Objevem roku 2012 byl Fenati

Ital Romano Fenati skončil hned při prvním svém startu v mistrovství světa na podiu, a teprve druhou Grand Prix své kariéry potom dokázal vyhrát. Je to budoucí mistr světa?

16-letý Romano Fenati se při úvodním závodě MS-Moto3 v Kataru "připletl" nějakým způsobem do vedoucí skupiny bojující o vítězství v závodě a nakonec senzačně skončil ve své premiéře v seriálu GP na druhém místě. Dokonce i přítomní italští zástupci médií museli nejdříve ve svých podkladech vyhledat to správné křestní jméno tohoto teenagera. Neboť "R" mohlo také znamenat klidně Roberto.

Fenati patří do stáje "Team Italia", která je provozována italskou motocyklovou federací FMI a samotný jezdec byl objeven dřívějším mistrem světa kubatury do 125 ccm Robertem Locatellim. Když potom jezdec s motocyklem Honda vyhrál hned svou druhou Grand Prix vůbec - za deště v Jerezu - byl okamžitě oslavován v Itálii jako nový Rossi nebo Capirossi. Neboť právě Capirossi vyhrál v 16 letech hned svůj první titul mistra světa (125 ccm/1990).

Ovšem Fenati neustál zas tak úplně velký tlak na svou osobu, neznal také většinu tratí a několikrát i spadl. Navíc se svým motocyklem FTR-Honda byl už dopředu na různých okruzích proti převaze KTM odsouzen k porážce.

Fakta: Dvě podia v prvních dvou závodech, potom ve zbývajících 15 Grand Prix už jen jednou druhý (Mugello) a jednou třetí (Misano). Ovšem celkově se tento Rookie umístil na celkovém 6. místě, takže tak úplně špatné to zase nebylo.
Jedno je jasné: Fenati je rozhodně pro celou Itálii v nejnižší objemové kubatuře velkým příslibem, když jiní talenti z Apeninského poloostrova jako Grotzkyj či Morciano v posledních sezonach jen horko těžko bojovali o umístění v Top-Ten. Ostatně i Fenatiho týmový kolega Alessandro Tonucci přesvědčil ve druhé polovině uplynulé sezony o svém talentu, když dojel třeba na bednu v Motegi.

Locatelli a týmový manažer Team-Italia Alfredo Mastropasqua se pokoušeli získat už během roku 2012 tovární materiál KTM na příští sezonu. Nakonec «Loca» za tovární tým z Mattighofenu sám závodil: Ovšem Mastropasqua nechtěl požadovaných 400.000 Euro za balíček pro Fenatiho zaplatit, neboť byl názoru, že by italského talenta ztratil, a Fenati by se mohl stát brzy továrním pilotem KTM, zatímco tento Ital patří FMI.

Fenati začal loňskou sezonu s zářivě bílou helmou, později ale dostal lukrativní nabídky od sponzorských firem vyrábějící různé Energy-Drink. Ovšem Fenati zůstal věrný bílé helmě i nadále, neboť je pro něho charakteristická: "Pokud to bude možné, chci si bílou helmu ponechat, líbí se mně to", říká hodně skromný Fenati, který v době svého prvního podiové umístění v GP nebyl ani majitelem mobilního telefonu.

Stáj "Team Italia" pojede tedy i v roce 2013 s motocykly FTR-Honda a týmový manažer Mastropasqua pevně věří, že italský mladík Romano Fenati se letos stane mistrem světa kubatury Moto3.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist