První pole position sezony získal Haslam, Smrž je dvacátý

Nedělní program v Donington Parku je pořádně nabitý. Jezdci superbikového šampionátu Bennetts British Superbike Championship dopoledne absolvovali třetí trénink, kvalifikaci a odpoledne je první závod sezony. Vedení závodu kvůli nepřízni počasí změnilo plány a první závod přesunuli z pondělního termínu na nedělní. První kvalifikaci vyhrál Leon Haslam, Jakub Smrž to měl podobně jako někteří jeho soupeři s pádem a do závodu odstartuje dvacátý. Start prvního závodu SBK je v 17:30 hodin SEČ.

Poslední třetí trénink vyhrál časem 1'30,239 sekundy Shane Byrne (Be Wiser Ducati), který byl o 0,067 sekundy rychlejší než druhý v pořadí Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki). Třetí James Ellison (Anvil Hire TAG Yamaha) byl o tři desetiny pomalejší, čtyři desetiny ztratil Glenn Irwin (Be Wiser Ducati) a pátý Gino Rea (OMG Racing Suzuki) ztrácel šest desetin. Jakub Smrž (PR Racing Lloyd & Jones Bowker BMW) zajel devět kol a v tom posledním nastavil třináctý čas 1'31,466 sekundy. Na prvního ztratil český závodník 1,227 sekundy.

První pole position sezony vyhrál Leon Haslam (JG Speedfit Kawasaki), když v klasickém formátu kvalifikace zajel v posledním kole čas 1'29,128 sekundy. Na druhou pozici se kvalifikoval Haslamův týmový kolega Luke Mossey (JG Speedfit Kawasaki) jemuž na první pozici scházelo téměř půl sekundy. Jen o jedinou tisícinu porazil jezdce Kawasaki obhájce titulu Shane Byrneho (Be Wiser Ducati).

V průběhu kvalifikace hodně jezdců havarovalo a podmínky v Donington Parku nejsou nejlepší. V neděli je celkem velká zima a pneumatiky nemají potřebnou přilnavost, především pak v první levé zatáčce “Craner Curves“, kde spadla většina. Na zemi skončil Tommy Bridewell, Gino Rea, Christian Iddon, Jakub Smrž, Taylor Mackenzie a Sylvain Barrier. Pro všechny se to anštěstí obešlo bez vážných zranění.

Už v sobotu vedení závodu rozhodlo, že kvůli zhoršení povětrnostních podmínek bude start prvního závodu už v neděli. Proto všichni ti, kteří havarovali v kvalifikaci potřebují rychle opravit poničenou techniku, aby mohli na start zahajovacího závodu sezony. Jakub Smrž (PR Racing Lloyd & Jones Bowker BMW) během tréninků dosahoval velmi dobrých časů, bohužel v kvalifikaci zvládl jen pět kol, pak následoval pád a do závodu se kvalifikoval až dvacátý.

Bennetts British Superbike Championship – Kvalifikace (Top10)
Neděle, 1.dubna 2018 - Donington Park, Velká Británie

1 – Leon Haslam – JG Speedfit Kawasaki – 1'29.128
2 – Luke Mossey – JG Speedfit Kawasaki – +0.461
3 – Shane Byrne – Be Wiser Ducati – +0.462
4 – James Ellison – Anvil Hire TAG Yamaha – +0.485
5 – Danny Buchan – FS-3 Racing Kawasaki – +0.606
6 – Jason O'Halloran – Honda Racing – +0.633
7 – Bradley Ray – Buildbase Suzuki – +0.650
8 – Peter Hickman – Smiths Racing BMW – +0.701
9 – Dan Linfoot – Honda Racing – +0.706
10 – Glenn Irwin – Be Wiser Ducati – +1.042

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 0.5 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist