Sága rodu Mrkývků

Motocyklová dynastie rodiny Mrkývkových z Brna má na startovním roštu už svou čtvrtou generaci!, neboť v kubatuře minibiků závodí nyní Jirka Mrkývka nejmladší. V článku si přečtěte aspoň ve stručnosti, kdo byli ti dosavadní Mrkývkové I. - II. - III. Většině to jistě nemusím připomínat, ale přece jen....

Málokdo z našich čtenářů totiž ví, že i nejstarší z rodiny Mrkývků závodil na jednostopém dopravním prostředku. Jmenoval se Leoš a byl zarytým cyklistou. Ostatně i jeho syn Jirka závodil na kole v Jiskře Jundrov s tehdejšími hvězdami a rovněž vnuk Jirka byl dokonce na vojně v Dukle Brno jako cyklista - kvůli nemoci ale musel kola nechat a začal se věnovat - tedy stejně jako jeho otec - motocyklovýcm závodům. Vraťme se ale na chvíličku k pradědovi Leošovi Mrkývkovi, ten svůj život doslova a do písmene obětoval sice cyklistickým závodům, ovšem za motorovými vodiči, když se po těžkém pádu na "Bauerově rampě" v Brně na asfaltové klopené cyklistické dráze v roce 1951 - po defektu přední galusky - bohužel zabil. 

Leošův syn, Jiří Mrkývka nejstarší, byl v sedmdesátých létech hvězdou československé silnice a především na své soukromé Yamaze 250 vyhrával závod za závodem,  a nebylo snad závodu, kdy by nestál na bedně - pochopitelně na závodech především v zemích tehdejšího socialistického tábora a dařilo se také v "Poháru míru a přátelství". Účast v závodech mistrovství světa se u něho omezila pouze na brněnskou "Velkou Cenu" a zde se svou soukromou Yamahou - dovezenou hodně tajně z tehdejšího západního Německa, moc šancí pochopitelně neměl a velkým úspěchem byla už i kvalifikace do hlavního závodu. Stop jeho závodní kariéře ale vystavil brutální pád na závodech "Okolo Těrlické přehrady" v roce 1981. Se zlomenou levou nohou a pochroumanou páteří ležel dva měsíce v Karviné a potom ještě osm měsíců v brněnské úrazovce. Nohu mu celkem patnáctkrát operovali - naposled v červnu minulého roku - a dodnes ji nemůže pořádně ohnout.
  
          
          
Nebylo tedy ani divu, že se potatil i jeho syn, tedy další Jiří Mrkývka- prostřední.
Ten byl skvělým motocyklovým závodníkem superbiků a v závodech WSBK absolvoval v létech 1996 - 2006 neuvěřitelných 135 závodů v tomto seriálu!, což je absolutní český rekord, který ještě minimálně 1 rok nebude překonán! Kromě toho byl Jiří Mrkývka i mistrem republiky superbiků v roce 2003. V seriálu MS dojel nejlépe ve Valencii 2004, v Top10.
             
       
Nyní se tedy na startu objevuje další "Mrkva", Jirka Mrkývka nejmladší. Zatím jezdí tento 11-letý brněnský klučina sice "pouze" minibiky v kategorii Junior, ale kdoví, co bude za několik let?
     

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist