ADAC Sachsenring Classic 2018

O víkendu 22.-24.června se na okruhu Sachsenring konal již pátý ročník populární akce věnované všem milovníkům klasických závodů, rychlých kol a vůně ricinu. Pořadatelé již dopředu hlásili rekordní počet přihlášených závodníků a víkendový program sliboval opět velkou podívanou. Přestože si počasí se všemi účastníky docela pohrálo a téměř celou sobotu pršelo, i tak si na okruh našly cestu tisíce návštěvníků. Přímo v místě dění byl náš spolupracovník Lukáš Bělič, který zachytil atmosféru historie na dvou kolech objektivem svého fotoaparátu a slovem zprostředkoval své dojmy z této bezpochyby skvělé akce.

Kapitoly článku

Hlavním lákadlem byla opět kategorie Classic Kings, která byla tradičně naplněná zvučnými jmény světových motocyklových hvězd. Až z Austrálie přicestoval čtyřnásobný mistr světa Kork Ballington, který se představil na tradičně zelené Kawasaki 250. Kork je také dobře známý u nás, když v roce 1978 vyhrál Grand Prix v Brně ve třídě 250 i 350 a tento double zopakoval i o rok později. Na dráze ho doprovodili další mistři rychlých řídítek, např. trojnásobný mistr světa Ital Pier Paolo Bianchi, Freddie Spencer, Steve Parrish, Carlos Cardus, Jochen Schmid, Bruno Kneubühler, Jeremy McWilliams, či ikona značky Ducati Paul Smart. Ten přiletěl na Sachsenring i se svou manželkou Maggie, jejímž bratrem nebyl nikdo jiný, než legenda Barry Sheene.

Další mistři se představili v divácky velmi atraktivních sidecarech. V ukázkové jízdě prohnal sidecar Busch dvojnásobný mistr světa Rolf Steinhausen, vedle světových šampionů z roku 1982 Wernera Schwärzela se spolujezdcem Andreasem Huberem.

Na Sachsenringu mohli diváci shlédnout také dvojzávod FIM světového šampionátu sidecarů. Zde se utkal sedminásobný světový šampion Tim Reeves s Finem Pekkou Paivärenta (4xMS) a nedělní závod vyhráli bratři Birchallové, vítězové letošní Tourist Trophy na ostrově Man.

Dalším ostrým závodem byla kategorie motocyklů „Zweitakt Trophy“, kde české barvy hájili na Yamahách jedoucí Tomáš Jícha a Vítězslav Hatan z Mirošova. Víťa v sobotním mokrém závodě dojel na krásném třetím místě.

Českého fanouška také potěšila ukázková jízda historických Škodovek. Víkend plný prezentací, autogramiád a jiných lákadel zahájila páteční vzpomínková akce na nedávno zesnulého Ralfa Waldmanna. Zatáčka číslo 11 nyní nese jeho jméno. Pořadatelé opět odvedli kus dobré práce a my budeme doufat, že se jim podaří udržet vysoko nasazenou laťku i v další „pětiletce“.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
petridas přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist