Historie na dvou kolech: ADAC classic 2015

O víkendu 19. -21. června se na německém okruhu Sachsenring konal svátek všech milovníků motocyklové závodní historie. Akce s názvem ADAC classic 2015 přilákala na tribuny a do depa tisíce návštěvníků a zvědavců. Jak by také ne, když k vidění a hlavně slyšení byly desítky závodních motocyklů, které psaly historii světových závodních dějin. Přímo na místě byl Lukáš Bělič, který pro nás připravil jednak velmi hezké fotografie, ale také popis celé akce.

Kapitoly článku

Tyto jednostopé skvosty vodili po závodním okruhu jejich současní majitelé ale také legendy, které na nich vyhrávaly světové podniky před desítkami let. A že se diváci mohou těšit na velkolepou podívanou, prozrazovala již předem startovní listina. Mistři světa jako například Luigi Taveri (narozen 1929), Kel Carruthers, Hugh Anderson, Jan de Vries, Dieter Braun či Steve Baker. Jezdci, kteří těmto mistrům tvrdě konkurovali jako například Bruno Kneubühler, Jos Schurgers, Bo Granath, Theo Bult, Gianfranco Bonera, Aalt Toersen, Theo Timer, Pentti Korhonen a další.

Ze závodních motocyklů měla nejpočetnější zastoupení firma Yamaha. Mimo známých značek jako Honda, Suzuki, MZ, Kreidler, NSU či DKW byly k vidění zajímavosti jménem Yamsel, Piovaticci, Mondial či Armstrong.

Československé barvy hájil Antonín Kružík, který na Sachsenring přivezl několik krásných Jawiček, v čele s legendárním čtyřválcem Jawa. Že tento motocykl vzbudil mnoho pozornosti není divu, jelikož spousta lidí má ještě v paměti rok 1969, kdy na starém Sachsenringu tragicky havaroval Bill Ivy právě na Jawě 4V. Jawu po Františku Šťastném přivezl ukázat Jan Bednář ze Dvora Králové.

Značku ČZ reprezentoval náš legendární jezdec Bohumil Staša, jednu historickou Čízu osedlal i náš úspěšný „supermonař“ Libor Kamenický a v ostrém závodě dvoutaktních klasiků jel i náš jezdec Jindra Štěpánek na své Yamaze TD3.

Za organizací tohoto podniku stál bývalý mechanik firmy Yamaha Ferry Brouwer. Program doplnil ještě závod historických padesátek, superbiky, sajdkáry a milovníci dvoustopých závodních aut si přišli taky na své. Ten, kdo tuto krásnou nostalgickou akci nenavštívil, může litovat.

Náplastí na duši mu může být podobná akce s názvem Bikers classics v belgickém Spa 3. až 5. července 2015.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist