Australan Miller versus Španěl Vázquez

Po pátém kole motocyklového šampionátu tu máme zajímavou zápletku, která propukla v posledním kole závodu třídy Moto3 v Le Mans a pravděpodobně to závodem ve Francii jen tak neskončí. Jezdec Hondy Efrén Vázquez bojoval o vítězství s jezdcem KTM Jackem Millerem, což si vyžádalo pár napínavých momentů a velké emoce v cíli.

Závod se šťastným koncem to byl pro Jacka Millera, protože ten v neděli klání francouzské Grand Prix vyhrál, a protože jeho nejbližší soupeř Romano Fenati kvůli poruše techniky závod nedokonči, vede nyní Australan průběžné hodnocení nejnižší kubatury náskokem slušných třiceti bodů.
Přitom ještě v posledním kole nebylo nic rozhodnuto. Ve hře o zlato byl kromě Millera také Efrén Vázquez, který bojoval o své vůbec první vítězství v mistrovství světa. Ve finální části závodu jel Vázquez s Millerem bok po boku, Australan byl na brzdy těsně přeď Španělem a nájezdem do pravotočivé zatáčky Španělovi, kterého měl po pravé ruce, doslova projel před nosem. Vázquez neměl na výběr, šel na brzdy a pustit motorku rovně.

Tím Vázquez samozřejmě ztratil nejen šanci vyhrát, ale přišel také o pozici na stupních vítězů, protože skončil až šestý. Po průjezdu cílem Vázquez Millera bouchl do zad a bylo na něm vidět, že tuto prohru nese velmi těžce. Když těsně po závodu hovořil s reportéry řekl, že takové manévry jsou nebezpečné a některým jezdcům prostě chybí rozum, zároveň také věřil, že zareaguje Ředitelství závodu.
To ale nechalo celou věc tak jak je, protože zřejmě převládá názor, že v posledních kolech a zejména v soubojích v posledních zatáčkách před cílem se jezdcům nechává volnější ruka. Navíc ani Vázquez si během závodu nepočínal zrovna v rukavičkách. A podobně dopadl také závod v Argentině, když Ital Romano Fenati najel pár metrů před cílem do Australana Millera a závod vyhrál. V tomo případě to ale bylo s trestným bodem pro Itala.

Jezdec tovární stáje KTM Jack Miller v Le Mans slavil, jako kdyby vyhrál svůj domácí podnik na Phillip Islandu. Zastavil u diváků, hodil jim své rukavice, pak zatancoval, chvíli jezdil po zadním kole své KTM a pak si vychutnal tóny národní hymny. „Byl to skvělý souboj a proto jsem neuvěřitelně šťastný,“ uvedl Jack Miller. „Motorka fungovala velmi dobře. Řekl bych, že jela jako po kolejích, ale ve skutečnosti byla celkem neklidná. To byl právě můj hendikep, protože jsem musel brzy na plyn, abych kompenzoval chybějící výkon. Byl to ale zábavný závod a pokaždé je moc příjemné vyhrát po takovém souboji, takže jsem moc rád.“
Efrén Vázquez má v soubojích také hodně ostré lokty a v kontaktu byl také s jedním z jezdců těsně před tím než se potkal s Millelrem. „Kvůli poslednímu kolu jsem trošku naštvaný na jednoho jezdce,“ uvedl Efrén Vázquez. „Chtěl jsem bojovat. A taky bojoval v každém kole. Během závodu jsem udělal chybu a přišel o pár pozic. Udržel jsem si ale potřebnou koncentraci a postupně v každém kole zrychloval.“
„Myslím, že jsme odvedli perfektní práci a perfektní závod. Ale to poslední kolo. Jack mě předjel, ale byl pomalý a přišel o pozici. V jedné z posledních zatáček mě předjel znovu a já skončil šestý. Do šampionátu jsme tak získali nějaké cenné body. Teď potřebujeme víc tlačit a víc útočit,“
popsal Efrén Vázquez závěr závodu už mnohem klidněji v tiskové zprávě týmu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist