Mistr světa Moto2 – Augusto Fernandez

Druhým místem v závodu Velké ceny Valencie uzavřel sezonu 2022 Augusto Fernandez (23.9.1997) a současně si na konto připsal první titul mistra světa. V závodě Moto2 Fernandez bojoval o titul šampiona s Japoncem Ogurou. Japonec ale havaroval a bylo rozhodnuto. Titul získal Fernandez, jezdec týmu Red Bull KTM Ajo.

V roce 2014 vyhrál Augusto Fernandez evropský pohár juniorů. Následně jel kategorii Superstock 600, kde v roce 2015 vyhrál. V následujícím roce jel evropský šampionát Moto2, kde obsadil celkové páté místo. V roce 2017 zahájil stejný šampionát umístěním na stupních vítězů, ale v ME již nepokračoval, protože měl s týmem Speed Up premiéru v Grand Prix.

V roce 2018 ale v paddocku Grand Prix nebylo pro Fernandeze místo, takže nastoupil znovu do evropské série Moto2. V polovině sezony hledal tým Sita Ponse jezdce a zvolili právě Augusta Fernandeze. Udělali dobře. Španěl jen ve dvanácti závodech nasbíral 45 bodů a obsadil osmnácté místo.

Rok 2019 byl pro Fernandeze zlomový. I přes problémy se zraněním v podobě zlomeného zápěstí, dokázal AugustoFernandez už v Jerezu získat své první umístění na stupních vítězů. Hned v Le Mans získal další třetí místo a v Assenu si na konto připsal první vítězství, což následně zopakoval v Británii a Misanu. Sezonu uzavřel jako pátý nejlepší. V roce 2020 neměl Fernandez ideální sezonu, nezískal ani jednu pozici v Top3 a skončil celkově třináctý. V roce 2021 už zaznamenal šest umístění na stupních vítězů a třebaže ani jednou nevyhrál, znovu byl celkově pátý. Tím také uzavřel svoji éru s týmem Elf Marc VDS Racing.

V nových barvách týmu Red Bull KTM Ajo zaznamenal Fernandez první umístění na stupních vítězů až závodem v Le Mans, kde byl první. Další vítězství přišlo na Sachsenringu, Assenu a Silverstonu. Následovala dvě třetí místa v Misanu a Aragonii, druhé místo v Motegi a nakonec druhé místo ve Valencii. O tom, že je Augusto Fernandez mistrem světa Moto2 už rozhodl pád Ai Ogury, který jako jediný s Fernandezem o titul bojoval až do konce.

- Fernandez je vedle Toniho Eliase, Marca a Alexe Marquezových, Pola Espargara a Tita Rabata šestým španělským jezdcem, který získal titul v Moto2

- Fernandez je devátým španělským jezdcem, který získal titul ve střední kategorii. Titul Augusta Fernandeze je zároveň dvanáctým v této třídě pro Španělsko a 57. v závodech Grand Prix.

- se sedmi vítězstvími v Moto2 se Fernandez dělí o 13. místo s Tonim Eliasem v seznamu jezdců s největším počtem vítězství v této třídě

- v letošní sezoně stál Fernandez na stupních vítězů devětkrát a celkem v Moto2 je to dvacetkrát, čímž se na seznamu jezdců s největším počtem umístění na stupních vítězů v této třídě umístil o jednu příčku za Francem Morbidellim a Miguelem Oliveirou.

- Fernandez je jedním z 12 jezdců (šestým Španělem), kteří v Moto2 vyhráli alespoň tři závody v řadě

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist