Ve věku 70 let zemřel Ángel Nieto

Ve čtvrtek 3.srpna zemřel motocyklový šampion Ángel Nieto. Sedmdesátiletý Španěl měl před týdnem dopravní nehodu na Ibize, kde ho při jízdě na čtyřkolce srazilo osobní auto. Byl převezen do nemocnice s poraněním hlavy a uveden do umělého spánku. Jeho stav byl den ode dne lepší, nicméně ze středy na čtvrtek došlo k zhoršení situace a třináctinásobný mistr světa svým zraněním podlehl.

Kapitoly článku

Pro Španělsko byl Ángel Nieto (25.1.1947-3.8.2017) velkou ikonou světa závodních motocyklů. Poprvé jel závod mistrovství světa ve španělské Grand Prix 1964 v kategorii do 50ccm a v této třídě zaznamenal své první vítězství, když v roce 1969 vyhrál závod v Německu.

Závodní kariéru ukončil v devětatřiceti letech s devadesáti vítězstvími v seriálu Grand Prix a třinácti tituly. Protože byl hodně pověrčivý, preferoval raději výraz 12+1. Když v roce 1986 skončil, byl po Giacomo Agostinim nejúspěšnějším jezdcem v počtu vítězství. V roce 2008 se na druhé místo posunul Valentino Rossi a společně to v Le Mans oslavili jízdou na motorce.

Ángel Nieto byl úspěšný v nižších kubaturách, ale pro novou generaci španělských závodníků sehrál výraznou roli. V jeho stopách šel Álex Crivillé, jehož následoval Sete Gibernau a jeho zase současná generace Dani Pedrosa, Marc Márquez, Maverick Viñales a další a další mladí a talentovaní Španělé, kteří čekají na svoji příležitost.

Čest jeho památce.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist