Mistr světa Moto3 pro rok 2022 – Izan Guevara

Vítězstvím v závodě Moto3 Velké ceny Austrálie si dvě kola před koncem sezony zajistil titul mistra světa Izan Guevara, osmnáctiletý jezdec stáje GASGAS Aspar Team. Jezdec z Mallorky k zisku titulu ani vítězství nepotřeboval, stačilo dojet na posledních bodovaných pozicích, Guevara ale v závodu odvedl skvělou práci a všem ukázal, že si titul plným právem zaslouží.

Izan Guevara se narodil 28.června 2004 na Mallorce. Na motorce jezdil už ve svých třech letech a jeho první mezinárodní úspěch přišel v roce 2019. Bylo to v sérii European Talent Cup v níž Španěl vyhrál šest závodů v řadě, aby v závěru sezony získal celkové vítězství.

V roce 2020 závodil Izan Guevara v Red Bull MotoGP Rookies Cupu a přesunul se do tehdejšího juniorského mistrovství světa (Junior World Championship Moto3), dnes JuniorGP. Tam to byl podobný příběh jako v ETC. Po několika solidních výsledcích přišla pódia a pak série čtyř vítězství v řadě. Ve Valencii pak Guevara získal světový titul, když porazil své rivaly Xaviera Artigase a Pedra Acostu.

Mallorčan v roce 2021 přestoupil do mistrovství světa Moto3. Jezdec s číslem #28 na všechny okamžitě zapůsobil a své první vítězství oslavil v Austinu v rámci Velké ceny Texasu. Do sezony 2022 nastoupil Guevara jako jeden z favoritů na celkové vítězství. Vyhrál závody v Jerezu, Barceloně, Sachsenringu, Motorlandu, Motegi a teď naposledy také na Phillip Islandu. Vítězstvím v Austrálii si Guevara dvě kola před koncem sezony zajistil titul mistra světa Moto3.

- ve věku 18 let a 110 dní, jenž dovršil v den závodu GP Austrálie, se Izan Guevara stal pátým nejmladším jezdcem, který získal titul mistra světa nejnižší kubatury

- ve věku 17 let a 97 dní získal Guevara loni své premiérové vítězství v Moto3 v rámci Velké ceny Texasu. Mallorčan se stal šestým nejmladším vítězem v této třídě po Mavericku Viňalesovi (17 let a 86 dní).

- je to poprvé, co jezdec GASGAS vyhrál mistrovství světa Moto3, a je to také první titul pro jezdce jiné značky než Honda nebo KTM v této třídě.

- Guevara vyhrál v Moto3 sedmkrát a v seznamu jezdců s nejvyšším počtem vítězství v Moto3 je od roku 2012 devátý společně s Bradem Binderem a Sergiem Garciou

- v roce 2022 stál Guevara zatím jedenáctkrát na stupních vítězů, což je nejvíc ze všech jezdců této třídy. S šesti vítězstvími v roce 2022 je také nejúspěšnějším jezdcem. Druhým v pořadí je Dennis Foggia.

- Izan Guevara je sedmým španělským jezdcem, který získal titul v Moto3 od zavedení této třídy v roce 2012. Je zároveň šestnáctým španělským jezdcem, který získal titul v nejnižší kubatuře. Titul Izana Guevary je také dvaadvacátý v nejnižší třídě pro Španělsko a šestapadesátý v závodech Grand Prix.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist