ETC - V Aragonii byl Řeháček blízko evropské špičce

O uplynulém víkendu se český motocyklový závodník Filip Řeháček, člen Brno Circuit Junior Racing Team, zúčastnil dalšího závodu mistrovství Evropy FIM CEV Repsol European Talent Cup, který se jede na motocyklech Honda kategorie Moto3.

Celý závodní víkend, který začal už ve čtvrtek volnými tréninky a vyvrcholil sobotními kvalifikacemi a nedělními závody, provázela extrémní horka, kdy teplota ve stínu atakovala 40°C a na trati bylo v odpoledních hodinách přes 60°C.

Celá soutěž FIM CEV Repsol European Talent Cup je neoficiálním juniorským mistrovstvím Evropy a jede se společně s juniorským mistrovstvím světa Moto3 a mistrovstvím Evropy Moto2. Kvalitu soutěže zajišťuje nejen její promotér, společnost Dorna – stejná organizace, která stojí i za Moto GP – ale hlavně silné startovní pole těch nejlepších juniorských jezdců, kterých se na trati v Aragónu sešlo 47.

Po první kvalifikaci Filip Řeháček uvedl: „Ve volných trénincích ve čtvrtek a v pátek se nám podařilo najít dobré nastavení motorky, podvozek fungoval pro náročnou trať v Aragónu i místní teploty velmi dobře a do kvalifikací jsem šel s pozitivní náladou. Dorna na poslední chvíli kvůli vysokým teplotám změnila program kvalifikací, a tak jsme obě sobotní rozjížďky nejeli jako doteď rozděleni na dvě skupiny, ale všech 47 jezdců dohromady. To byl problém, protože při tak velkém počtu motorek na trati je obtížné najít si rychlé kolo, kde se nepotkám s některým z pomalejších jezdců. V první kvalifikaci jsem musel hned na začátku dvakrát do boxu kvůli drobným změnám na motorce, ale po dalším vyjetí jsem se v následujícím kole chytil skupinky rychlých jezdců a zajel s nimi perfektní kolo. V tom dalším jsem si první dva sektory ještě vylepšil, na začátku třetího jsem ovšem v obtížné pasáži potkal pomalejšího jezdce a předjížděcí manévr mě vyvedl z ideální stopy. V další zatáčce, kde jsem se snažil znovu dotáhnout na svoji skupinu, jsem šel z výjezdu k zemi na zadní kolo. I tak to ale stačilo na parádní 18. místo při zatím nejnižší ztrátě na prvního.“

V druhé odpolední kvalifikaci se už kvůli vysokým teplotám na trati moc nezrychlovalo a v kombinovaném pořadí obou kvalifikací skončil Filip na vynikajícím 22. místě, což bylo v silné konkurenci 47 nejlepších evropských juniorských jezdců výborné umístění, zatím nejlepší v této sezóně.

Na závodní trati v Aragónu se v neděli jeli v European Talent Cupu dva závody, první v poledne a druhý ve tři hodiny odpoledne. V prvním závodě skončil Filip na 28. místě, v druhém pak dokonce na 22. pozici. Co ale bylo důležitější, jsou zajeté časy a schopnost jezdit konkurenceschopně se špičkovými piloty.

„Bez ohledu na celkové umístění jsem s celým závodním víkendem v Aragónu hodně spokojený,“ prohlásil po závodech Filip. „Časy i tempo v obou závodech jsou zatím mé nejlepší v této sezóně FIM CEV Repsol European Talent Cupu, na vítěze jsem ztratil jen 1,276 s. Je to čas, se kterým se dá už dobře pracovat a navíc se mi daří zajíždět závod od závodu konkurenceschopnější časy. Věřím, že pokud se mně i týmu bude dařit zlepšovat stejným tempem jako doteď, ke konci sezóny budu reálně bojovat o body z tohoto šampionátu.“

V srpnu čeká Filipa měsíční pauza, po které budou následovat dva zářijové závodní víkendy ve Španělsku, nejdříve mistrovství Španělska Campeonato de España Cetelem de Velocidad PreMoto3 na okruhu Circuit Ricardo Tormo ve Valencii a koncem září další podnik FIM CEV Repsol European Talent Cupu, tentokrát na okruhu v Jerezu.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist