Sezonu uzavřel vítězstvím Brookes s Lavertym, Smrž jednou devátý

Poslední závodní víkend sezony britských superbiků uspořádali na okruhu v Brands Hatch, kde byly na programu poslední tři závody. Ten první už jeli jezdci v sobotu, neděle byla ve znamení ranního warm upu a dvojice závodů, které udělaly definitní tečku za ročníkem 2015. Celkovým vítězem britského seriálu se stal už v sobotu Josh Brookes z týmu Milwaukee Yamaha. V neděli Australan první závod vyhrál, ve druhém slavil první vítězství sezony Michael Laverty. Český závodník Jakub Smrž bodoval v obou závodech, ten první dokončil čtrnáctý, ve druhém byl devátý.

Do druhého závodu víkendu v Brands Hatch odstartoval z první řady Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), Shane Byrne (PBM Kawasaki) a John Hopkins (Lloyds British Moto Rapido Ducati). Jakub Smrž (Milwaukee Yamaha) startoval desátý ze čtvrté řady společně s jedenáctým Danym Linfootem (Honda Racing) a dvanáctým Michaelem Lavertym (Tyco BMW).

Hned po startu šel do čela závodního pole jezdec Kawasaki Shane Byrne následován novým šampionem Joshem Brookesem, Johnem Hopkinsem a Christianem Iddonem. Znovu to bylo o bitvě o vedení v závodu mezi Brookesem a Byrnem. Jezdec Kawasaki Byrne držel vedení zuby nehty, ale v sedmém kole nápor Australana neustál a ten převzal vedení. V desátém kole jeho ztráta na vedoucího Brookese představovala necelou půl sekundu, takže stále kontaktní vzdálenost. Přes sekundu už měl na kontě třetí John Hopkins, čtvrtý Danny Buchan (PBM Kawasaki) ztrácel přes dvě sekundy. Jakub Smrž jel čtrnáctý a bojoval s třináctým Howie Mainwaringem a patnáctým Jackem Kennedym.

Pět kol před cílem byly první dvě pozice jasné, protože Josh Brookes si na Shane Byrneho najel téměř dvě sekundy. Zajímavá byla především bitva o třetí místo, protože tam byla situace hodně vyrovnaná hned u pěti jezdců – třetího Michaela Lavertyho, čtvrtého Johna Hopkinse, pátého Luke Mosseye, šestého Jamese Ellisona a sedmého Lee Jacksona. V předposledním kole havaroval Shaun Winfield a závod těsně před cílem ukončily červené vlajky.

Podruhé v řadě vyhrál o víkendu v Brands Hatch Josh Brookes, druhé místo obsadil Shane Byrne, třetí byl Michael Laverty. Čech Jakub Smrž dokončil druhý závod na čtrnácté pozici. „Dnes se mi start povedl, bohužel jsem v první i druhé zatáčce dostal bodyček a ztratil hodně pozic. Postupně jsem se probojovával dopředu a zhruba v půlce závodu se mi urval zadní brzovej kotouč, zřejmě nadměrným používáním. Do posledního letošního závodu opět pár změn a věřím, že to zas bude o něco lepší,“ řekl český závodník.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) – Závod (2)
Neděle, 18.října 2015 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha – 27:26,648
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +3.842
3 - Michael Laverty - Tyco BMW - +7.767
4 - John Hopkins - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +7.882
5 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +8.174
6 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +8.237
7 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +8.411
8 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +8.615
9 - Danny Buchan - PBM Kawasaki - +9.684
10 - Dan Linfoot - Honda Racing - +12.590

14 - Jakub Smrž - Milwaukee Yamaha - +18,705
...

Do třetího a posledního závodu sezony 2015 odstartoval z první řady Josh Brookes, Shane Byrne a James Ellison. Druhá řada John Hopkins, Danny Buchan a Michael Laverty. Jakub Smrž startoval osmý z třetí řady společně s Luke Mosseym a Martinem Jessoppem.

Po startu šel do vedení Shane Byrne, ale musel čelit útokům jezdce BMW Michaela Lavertyho a Jamese Ellisona, který byl odhodlán v posledním klání sezony zajet umístění na stupních vítězů. Potom co Byrne bojoval s Lavertym, musel čelit dalším útokům ze strany Ellisona, nicméně odolával. Australan Josh Brookes se krátce po startu propadl pořadím a v úvodních kolech rychle získával ztracené pozice zpět. Dostal se až na druhou pozici, ale v osmém kole havaroval, což pro nového šampiona britským superbiků znamenalo letos první nedokončený závod.

Australanova zaváhání využili jeho soupeří. Ataky soupeřů úspěšně odrazil Michael Laverty a na konto si připsal své letos první vítězství v závodě BSB. Na druhé pozici závod dokončil James Ellison, třetí byl čtyřnásobný vítěz britských superbiků Shane Byrne. Jakub Smrž jel závod s Yamahou s níž si začínal dobře rozumět a cílem projel devátý.

Jakub Smrž závod komentoval slovy: „Po posledním závodě nemůžu být nespokojený, pouze tři sekundy za pódiem a jeden z nejrychlejších jezdců na trati. Bohužel nedostatek času na suchu a ne zrovna ideální nastavení zadního pérovaní mě stálo rychlost na výjezdech i rovinách a tím pádem jsem byl vždy mimo kontakt na předjíždění.“

„Myslím, že jsme během třech víkendů udělali velký kus práce a na závěr byli v těsném kontaktu se špičkou. Velké díky všem sponzorům, rodině, fanouškům a Milwaukee Yamaha týmu za podporu! Moc pro mě znamená, že jsem závěr sezóny nekoukal na televizi a mohl patřit k těm rychlejším,“
dodal český závodník.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) – Závod (3)
Neděle, 18.října 2015 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Michael Laverty - Tyco BMW - 28:58,931
2 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +0.237
3 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.419
4 - Dan Linfoot - Honda Racing - +2.087
5 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +2.547
6 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +2.710
7 - Danny Buchan - PBM Kawasaki - +2.735
8 - John Hopkins - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +3.166
9 - Jakub Smrž - Milwaukee Yamaha - +3.470
10 - Howie Mainwaring - Quattro Plant Kawasaki - +5.274
 

MCE Insurance British Superbike Championship 2015:

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 703 bodů
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 662
3 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 614
4 - Michael Laverty - Tyco BMW - 601
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - 556
6 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - 545
...
Celkové hodnocení šampionátu - BSB 2015.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist