Největší hvězdy československé silnice (19)

Další článek o českém jezdci, jenž v minulostio bodoval v Mistrovství světa Vám přináší pohled na Milana Šobáně staršího.

ŠOBÁŇ Milan
* 28.02.1937 Uherské Hradiště
Brno 71-6.Kreidler 50
Klasifikace MS: 1971 – 25.místo (Kreidler 50cc)
Rodák z moravského Slovácka se k motocyklům dostal velice pozdě - začal až ve třiceti. Nemá na kontě ani jeden vyhraný závod a pochopitelně ani titul. Přesto patří do výčtu našich bodujících. V MR se nepravidelně umisťoval v letech 69 až 89. V MS startoval pouze třikrát. Poprvé v roce 70 v nejslabší objemové třídě dojíždí na 15. místě. O rok později v Brně prší a při památném závodě dosáhne na skvělé šesté místo. Se světem se obrazně loučí v roce 1972, kdy nedokončí závod 125.
Doma nejprve zkouší jugoslávský Tomos a nevede si špatně - v celkové klasifikaci získává 4. místo hned za triem Fendrich-Havrda-Krmíček ve třídě 50. Stejného umístění dosahuje o rok později na stejné značce. Před něj se vklíní další z favoritů Kročka. Přec jen jsou Tatrany o něco rychlejší - a to jim také vynese mezinárodní starty. Přesto mu stroj dosluhuje - a tak se Milan rozhodne pauzírovat. Na scénu se vrací v roce 1973 ale již v sedle těžké Jawy 350. Továrna těmto jezdcům tehdy poskytla skomírající materiál, neboť ho nechtěla přímo hodit do muzea. Na mezinárodní konkurenci samozřejmě naši nestačili - většinou se jednalo o 5a více let staré stroje. Celkově sedmé místo ale nevypadalo špatně. Nedostatek financí ovšem zapříčiňuje pád do oblastního přeboru bez statutu MR. Šobáň ještě pokouší štěstí v letech 1977-80 a na sklonku bojuje po boku svého syna. V roce 1986 na pokraji padesátky získává 15. místo na Yamaze 250 - kuriózní je že získal stejně bodů jako jeho syn. Roku 1987 se loučí s více než slušným 10. místem v klasifikaci třídy 250 - opět na stroji Yamaha.
Nevím jestli to v Brně způsobil právě onen déšť´, faktem zůstává, že se štěstí dostavilo - a hned ke třem našim jezdcům. Za pátým Havrdou projel cílem M. Šobán na Kreidleru a za ním Fendrich v závodě třídy 50cc.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist