Kornfeilův nový tým RW Racing: Ohraničený rozpočet, ale kvalitní závodní materiál

Nizozemská stáj RW Racing ztratila sice vicemistra světa Luise Saloma, ale vsadila na Jakuba Kornfeila a Jaspera Iwemu.

Bývalý nizozemský jezdec GP Jarno Janssen převzal po dvou letech opět pozici týmového manažera nizozemské stáje Moto3 v Grand Prix Team RW Racing, který letos pojede s Jasperem  Iwemou a Jakubem Kornfeilem na motocyklech Kalex-KTM. V sezoně 2012 startovali za tento tým Jihoafričan Brad Binder a Španěl Luis Salom, který se stal vicemistrem světa a kromě 8 podiových umístění dokázal 21-letý Mallorčan i dvakrát vyhrát: v Indy a na Arágonu. Oba dva jeho nástupce tedy čeká hodně práce, pokud budou chtět navázat na loňské skvělé výsledky tohoto tradičního týmu, který je logickým pokračováním stáje Arieho Molenaara, kde už závodil úspěšně i Kuba Smrž v sezonách 2002 - 2005 ve své kariéře pilota kubatury do 250 ccm. 
V loňské sezoně byl týmovým manažerem u RW Racing Švéd Johann Stigefelt, ten ale z této nizozemské stáje odešel a společně s Britem Garym Ekeroldem, ex-manažerem Swan-Yamaha v BSB, založil tým Moto2 pod názvem ESGP, kde měl závodit Brit Gino Rea na motocyklu FTR. Ze startu tohoto týmu v MS-Moto2 ale ještě před prvními letošními testy sešlo, neboť hlavní sponzor Circuit Crimea svým peněžním závazkům nedostál. Gino Rea se tak ocitl na dlažbě...

"Měl jsem v tomto týmu také pracovat. Ale brzy se ukázalo, že s budgetem 600.000 Euro není možno absolvovat kompletní sezonu MS-Moto2. S takovými penězi si v paddocku GP uděláš po polovině sezony pouze samé nepřátele, neboť už nebudeš moci platit účty. Proto jsem raději převzal znovu tým Moto3 RW Racing. Nedisponujeme sice největším budgetem ze všech týmů, ale majitel stáje Roelof Warninge, jeden z největších prodejců trucků DAF - patří mu třeba DAF Hamburg - je důvěryhodný člověk"., říká Janssen.

          

Janssen byl v sezónách 2011 a 2012 se Švýcarem Randy Krummenacher v týmu Grand Prix Team Switzerland, předtím byl s tímto Švýcarem dva roky v týmu Arie Molanaara, tedy předchůdce dnešního RW Racing-Teamu. "Jsem rád, že mohu opět spolupracovat s Kalexem", říká šťastně Janssen, neboť jezdci s těmito motocykly Kalex-KTM, které mají k dispozici rovněž Kornfeil a Iwema, vyhráli vloni tři závody Grand Prix (Salom 2x, Folger 1x) a celkem 12x byli odmávnuti šachovnicovým praporkem na pozici, která znamenala podiové umístění. 

Těchto motocyklů Kalex-KTM uvidíme ve startovním poli GP-Moto3 celkem osm, když je budou pilotovat v týmech Mapfre-Aspar (Folger, Granado), Kiefer Racing (Alt, Finsterbusch), RW Racing (Iwema, Kornfeil), MarcVDS (Livio Loi) a Interwetten-Paddock (Öttl).

"Čistokrevné" KTM pak budou zastoupeny rovněž osmkrát: Ana Carrasco jako jediná pojede produkční bike RC 250R, zatímco její týmový kolega ve stáji LaGlisse Maverick Viñales, bude pilotovat tovární KTM typu RC 250GP, stejně jako Salom, Khairuddin a Sissis (Red Bull KTM Ajo, a dále Niklas Ajo (Team Avant Tecno), stejně jako Alex Rins s Alexem Márquezem (Team Estrella, Galicia 0,0). Z 33 pilotů, kteří dnes začnou testovat na okruhu Ricarda Torma, tak skoro polovina - celkem 16x - bude mít k dispozici produkty hornorakouské továrny z Mattighofenu.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist