. Francouz využil zaváhání svých soupeřů v Německu, kde závod nedokončil ani Alex Rins, Sam Lowes nebo Thomas Lüthi. Franocuz už má také jasno ohledně své další profesní budoucnosti, protože podepsal s týmem Monster Yamaha Tech 3 a v roce 2017 pojede premiéru v MotoGP.

Chyba v Německu stála Alexe Rinse (Paginas Amarillas HP 40) důležité body a určitě si ani podobným způsobem nepřál zahájit letní dovolenou. Na vedení teď ztrácí pětadvacet bodů, o které musí bojovat pokud chce v závěru roku slavit titul mistra světa. Španěl je výborný závodník, jen při změně podmínek na trati ne vždy dokáže odhadnout své hranice.

Ještě nedávno byl na tom Sam Lowes (Federal Oil Gresini Moto2) bodově lépe než Francouz Zarco, nicméně v polovině sezony dělí Brita od první pozice třicet bodů, na druhého jich ztrácí pět. Nula z Německa nebylo nic s čím by mohl být spokojený a může být jen rád, že v závodu nebodovali ani jeho nejbližší soupeři. Lowes na Red Bull Ringu testoval s Aprilii MotoGP, protože Stefan Bradl byl zraněný po pádu v přípravě na domácí Grand Prix. Bradl pak během letní přestávky oznámil přestup do mistrovství světa superbiků, kde pojede s týmem Hondy.

Čtvrtý v pořadí Thomas Lüthi (Garage Plus Interwetten) má na kontě dvě nuly z posledních dvou závodů a to Švýcara více méně vyřazuje ze hry o titul mistra světa. Jeho ztráta na vedení je 58 bodů a i kdyby zajel ve druhé polovině zázračně, museli by před ním výrazně chybovat tři závodníci, což je skutečně málo pravděpodobné. Přesto ztraceno zatím nic není a Lüthi musí bojovat o maximum bodů v každé Grand Prix počínaje Rakouskem, což je teď jeho v uvozovkách druhá domácí velká cena.

Na páté pozici jsou s 83 body dva závodníci – Takaaki Nakagami (Idemitsu Honda Team Asia) a Jonas Folger (Dynavolt Intact GP). Oběma schází na čtvrtou příčku deset bodů, což zase není tak moc a rozhodně je právě Rakousko výborná příležitost, jak se posunout pořadím. Nikdo zatím nezná přesný recept na dráhu s deseti zatáčkami a ten, kdo se novému okruhu přizpůsobí nejrychleji, vyhraje. Folger byl naposledy v Německu druhý, takže mu motivace chybět rozhodně nebude.

Během letní dovolené tým Forward Racing testoval v aerodynamickém tunelu a následně potvrdil jezdeckou dvojici pro nadcházející sezomu, když prodloužil s oběma současnými jezdci Lorenzem Baldassarrim a Luca Marinim. Baldassarri je průběžně jedenáctý, Marini je v polovině premiérové sezony v mistrovství světa devatenáctý.

Moto2 – Stav po GP Německa:

1 - Johann ZARCO - FRA - Kalex - 151 bodů
2 - Alex RINS - SPA - Kalex - 126
3 - Sam LOWES - GBR - Kalex - 121
4 - Thomas LUTHI - SWI - Kalex - 93
5 - Takaaki NAKAGAMI - JPN - Kalex - 83
6 - Jonas FOLGER - GER - Kalex - 83
7 - Hafizh SYAHRIN - MAL - Kalex - 69
8 - Franco MORBIDELLI - ITA - Kalex - 66
9 - Dominique AEGERTER - SWI - Kalex - 65
10 - Simone CORSI - ITA - Speed Up - 59
11 - Lorenzo BALDASSARRI - ITA - Kalex - 47
12 - Luis SALOM - SPA - Kalex - 37
13 - Axel PONS - SPA - Kalex - 34
14 - Xavier SIMEON - BEL - Speed Up - 28
15 - Mattia PASINI - ITA - Kalex - 27
16 - Julian SIMON - SPA - Speed Up - 26
17 - Miguel OLIVEIRA - POR - Kalex - 24
18 - Marcel SCHROTTER - GER - Kalex - 22
19 - Luca MARINI - ITA - Kalex - 20
20 - Sandro CORTESE - GER - Kalex - 15
21 - Danny KENT - GBR - Kalex - 14
22 - Alex MARQUEZ - SPA - Kalex - 13
23 - Jesko RAFFIN - SWI - Kalex - 10
24 - Isaac VIÑALES - SPA - Tech 3 - 10
25 - Remy GARDNER - AUS - Kalex - 5
26 - Robin MULHAUSER - SWI - Kalex - 4
27 - Ratthapark WILAIROT - THA - Kalex - 3
28 - Xavi VIERGE - SPA - Tech 3 - 3
29 - Edgar PONS - SPA - Kalex - 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist