Čtvrtá GP sezony – Velká cena Španělska

Čtvrtý podnik sezony mistrovství světa silničních motocyklů pořádají tento týden ve Španělsku, konkrétně v jeho jižní části a na okruhu nedaleko města Jerez de la Frontera. Mimo závodu tříd Moto3, Moto2 a MotoGP zahajuje sezonu šampionát FIM Enel MotoE World Cup a druhé kolo mají na programu jezdci Red Bull Rookies Cupu.

Kapitoly článku

Jerez, Andalusie (SPA)

Závodní okruh ve španělské Andalusii (Autonomní společenství Andalusie) má vysoké postavení v historii závodění Španělska. Zajímavostí je, že název regionu pochází z arabského Al Andalus, protože právě tato část Pyrenejského poloostrova byla nějakou dobu pod arabskou nadvládou. Blízkost afrického pobřeží přináší dobré povětrnostní podmínky pro testy i závodění. Okruh v Jerez de la Frontera byl postaven v roce 1986 a už o rok později přivítal světový šampionát.

Okruh v Jerezu má dráhu dlouhou 4423 metrů, nejširší místo má 11 metrů a nejdelší rovinka má 607 metrů. V jednom kole jezdci projedou celkem 13 zatáčkami – 5 levými a 8 pravými. Pro závody v roce 2018 měl okruh nový povrch, ale ten Španělé po problémech znovu vyměnili.

Rekordy a informace MotoGP – Jerez, Andalusie (SPA)

Nejrychlejší kolo – Fabio Quartararo - Yamaha (2020) – 1'36,705
Rekord okruhu – Marc Márquez - Honda (2019) – 1'38,051
Kvalifikační rekord – Fabio Quartararo – Yamaha (2020) – 1'36,705
Maximální rychlost – Andrea Dovizioso – Ducati (2020) – 296,7 Km/h

Délka závodu MotoGP - 25 kol (110,6 km)
Velká cena Španělska – MotoGP 2020:
Stupně vítězů – 1.Quartararo (Yamaha), 2. Viňales (Yamaha), 3.Dovizioso (Ducati)
Pole position – Fabio Quartararo (Yamaha) – 1'36,705 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Marc Márquez (Honda) – 1'38,372 sekundy

MotoGP – Preview

Po úvodních třech závodech sezony je na první pozici průběžného hodnocení Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP). Francouz jede prvním rokem v továrním týmu tří ladiček a viditelně si vede dobře, když už má na kontě dvě vítězství. Jerez Quartararo zná víc než dobře, Yamaha má na této trati i dobrou bilanci, takže třetí vítězství v řadě bude cílem číslo jedna stejně jako udržení statusu lídra. Po Portugalsku Francouz oslavil své dvaadvacáté narozeniny, takže v MotoGP jeden z nejmladších jezdců.

S 15 body ztráty je na druhém místě Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Také Ital jede prvním rokem v barvách továrny Ducati a zdá se, že můžou být s jeho výkony do této chvíle spokojení. Z tří závodů dvoje umístění na stupních vítězů, ale zatím ani jednou umístění za pětadvacet bodů. Právě o vítězství v závodě bude v Jerezu Bagnaia usilovat, třebaže pro Ducati není jihošpanělská trať až tak ideální.

Průběžně třetí je vítěz prvního závodu sezony Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), jehož od týmového kolegy Quartarara dělí rovných 20 bodů. Viňales rozhodně spokojený není, protože jeho ambice míří daleko výš, nicméně je začátek sezony a vše se může během okamžiku změnit. Přesto je zvláštní, jak moc teď na Francouze ztrácí, to bude chtít ve své domácí Grand Prix určitě změnit.

Posun z první pozice na čtvrtou zaznamenal Johann Zarco (Pramac Racing), jemuž nevyšel závod v Portugalsku. Francouz měl těsně před koncem závodu problém s řazením, což pro něho znamenalo to nejhorší a to pád s nula body. Pokud by závod dokončil byl by pravděpodobně znovu druhý, čímž by si pozici lídra sice neudržel, ale ztrácel by jedniný bod. Teď má na kontě 40 bodů a 21 mu jich schází na vedení v soutěži.

Pátý v pořadí průběžného hodnocení je Joan Mir (Esctar Suzuki Team), úřadující mistr světa. Španěl neměl nejlepší start do sezony, ale v Portugalsku už bodoval třetím místem v cíli a nepochybně bude chtít ještě výš na domácí půdě Jerezu. Fanoušci budou chybět podobně jak loni, ale domácí prostředí Španělům dodá potřebnou energii a motivaci zajet maximálně dobrý výsledek.

Chybět bude Jorge Martin (Pramac Racing), který musel po těžkém pádu z Portugalska na operaci dolních a horních končetin. Kvůli tvrdému nárazu do hlavy trvalo než Martin mohl odletět do Barcelony a operaci pak podstoupil koncem minulého týdne. Martin vynechá Grand Prix také ve Francii a cílem návratu je Mugello, jenž je na programu koncem května. Tým již ohlásil náhradního jezdce, kterým je bývalý závodník královské kubatury, dnes jezdec WSBK, zkušený Španěl Tito Rabat.

V Jerezu také uvidíme Stefana Bradla (HRC Team), který už nebude v roli náhradního jezdce za Marca Márqueze, ale do závodního víkendu nastupuje na divokou kartu v barvách Honda Racing Corporation. Jeho úkolem nebudou ani tak výsledky v závodě, jako práce na vývoji RC213V v závodním módu.

MotoGP – MS po GP Portugalska:

1. Fabio QUARTARARO FRA Yamaha 61
2. Francesco BAGNAIA ITA Ducati 46
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 41
4. Johann ZARCO FRA Ducati 40
5. Joan MIR SPA Suzuki 38
6. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 25
7. Alex RINS SPA Suzuki 23
8. Brad BINDER RSA KTM 21
9. Enea BASTIANINI ITA Ducati 18
10. Jorge MARTIN SPA Ducati 17
11. Franco MORBIDELLI ITA Yamaha 17
12. Jack MILLER AUS Ducati 14
13. Pol ESPARGARO SPA Honda 11
14. Marc MARQUEZ SPA Honda 9
15. Alex MARQUEZ SPA Honda 8
16. Stefan BRADL GER Honda 7
17. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 6
18. Luca MARINI ITA Ducati 4
19. Valentino ROSSI ITA Yamaha 4
20. Miguel OLIVEIRA POR KTM 4
21. Danilo PETRUCCI ITA KTM 3
22. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia 2
23. Iker LECUONA SPA KTM 1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist