IDM, Matěj Smrž první v Assenu!

V nizozemském Assenu dnes doslova před několika minutami skončil předposlední závod německého mistráku, IDM. V něm se představilo hned několik českých jezdců. Nejlepšího výsledku dosáhl Matěj Smrž, když v první jízdě třídy Superbike dokázal zvítězit.

Šampionát IDM letos podruhé zavítal mimo území Německa, konkrétně do nizozemského Assenu. Na okruhu v hlavním městě provincie Drenthe na severu země, známém také jako „Tourist Trophy“, se o tomto víkendu utkalo 200 jezdců z 19 zemí. Své zastoupení zde měla i Česká republika. Na startu se kromě tradičních účastníků IDM Peška, Chmelíka a Čiháka, objevil i čerstvý „ženáč“ Matěj Smrž.

IDM Superbike

Česká posila týmu Inghart Matěj Smrž (#96), se ve vynikajícím světle ukázala již v kvalifikaci. Matěj si se svoji Hondou vyjel druhou startovní pozici, když nestačil pouze na stále ještě úřadujícího šampiona IDM Superbike Martina Bauera (#1). Rakušan Bauer se právě v Assenu vrátil zpět do šampionátu po dlouhé pauze zaviněné zraněním při pádu v Oscherslebenu. Až třetí místo na roštu si vyjel leader průběžného pořadí Superbiků, Jorg Tauchert (#11).
Do první jízdy výborně odstartoval Martin Bauer. Stíhat se ho vydal náš Matěj Smrž. Již ve druhém okruhu Matěj zajíždí nejrychlejší kolo závodu v hodnotě 1´41.042 a dotahuje se na Bauera. V osmém kole již dvojička Bauer-Smrž jezdí s šestivteřinovým náskokem na třetího Taucherta. Ve dvanáctém kole se před Taucherta dostává Holanďan Schouten (#39). Další okamžiky jsou již pro naše barvy velice příjemné, Matěj střídá Bauera na čele závodu a ihned si buduje pohodlný náskok, protože Rakušan musí zvolnit kvůli problémům s chlazením. Našim fandům dobře známý Andreas Meklau (#13) úspěšně bojuje ve skupině s Tauchertem a Schoutenem a končí třetí. Druhý náš zástupce, Miloš Čihák (#15) svoji Suzuki do cíle bohužel nedovezl.

Druhá jízda pro Matěje již tak jenoduchá nebyla. Po startu musel dotahovat vedoucí skupinu a ve třetím kole jezdil na sedmém místě. Na čele vévodil Bauer pronásledovaný Tauchertem, Neblem a Meklauem. V devátém kole se Matěj posunul na šestou příčku a hned útočil na šestého Jonese. Toho definitivně zdolal v 11 kole a bojoval dál, což mu vyneslo konečné čtvrté místo. Je vidět, že trať v Assenu Smržům pravdu sedí  :). Způsobem start-cíl ve druhé jízdě zvítězil Martin Bauer. Druhé místo obsadil Andreas Meklau a třetí do cíle přijel Jorg Tauchert. Miloš Čihák závod dokončil na 25.místě.

IDM 125 ccm

O tom, že mistrovský titul v této kubatuře získá Němec Marcel Schrötter, bylo rozhodnuto již v minulém závodě. Veškerá pozornost tedy byla upřena na souboj o druhé místo, ve kterém se utkali náš Karel Pešek a šestnáctiletý Němec Fritz Marvin. Kája do Assenu přijížděl s náskokem devíti bodů před Marvinem. Kvalifikace, jejíž druhou část narušil déšť se lépe povedla Fritzovi (3.místo), Pešek se svoji Aprílií startoval z místa čtvrtého. Druhý náš zástupce- Ladislav Chmelík, s motocyklem FGR startoval z 33 pozice početného startovního pole (44 jezdců).
V závodě samotném se hned po staru odpoutává od zbytku startovního pole tříčlenná skupinka ve složení Schrötter (#1), van der Mark(#69 ), Fritz(#7). Kája Pešek (#82) jejich nástup nezachytil, ale jezdí čtvrtý s odstupem tří vteřin. V pátém kole však Fritz z čelní skupiny odpadá a Pešek se tak dostává na třetí pozici. Bohužel i Kája svého soupeře v boji o druhou příčku v celkovém hodnocení IDM v devátém kole napodobí a závod pro něj končí. Další Čech, Ladislav Chmelík (#24) již v závodě také nepokračuje. Na čele závodu se drží suverénní Schrotter zvyšuje svůj náskok před van der Markem. O třetí pozici bojují Grunwald a Finsterbusch. Na osmadvacáté pozici jezdí se strojem orlickoústecké stáje FGR němec Daniel Kreuziger(#31). Marcel Schrötter potvrzuje, že mu mistrovský titul právem náleží a v závodě vítězí. Za ním přijíždějí Holanďan Michael van der Mark a Luca Grünwald.

Výsledky:

IDM Superbike, 1. jízda:

1. SMRŽ Matěj (CZE), Honda CBR 1000 RR, 28:59.602
2. BAUER Martin (AUT), Honda CBR 1000 RR, +4.975
3. MEKLAU Andreas (AUT), Suzuki GSX-R 1000, +5.910
4.SCHOUTEN Raymond (NIZ), Yamaha YZF-R1, +8.204
5. TAUCHERT Jorg (GER), Yamaha YZF-R1, +8.844
----------------------------------------------------------------------------

DNF ČIHÁK Miloš (CZE), Suzuki GSX-R 1000

IDM Superbike, 2. jízda:

1. BAUER Martin (AUT), Honda CBR 1000 RR, 28´57.118
2. MEKLAU Andreas (AUT), Suzuki GSX-R 1000, + 0.214
3. TAUCHERT Jorg (GER), Yamaha YZF-R1, + 0.692
4. SMRŽ Matěj (CZE), Honda CBR 1000 RR, +10.982
5. ANDERSEN Kai (NOR), KTM RC8 R, + 11.509
--------------------------------------------------------------------------
25. ČIHÁK Miloš (CZE), Suzuki GSX-R 1000, +1´03.429

IDM 125:

1.SCHRÖTTER Marcel (GER), Honda RS 125, 25´25.580
2. Van der MARK Michael (NIZ), Honda RS 125, +3.452
3. GRÜNWALD Luca (GER), Honda RS 125, +24.089
4. FINSTERBUSCH Toni (GER), Seel 125, + 24.518
5. BÜHN Jan (GER), Seel 125, +24.628
--------------------------------------------------------------
DNF PEŠEK Karel (CZE), Aprilia RS 125
DNF CHMELÍK Ladislav (CZE), FGR 125


Poslední závod seriálu IDM hostí 13.9. německý Hockenheimring.


Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (7x):



TOPlist