Aprilia intenzivně pracuje na prototypu RS-GP 2023

V roce 2022 dosáhla Aprilia ve své krátké historii v MotoGP zatím nejlepších výsledků. Aleix Espargaró a Maverick Viňales, jezdci tovární stáje, obsadili v celkovém hodnocení šampionátu čtvrté a jedenácté místo v pořadí. Nyní italský výrobce zahájil přípravy na sezonu 2023, která bude zajímavá už tím, že poprvé nastupují společně se satelitem RNF MotoGP Team.

V polovině tohoto týdne (15/16.11.) testoval v Jerezu dva dny Lorenzo Savadori, jenž za smíšených podmínek najel 134 kol. Pracoval na nových konfiguracích elektroniky a získaná data budou důležitá pro další vývoj prototypu RS-GP 2023.

Tento týden také odletěl Aleix Espargaró a Maverick Viňales do Kolína nad Rýnem, kde strávili jeden den testováním v aerodynamickém tunelu. Aerodynamické studie vedly k tomu, že Aprilia přišla s inovativními řešeními, která jsou v MotoGP na špici, a pro budoucí vývoj se toho připravuje ještě hodně. Oba jezdci pracovali s prvním prototypem 2023, jehož vlastnosti budou během zimní přestávky analyzovány a vylepšovány.

Premiéru v aerodynamickém tunelu má za sebou také dvojice Miguel Oliveira a Raúl Fernandez. Oba to jsou jezdci nové satelitní stáje Aprilie, kteří už v prvním testu ve Valencii předvedli velmi zajímavé výkony. Jezdci hledali nejlepší konfiguraci na základě fyzických vlastností a jízdní pozice.

Nyní budou práce pokračovat v závodním oddělení Aprilie, kde budou inženýři analyzovat data shromážděná v průběhu celé sezony a připravovat to nejlepší pro rok 2023. Aleix a Maverick budou mít nový prototyp k dispozici při oficiálních testech v Sepangu, které jsou naplánovány na 10. 12. února 2023.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist