Abraham poprvé s motocyklem CR

Český motocyklový závodník Karel Abraham má za sebou první kilometry na novém motocyklu Aprilia ART, se kterým bude v MotoGP jezdit v sezoně 2013. Abraham po dnešních testech s motocyklem MotoGP/CRT řekl: "Máme před sebou hodně práce, ale jsem spokojený."

Motocykl spadá do kategorie takzvaných CRT strojů, které kombinují prototypový rám s motorem založeným na produkčních základech. Tyto motocykly se od svého vstupu do MotoGP v roce 2012 velmi rychle zlepšují a od roku 2014 by měly být plně konkurenceschopné s prototypovými motocykly tradičních výrobců Honda, Yamaha a Ducati.

           

Karel Abraham zakončil posezonní testy na okruhu ve Valencii časem 1:35,309 se ztrátou 2,987 vteřiny na nejrychlejšího Daniho Pedrosu na prototypu Honda. Kvůli špatnému počasí mohli všichni jezdci naplno testovat jen posledních několik hodin dvoudenních testů. Nyní začíná zimní období, kdy je testování zakázáno. Jezdci MotoGP znovu na dráhu vyjedou 5. února při předsezonních testech na okruhu v malajském Sepangu.
Jezdec českého týmu Cardion AB Motoracing Karel Abraham byl po dnešním testování spokojený: „Jsem rád, že jsme nakonec měli možnost svést se na suchu, bylo to úplně na poslední chvíli, mechanici už začínali balit, když trať začala rychle osychat. Ze dvoudenních testů jsme tak měli jen asi hodinu a půl, takže jsme nestihli udělat nějaké velké změny v nastavení, jen nějaké drobné úpravy na pérování. Máme ještě hodně práce před sebou, ale už teď můžu říct, že mám z té motorky dobrý pocit a jsem spokojený. Samozřejmě má méně síly a na rovinkách je pomalejší, ale s tím jsme počítali. Oproti Ducati ale nová motorka daleko lépe zatáčí a v zatáčkách je klidnější. Určitě nás před sezonou čeká ještě práce, ale z těch pětadvaceti kol, které jsem na suchu stihl objet, mám opravdu dobrý pocit.“
Marco Grana, šéfmechanik Cardion AB Motoracing, ho pak doplnil: Vůbec jsme nečekali, že bychom dneska vyjeli, od rána pršelo. Ale odpoledne se na poslední chvíli počasí zlepšilo a nakonec jsme najeli na suchu pětadvacet kol. Myslím, že po těch dvou dnech – i když jsme toho moc nenajezdili – můžeme mít dobrou náladu. Jsme ve skupině s ostatními motocykly CRT a jsme rychlejší než Hector Barbera a Aleix Espargaro. Karel dokáže své rychlé časy jezdit opakovaně a to je hodně důležité. Navíc máme rezervu, Karel se s motorkou teprve sžívá, takže nezajel žádné kolo bez chyby a nemohl tak zajet opravdu nejlepší možný čas. Ten by se mohl ve Valencii pohybovat kolem 1:34,8. Při testech jsme měli k dispozici standardní motor, zatímco Randy de Puniet jezdil už na motoru EVO II. Naše maximální rychlost tak bylo hodně nízká, ale to není to, co bychom teď potřebovali testovat. A v únoru do Malajsie už budeme mít také připravený motor EVO II. Víme, že je před námi hodně práce, ale Aprilia funguje skvěle a já jsem rád, že víme, kterým směrem se na začátku příští sezony ubírat.“


Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist