Dalsi dve mista uz jsou v MotoGP zaplnena

Japonec Makoto Tamada oficielne opustil tym Konica Minolta Honda. Ovsem hned nato nasel sve pusobiste v tymu MotoGP na rok 2007. Ve kterem a nejen o tom, jsou dalsi radky.

Prvnim jezdcem tradicni staje Yamaha Tech3 - Dunlop francouzskeho managera Hervé Poncharala bude japonsky pilot Makoto Tamada. 30-lety jezdec ma za sebou 61 startu v zavodech MotoGP a dve vitezstvi. Obe ovsem na Honde obute do penumatik Bridgestone. Po prechpdu na Micheliny se japonsky jezdec dva roky doslova trapil a nakonec musel prenechat sve misto svemu krajanovi Shinya Nakanovi - ten odesel od Kawasaki. Makoto Tamada bude jednickou v tymu francouzske staje Yamaha Tech3 (letos s Carlosem Checou a Jamesem Ellisonem) s hlavnim sponzorem pneumatikarskou firmou Dunlop. O druhem jezdci teto staje se stale spekuluje, momentalne maji nejvetsi sanci bud Alex de Angelis ze San Marina, ci jeden nejmenovany britsky pilot (Leon Haslam?).
Take Kawasaki zrejme uz ma rozhodnuto. Neuspesny letosni rok, Shinya Nakano jako jednicka momentalne v tabulce MS az 14., Randy de Puinet jeste o dve mista za nim, a odchod japonskeho jezdce k Honde, to vse neznamena zadne dobre vyhlidky do nove sezony. Navic Kawasaki jako jedina zatim neukazala na verejnosti novy motocykl o obsahu 800 ccm, ten by mel jet poprve az v lednu 2007. A tak neni divu, ze se volni piloti do teto staje moc nehrnou. Francouz Randy de Puinet ma smlouvu jeste na pristi rok, bude z neho stajova jednicka a vedle neho dostane dle nejnovejsich informaci jako dvojka sanci dosavadni testovaci pilot teto znacky, ex-mistr sveta ve dvestepadesatkach, Olivier Jacque z Francie. Puvodne uvazovany Sete Gibernau dle nekterych pramenu s diky odmitl, dalsi zdroje pak dokonce uvadeji, ze se teprve po 2 mesicich rozhodne o tom, zda po nove operaci bude Manuel Sete vubec schopny zavodit...
Jeste vloni patrila staj WCM - na snimku s jezdcem Britem Jamesem Ellisonem k tradicnim starujicim ve svete MotoGP. A nyni jeji majitel Peter Clifford - dle zahranicnich medii - zaluje ceskeho podnikatele Pavla Batu o castku 33 milionu Euro, nebot s nim mel 5-ti letou smlouvu o dodavce motoru V6 pro jeho motocykly. Tato castka ma jako odskodneni za neplneni smlouvy. A Clifford dale dodava: "Ani privatni pujcku v hodnote 400 000 Euro nebyl Blata schopen zaplatit v presnem terminu..."
Poprve ve 104-lete historii povede motocyklovy sport ne-Evropan, nybrz Jihoamerican. Bude jim 54-lety Venezuelan Vito Ippolito, ktery je v motocyklovem svete vice znamy, jako objevitel Johnny Ceccotta ci Carlose Lavada (na snimku), kdyz byl tehdy sefem tymu Venemotos, tedy venezuelskeho dovozce Yamahy. A oba dva jmenovani se stali take mistry sveta ve tridach 250, resp. 350 ccm. Do funkce noveho prezidenta FIM byl zvolen Ippolito na kongresu v Salvadoru de Bahia a vystridal tak ve funkci Itala Francesca Zerbiho, ktery byl prezidentem FIM od roku 1995 a letos uz nekandidoval.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist