Foggia přišel po zákroku Bindera o šanci na titul, Jihoafričanova omluva nenašla pochopení

Bitva o titul v třídě Moto3 nabírala na otáčkách, když původně jasný vítěz Pedro Acosta začal ztrácet půdu pod nohama a Dennis Foggia dokázal ve druhé polovině sezony nemožné. Po druhém závodu na Red Bull Ringu dělilo oba jezdce neuvěřitelných 94 bodů, před závodem v Algarve to už bylo jen 21 bodů a pokud by Foggia závod v Portugalsku vyhrál, dostal by Ital ztrátu na vedení na hodnotu maximálně 16 bodů. Jenže do souboje zasáhl třetí jezdec, Darryn Binder.

V posledním kole závodu Velké ceny Algarve měl Dennis Foggia jasný cíl a to zaútočit na vedoucího jezdce, jímž byl Pedro Acosta. Bohužel k tomu již neměl příležitost, jelikož byl torpédován Darrynem Binderem, jezdcem, který po skončení sezony přestupuje do MotoGP. Pedro Acosta závod vyhrál a mohl slavit titul mistra světa.

Napínavou bitvu o světové prvenství ovlivnil Darryn Binder, jehož styl jízdy už nějaký ten rok dobře známe. Bylo jasné, že pokud je vpředu, bude bojovat o vítězství a jeho nepředvídatelný styl může přinést problémy. Nakonec k tomu skutečně došlo v posledním kole, když chtěl předjet Sergia Garciu (GasGas), což mu nevyšlo a jedním tahem poslal k zemi jak jezdce GasGas, tak Dennise Foggia (Honda), který bojoval o titul. Jediný kdo zůstal na dráze byl právě Binder, jehož krátce po skončení závodu diskvalifikovali.

Turek Deniz Öncü dostal stop na dva závody, když v Texasu předjížděl soupeře a těsně před ním se zařadil zpět, přičemž svým zadním kolem narazil do jeho předního kola, což odstartovalo řetězovou havárii hned několika jezdců a to včetně vítěze nedělní GP Pedra Acosty. Do konce sezony zbývá odjet jediný závod ve Valencii, a zda bude Binder nějakým způsobem penalizován, to je otázka. Po sezoně přestupuje rovnou do MotoGP a pokud bude tam předvádět to samé co v Moto3, mají se jeho soupeři na co těšit.

Po závodu v Algarve šel Darryn Binder do boxů týmu Leopard Racing, ale tam ani Dennise Foggiu neviděl, protože byl vykázán. Nikdo v daný okamžik neměl na Jihoafričana a jeho omluvu náladu. „Chci se jen omluvit,“ řekl Binder a pokračoval: „Snažil jsem se předjet Garciu a najednou před sebou uviděl Foggia. Neměl jsem kam uhnout. Moc se omlouvám jemu, jeho týmu i Garciovi. Je to samozřejmě to poslední, co bych chtěl, zvlášť, když Dennis bojuje o titul, a rozhodně jsem nic takového neměl v plánu. Ještě jednou se všem zúčastněným omlouvám.“

Tým Leopard Racing, kde závodí Dennis Foggia, na to reagoval slovy: „Nechtěli jsme přítomnost Darryna Bindera v boxech, protože je jasné, že potom, co rozhodl o šancích Dennise Foggia v boji o titul mistra světa, by mělo být rozumné tušit, že pro to nebyl ten správný okamžik. Darryn Binder zmařil veškeré letošní úsilí a tvrdou práci našeho týmu. Nešlo jen o závodní incident. Děkujeme za pochopení. Nejdůležitější je, že je Dennis po nehodě v pořádku.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
fomax přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist