Fantastický víkend, hodnotí Petr Najman závody IDM v Mostě

Úspěšný road racingový závodník Petr Najman o uplynulém víkendu premiérově vyzkoušel závody v IDM. Z mosteckého okruhu si odvezl skvělé výsledky - páté místo a umístění na stupních vítězů.

Sezóna road racingových závodů je i letos poznamenána několika zrušenými či odloženými závody a tak se Petr Najman rozhodl, že využije i jiných šampionátů. Několikanásobný mistr ČR v závodech na přírodních okruzích zavítal na závodní okruhy, konkrétně během minulého víkendu odjel závody IDM v Mostě. Petr nastoupil na divokou kartu do kategorie Twin Cup v týmu NK Motors.

Twin Cup je kategorií, ve které se organizátoři snaží zachovat co nejrovnější podmínky z hlediska techniky a tím ukázat talent jezdců. Co se týče motorek, jde o dvouválcové motocykly s motorem o objemu do 700 ccm s maximálním možným výkonem 78 PS. Možné úpravy jsou z hlediska podvozku, a to cartrigemi a zadním tlumičem od firmy Mupo Race Suspension, přepákováním a přední brzdovou pumpou od Magury. Závodit se musí na jednotných pneumatikách od Pirelli.

Na programu závodního víkendu byly v pátek dva volné tréninky a první kvalifikace. Na to se v sobotu navázalo druhou kvalifikací a prvním závodem. V neděli následoval druhý závod. Do Mostu se v této třídě sjela velká konkurence 44 jezdců ve startovním poli. Petr Najman měl při své premiéře v této třídě očekávání výsledků do Top10, ale nakonec zajel ještě lépe. Petr se s motorkou seznámil až na místě, takže se postupně s každým výjezdem na trať zlepšoval. Čas na kolo se mu z úvodních 1:54,04 podařilo stlačit na 1:47,5 v posledním závodě a co se týče sobotního závodu, tak z toho bylo výborné páté místo. V neděli dokázal posunout svůj výsledek na ještě lepší, kterým bylo umístění na stupních vítězů. Třetí místo je o to cennější, že ho získal po velkém boji ve skupině.

Petr Najman „Myšlenku jet IDM v Twin Cupu mi vnuknul Honza Markalous, který se ptal, zda by mohl se svým Twinem startovat v této třídě. To jsem mu vyvrátil, protože mají jiná technická pravidla, než máme my na přírodních okruzích. V tom mě napadlo se zeptat Niklase Pfeiffera (majitele týmu NK Motors), jestli by byla možnost propůjčení motocyklu a startovat v této třídě. Tým pro mě měl volnou motorku, ale museli jsme zjistit, zda mě IDM do těchto závodů ještě pustí z hlediska dalších pravidel. Naštěstí se to podařilo a začal jsem se chystat na domácí závody v Mostě. Další podmínkou bylo sehnat dostatek financí na závodní víkend. S tím mi pomohli hlavní sponzor FESTA profesionální nářadí a partneři Jorg Sachs, Přípojky s. r. o. a Auto Langerová."

„Do Mostu jsme přijeli ve čtvrtek, kdy probíhaly administrativní a technické přejímky a seznámení se s novým týmem a novou motorkou. V pátek už jsem se těšil na trať, kdy jsem poprvé vyzkoušel nový motocykl Kawasaki Z650 a obhlédnul konkurenci. Motorka mi hned sedla do rukou a cítil jsem se dobře. Říkal jsem si, že mám na to zajet dobrý výsledek. V tom mě předjela skupina jezdců a já si uvědomil, že to nebude tak snadné. První trénink jsem skončil na 13. místě. Do druhého tréninku jsme změnili nastavení řadící páky, tlumičů a převod. V druhém tréninku z toho byl hned posun na 10. místo. V první kvalifikaci se mi opět podařilo zrychlit a posunout se na 7. pozici, se kterou jsem byl již spokojený. Druhá kvalifikace následovala v sobotu, kde došlo k dalšímu zlepšení a to na výslednou 6. pozici na startovním roštu."

„Do prvního závodu jsem dobře odstartoval a udržoval se kolem 6. místa. V průběhu závodu se první čtveřice oddělila a naše skupina tří jezdců bojovala o 5. místo. To bylo velice divácky atraktivní, protože jsme po zbytek závodu jeli kolo na kolo a v každém kole bylo jiné pořadí. Do posledního kola jsem najížděl na 5. pozici, kterou jsem udržel až do cíle, i přes to, že mi soupeři nic nedarovali. Z výsledku jsme měli v týmu velikou radost, jelikož se opět povedlo vylepšit čas na kolo i umístění. Díky tomu jsem věřil, že bych mohl i ve druhém závodě bojovat o přední příčky."

„Na neděli se dost ochladilo a celkově panovaly jiné podmínky. Start do závodu se mi moc nepodařil a musel jsem chvíli stahovat ztrátu na pátého se čtvrtým. To se mi v pátém kole podařilo a zapojil jsem se do boje o stupně vítězů. Jelikož jsem se na motorce cítil opravdu dobře, tak jsem byl schopný akceptovat jejich rychlé tempo a znovu posunout svůj čas na kolo o 1,5 vteřiny. Během závodu jsme si několikrát prohodili pořadí, ale do posledních kol už jsme jeli už jen ve dvou. K tomu se přidali jezdci o kolo, takže kvůli tomu vzniklo hodně dramatických předjetí a boj o pódium byl o to těžší. Nakonec jsem byl tím šťastnějším já a dojel jsem si pro první pódium v IDM. Jelikož jsem nebyl zahrnut do bodování IDM, tak se mnou na stupně vítězů vystoupal i bodovaný jezdec."

„Víkend byl fantastický, moc jsem si ho užil, byly to krásné souboje, vysoká konkurence a rád bych se těchto závodů účastnil i nadále, protože si myslím, že mám potenciál se dál zlepšovat a zajíždět dobré výsledky. Tímto bych chtěl oslovit nové partnery, kteří by mi umožnili startovat pravidelně v závodech IDM, protože doposud mám sponzory jen na závody road racingu (MMČR a IRRC), kterým tímto samozřejmě děkuji za podporu. Radostnou zprávou posledních dní je oznámení pořadatelů IRRC z Chimay, že se letošní ročník uskuteční, takže se tam moc těším."

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Marta Kopecká - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist