Závěrečný podnik sezony FIM CEV Repsol ve Valencii

O nadcházejícím víkendu skončí letošní ročník světového šampionátu juniorů FIM CEV Repsol Moto3, evropský šampionát FIM CEV Repsol Moto2 a pohárová soutěž mladých talentů European Talent Cup (ETC) 2018. O titulech je zatím rozhodnuto v Moto2, kde je celkovým vítězem Jesko Raffin. Kde není rozhodnuto tak v juniorském šampionátu Moto3, kde je triumfu hodně blízko Raul Fernandez, a v ETC. Z českých závodníků je na seznamu startujících Filip Salač (Moto3), Filip Řeháček (ETC), Ondřej Vostatek (ETC) a Matyáš Konečný (ETC).

Poslední závody sezony mají před sebou jezdci motocyklového šampionátu FIM CEV Repsol. Závěrečná bitva o body je na programu ve Valencii, kde jen před týdnem skončil světový šampionát MotoGP a testy, které tam jen před pár dny absolvovali jezdci královské kubatury. Ve Valencii je to o zisku titulu v juniorském šampionátu, kde je možná rozhodnuto ještě dřív než vůbec k nějaké bitvě na dráze dojde. Lídr Raul Fernandez vede tabulku náskokem 49 bodů v okamžiku, kdy jich k dispozici zůstává rovných padesát. Navíc Manuel Pagliani zřejmě do Valencie vůbec nepřijede, takže vše může být rozhodnuto pokud Ital neabsolvuje sobotní kvalifikaci.

Českým zástupcem je Filip Salač (Czech Talent Team Cuna de Campeones), jemuž v soutěži patří průběžná jedenáctá příčka. Jen pět bodů ztrácí na první desítku, takže motivace tam určitě nechybí. Letos v této soutěži Salač končí a přestupuje do série Grand Prix, kde pojede v třídě Moto3 s Jakubem Kornfeilem. Na průběžné osmé příčce je patnáctiletý Turek Can Öncü (Red Bull KTM Ajo), který jel před týdnem ve Valencii na divokou kartu závod Moto3 a stal se historicky nejmladším vítězem série Grand Prix. Také on bude v příštím roce jezdcem světového šampionátu Moto3.

V evropské sérii FIM CEV Repsol Moto2 známe jméno celkového vítěze již od víkendu v Albacete. Mistrem Evropy je Švýcar Jesko Raffin, který bude v roce 2019 závodit v novém šampionátu elektromotorek MotoE. Jelikož mají v neděli jezdci šestistovek jen jeden závod, jistý je rovněž vicemistr Evropy, kterým je Edgar Pons. Třetí místo je ta správná pozice o níž se bude bojovat mezi jezdci Hector Garzo, Augusto Fernandez, Dimas Ekky, Tommaso Marcon, Xavier Cardelus a Lukas Tulovic, jehož šance, stejně jako šance většiny jeho kolegů, jsou čistě matematické.

V pohárové soutěži evropských talentů ETC zůstává posledních 25 bodů, takže o titul bude bojovat trojice závodníků. Lídrem je Xavier Artigas, jehož náskok je na devatenácti bodech, což je slušná výchozí pozice. Druhým jezdcem v pořadí je Victor Rodriguez a třetí David Salvador ztrácí na prvního celkem 21 bodů. Na soupisce startujících je také trojice závodníků z České republiky. Je to průběžně šestnáctý Ondřej Vostatek, devětatřicátý Filip Řeháček a dále Matyáš Konečný.

Dva kvalifikační tréninky mají jezdci všech šampionátů v sobotu a to včetně závodu “poslední šance“ na šest kol v případě ETC. Dnem závodu je neděle, kterou odstartují zahřívací tréninky od jedenáctí hodin pak začíná závodní program prvním kláním Moto3.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist