Čtvrtá GP sezony – Velká cena Španělska

Po dvou závodech v Americe je na programu čtvrté kolo sezony Velká cena Španělska na okruhu Circuito de Jerez-Ángel Nieto. Dráhu na jihu Španělska jezdci MS silničních motocyklů dobře znají, jelikož se tam během roku hodně testuje. Ne jinak tomu bude letos, protože hned v pondělí tam mají týmy MotoGP™ jednodenní oficiální test a v úterý testují na jihu Španělska týmy Moto2™ a Moto3™. Z doprovodných sérií je v Jerezu Red Bull Rookies Cup.

Kapitoly článku

Jerez, Andalusie (SPA)

Závodní okruh Circuito de Jerez-Ángel Nieto má ve španělské Andalusii (Autonomní společenství Andalusie) vysoké postavení v historii závodění Španělska. Zajímavostí je, že název regionu pochází z arabského Al Andalus, protože právě tato část Pyrenejského poloostrova byla nějakou dobu pod arabskou nadvládou. Blízkost afrického pobřeží přináší dobré povětrnostní podmínky pro testy i závodění. Okruh v Jerez de la Frontera byl postaven v roce 1986 a už o rok později přivítal světový šampionát.

Okruh v Jerezu má dráhu dlouhou 4423 metrů, nejširší místo má 11 metrů a nejdelší rovinka má 607 metrů. V jednom kole jezdci projedou celkem 13 zatáčkami – 5 levými a 8 pravými. Pro závody v roce 2018 měl okruh nový povrch, ale ten Španělé po problémech znovu vyměnili.

„Zatáčky v Jerezu vedou k neustálým změnám v rozložení zatížení, což ztěžuje život předním pneumatikám,“ uvedl Piero Taramasso (Michelin). „V letošním roce jsme upravili přiřazení pneumatik, abychom zohlednili nový vývoj motocyklů. Proto, aby byl optimalizován výkon a jistota jezdce, budou mít přední pneumatiky ve srovnání s rokem 2022 tvrdší směs. Zadní pneumatiky budou celkově měkčí, přičemž hlavní specifikací bude měkká, plus alternativa střední, která bude k dispozici pro případ, že by počasí nabídlo až příliš vysoké teploty.“

MotoGP – preview

Rekordy a informace MotoGP™ – Jerez, Andalusie (SPA)

Nejrychlejší kolo – Francesco Bagnaia – Ducati (2022) – 1'36,170
Rekord okruhu – Francesco Bagnaia – Ducati (2022) – 1'37,669
Kvalifikační rekord – Francesco Bagnaia – Ducati (2022) – 1'36,170
Maximální rychlost – Johann Zarco – Ducati (2021) – 300,8 Km/h

Délka závodu MotoGP™ - 25 kol (110,6 km)
Velká cena Španělska – MotoGP™ 2022:
Stupně vítězů – 1. Bagnaia (Ducati), 2. Quartararo (Ducati), 3. Morbidelli (Yamaha)
Pole position – Francesco Bagnaia (Ducati) – 1'36,170 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Francesco Bagnaia (Ducati) – 1'37,669 sekundy

Také před čtvrtým podnikem sezony je na první pozici průběžného hodnocení italský jezdec Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team). Třebaže mu to naposledy v Texasu nešlo tak, jak by si představoval, získal ve finále 14 bodů za dvě šestá místa (sprint a závod), a vede šampionát náskokem 11 bodů. Bezzecchi má nyní dobrou šanci zabojovat a upevnit si vedení v šampionátu, pokud by Bagnaia znovu nebodoval.

Tovární jezdec Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) havaroval v hlavním závodu Velké ceny Texasu a do Evropy si přivezl jen 12 bodů za vítězství ve sprintu. Bagnaia tvrdil, že on chybu neudělal a chtěl po týmu, aby analyzoval dostupná data a získal odpověď na to, proč podruhé v řadě spadl. Na vedení v šampionátu ztrácí 11 bodů, což není tak moc vzhledem k tomu, že nyní lze během jediného víkendu získat 37 bodů. Uvidíme, jak si Bagnaia poradí už i s ohledem na fakt, že se do hry zřejmě vrátí jeho týmový kolega a rival Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team).

Vítěz závodu v Texasu, Alex Rins (LCR Honda Castrol), je třetím jezdcem průběžného hodnocení královské kubatury. V Portugalsku bodoval šesti body, Argentina mu přinesla sedm bodů, ale Texas, kde Španěl umí zajet dobrý závod, tak ten byl za 34 bodů a to znamená, že nyní mu jich šest chybí na druhou pozici a sedmnáct na vedení.

S 45 body je průběžně čtvrtý Maverick Viňales (Aprilia Racing). Španěl zajel v Texasu ve sprintu na desáté místo a v hlavním závodě bodoval čtvrtým místem v cíli. Tovární jezdec Aprile ztrácí jen 2 body na třetího Rinse, devatenáct mu jich chybí na vedení v šampionátu. Jeho týmový kolega Aleix Espargaró (Aprilia Racing) byl pasován do role favorita, ale zatím tento předpoklad nenaplnil. Espargaró je průběžně třináctý a kontě má jen 18 bodů. Rozdíl mezi Viňalesem a Espargarem je 27 bodů.

První pětici uzavírá Johann Zarco (Prima Pramac Racing), jemuž to v Texasu nevyšlo, protože tam nepotvrdil výkon, jaký předvedl v Argentině. Uvidíme, jak si Francouz povede v Jerezu. Šest bodů za Zarcem je šestý Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team), jemuž se v Texasu podařilo body za druhé místo v hlavním závodu. Sedmý Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) rovněž plánuje zopakovat, a ještě zlepšit poslední výkon v závodě, což bylo třetí místo.

Do desátého místa jsou v průběžném hodnocení jezdci Alex Márquez (Gresini Racing MotoGP), Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team).

Španěl Marc Márquez (Repsol Honda Team) nebude závodit ani v Jerezu, takže ho o nadcházejícím víkendu nahradí Iker Lecuona z týmu HRC v mistrovství světa superbikových motocyklů WorldSBK. Zda nastoupí Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team) je s otazníkem, jelikož ten bude muset projít prohlídkou u hlavního lékaře.

MotoGP™ – MS po GP Texasu:

1. #72  Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 64 b.
2. #1  Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 53
3. #42  Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda 47
4. #12  Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia 45
5. #5  Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati 44
6. #10  Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati 38
7. #20  Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 34
8. #73  Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati 33
9. #33  Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM 30
10. #21  Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 29
11. #89  Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati 29
12. #43  Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM 26
13. #41  Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia 18
14. #88  Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia 16
15. #37  Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM 14
16. #49  Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati 13
17. #30  Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda 7
18. #93  Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda 7
19. #36  Joan Mir ES Repsol Honda Team Honda 5
20. #51  Michele Pirro IT Ducati Lenovo Team Ducati 5
21. #94  Jonas Folger DE GASGAS Factory Racing Tech3 KTM 4
22. #25  Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia 2
23. #6  Stefan Bradl DE Repsol Honda Team Honda 0

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist