1000. Grand Prix uvidíme letos v Le Mans

Letošní závod Velké ceny Francie v Le Mans se výrazně zapíše do historie motocyklového mistrovství světa, jelikož se tam odehraje jubilejní 1000. závod. Loni získala francouzská GP cenu za nejlepší podnik sezony a letos bude místem velkých oslav ve více jak sedmdesátileté historii šampionátu, jehož éra odstartovala v červnu roku 1949.

Le Mans pořádalo celkem pětatřicet Grand Prix s tím, že ta úplně první se tam odjela v roce 1969. Od roku 2000 je šampionát MotoGP na francouzském okruhu Bugatti již pevnou součástí kalendáře mistrovství světa. Jubilejní 1000. Grand Prix bude dalším milníkem, který si na legendárním okruhu připomeneme a bude součástí oslav dalšího jubilea, jelikož se bude jednat o 30. ročník pořádaný místním promotérem PHA Claude Michy.

Od roku 1949 až dodnes zaznamenalo MS silničních motocyklů obrovský rozvoj. V roce 2023 má v kalendáři celkem jednadvacet Grand Prix a s novým formátem vloženého sprintového závodu, je to celkem dvaačtyřicet závodů na pěti kontinentech. Za více jak sedmdesát let bylo v jednotlivých třídách korunováno 125 různých mistrů světa, kteří reprezentovali celkem dvacet různých zemí. Nejlepší jezdci světa zamířili do celkem devětadvaceti zemí světa, kde závodili na třiasedmdesáti místech.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist