Bradl: Neuvěřitelné, budu závodit proti Rossimu

Co říká Rookie-MotoGP o svých nových soupeřích, jako je třeba Rossi, Pedrosa, ale třeba i náš Abraham.

31. ledna 2012 začíná pro Stefana Bradla s prvním testem MotoGP jeho nová kariéra. Příští týden ovšem odjíždí mistr světa Moto2 ještě na lyžařskou dovolenou do Dolomit.

Kdy vše začalo? Majitel italského týmu LCR-Honda Lucio Cecchinello hovořil s Bradlem poprvé vloni v červnu v sobotu večer před závodem GP Silverstone. Tehdy mu nabídl dva testy, v pondělí po GP v Mugellu a potom po České GP. K dispozici měl mít Hondu RC 212V Toniho Eliase. Ovšem Bradl odmítl: "Jednalo se tenkrát zřejmě o gaudi test, snad chtěl Cecchinello dostat Eliase pod určitý tlak.Ovšem mně by to nepřineslo nic pozitivního! Jen jsem mu řekl, že chci rozhodně jednou závodit v MotoGP!".

Cílový terč? Stefan Bradl skončil v týmu KTM-Junior - lépe řečeno byl z něho vyhozen - na podzim 2006 a odešel do španělské MotoGP-Academy, kterou tehdy vedl jistý Alberto Puig, současný manažér Daniho Pedrosy. Bradlovi bylo 17 roků a Puigův drill nesnesl a jednoho krásného dne z "tábora" utekl domů ke svému otci Helmutovi.

Od té doby je jeho vztah k Puigovi jako v dobách studené války mezi USA a Sovětským Svazem. Bude proto Pedrosa jeho speciálním soupeřem? "Tak to si opravdu nemohu ve svém prvním roce závodění v MotoGP dovolit tvrdit. Na straně druhé: Nothing is impossible! Ale to vše je ještě hodně vzdálené", říká jasně Bradl a dodává: "On jezdí v MotoGP už od roku 2006 a vždy na Hondě a hned od začátku v továrním týmu Repsol Honda. Dani tak má na mě určitě náskok. V loňském roce ostatně vyhrál tři závody Grand Prix, takže je to mimořádně silný soupeř".

Rookie. Stefan Bradl dobře ví, že na ostatních jedenácti prototypech MotoGP sedí hodně silní soupeři: "Z nich se nesmí podceňovat ani jeden. Také Abraham určitě některé lidí hodně překvapil a v roce 2011 neodváděl vůbec špatný job. Jednou skončil dokonce šestý! Nemohu správně nikoho ohodnotit a musím zůstat hodně realistou. Mezi jezdci na prototypových motocyklech jsem jediný rookie. Proto nechci zbytečně vyslovovat nějaká velká slova, ale dělat na trati svou práci."

Rossi jako soupeř. "V roce 1995 nebo 1996 jsem poprvé viděl motocyklové závody. 500-ky byly hrozně nudné, stejně pořád vyhrával Doohan. 1997 jsem zaregistroval, že se stal Valentino Rossi mistrem světa. Byl jsem tehdy jeho velkým fanouškem, stal se okamžitě mým idolem. A když jednou jel můj papá v roce 2000 k závodu Grand Prix, tak jsem ho poprosil, aby mně dovezl od Valentina T-Shirt. Papá ho přivezl a na něm byl jeho podpis a stálo tam: "For Stefan". ", vzpomíná mistr světa Moto2.

"Dříve byl prostě Rossi můj idol, nyní je to můj soupeř. A to je neuvěřitelné a hodně zvláštní. Nesmí mě to ale vůbec ovlivnit. Rossi je prostě jen jeden ze soupeřů, stejně jako třeba Abraham. To je v tomto případě úplně jedno. Ovšem zda budu na trati také tak ledově klidný, to se teprve ukáže. Ale myslím si, že to nebude žádný problém"., uvažuje o své premiérové sezóně v MotoGP její nováček Stefan Bradl.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist