První podnik Matěj Smrž vynechá, reálný je Oulton Park

Krátce před zahájením sezony britského šampionátu superbikových motocyklů měli jezdci a týmy k dispozici dva oficiální testy v Silverstonu a v Donington Parku. Český závodník Matěj Smrž v Silverstonu netestoval a přípravu s týmem PR Racing zahájil až v Doningtonu. Společně s týmem intenzivně pracovali na přípravě jejich motorky BMW a časy nebyly vůbec špatné na to, že naposledy závodil v IDM koncem září loňského roku. Bohužel pak došlo k pádu, kde to nejvíc schytala hlava, takže Matěj musel na pozorování do nemocnice.

V BSB pamatují na to, že pokud si jezdec způsobí zranění hlavy v určitém časovém horizontu před závodem, automaticky má červenou pro daný podnik. V tomto případě tak Matěj Smrž nenastoupí do úvodního kola sezony v Silverstonu, ale má velkou naději, že si premiéru v BSB odbude už koncem dubna na okruhu Oulton Park.

Vše je nyní v rukou lékařů, uvedl Matěj Smrž během rozhovoru pro web Motorkáři.cz, kde jsme se českého závodníka zeptali jak na jeho první testy BSB, tak třeba na to, jak je spokojený s týmem nebo motorkou.

Oficiální testy BSB byly na okruzích Silverstone a Donington Park. Proč jste s týmem netestovali už v Silverstonu?
Matěj Smrž: „Týmu nepřišly včas kapoty na motorku. Všechno se sešlo tak blbě, že díky svátkům zůstaly kapoty viset někde "na poště" a nebylo časově reálné je dostat v čas do dílny a všechno stihnout připravit. V den prvního testu, úterý dopoledne, dorazily do dílny a ve středu byl tým už v Doningtonu a všechno bylo připravené na další den testů, který byl ve čtvrtek.“

O dva dny později absolvuješ na dráze Donington Parku první test s novým týmem, motorkou a v novém šampionátu. Jaké to tam bylo a co říkáš na tým a motorku?
Matěj Smrž: „Bylo to fajn. Líbilo se mi to a na to jak dlouho jsem na motorce neseděl (od posledního závodu IDM), mi to šlo dobře. Hned jak jsem na motorku sedl, cítil jsem se na ní jako doma. Najel jsem ale hodně málo kol, celkem jen třicet šest, ale i tak jsem byl s týmem a motorkou spokojený. Samozřejmě nás čeká hodně práce a až se začne závodit, bude to těžký a přijdou problémy. Na to jsem ale připravený a tým podle mého taky.“

Bohužel během testování došlo k pádu po němž si skončil v nemocnici na pozorování. Co se stalo?
Matěj Smrž: „Ano, asi dvě minuty před koncem druhé jízdy jsem dostal při výjezdu na cíl highsider. Koukali jsme na data a nebylo nic vidět, že bych udělal něco úplně jinak nebo špatně. Přisoudil bych to tomu, že jsem prostě moc chtěl stačit klukům, co už měli hodně natestováno. K tomu měla pneumatika už šestnáct kol a také jsem pět let v IDM jezdil s kontrolou trakce, což jsem asi v daný okamžik drobet opomněl.“

První závod sezony je už tento víkend v Silverstonu. Jak to vypadá s tvoji účastí?
Matěj Smrž: „Prvního závodu se nemohu zúčastnit. Po úraze hlavy, který jsem měl, se nesmí v BSB minimálně deset dní startovat. Jsem aktuálně v Anglii a v pátek na Silverstonu půjdu na kontrolu do kliniky BSB.Pokud všechny testy dopadnou dobře, mohu jet další závod v Oultonu a normálně pokračovat v sezóně."

Druhé kolo sezony je reálné?
Matěj Smrž: „Jak jsem napsal, záleží na doktorech. Objektivně, nyní se necítím úplně dobře a i kdybych mohl startovat teď v Silverstonu, nejel bych a sám bych závod zrušil. Udeřil jsem se hodně do hlavy a na motorku se posadím až ve chvíli, kdy budu 100% fit a nebudu pociťovat jakékoliv omezení. Kromě bolavé hlavy mi ale jinak není nic, nemám na těle po pádu ani škrábanec. To je pozitivní, jsem rád, že jsem si nic nezlomil a pokud bude hlava dobrá, což očekávám a lepší se to každým dnem, budu zase ok! :)“

Jak to přijal tým a nahradí tě do doby, než budeš připraven?
Matěj Smrž: „Je jasné, že z toho nikdo není nadšený, ale takové věci k závodům prostě patří. Kdybychom hráli šachy, zřejmě se nic takového nestane! :) Je mi opravdu líto, že se to stalo v samotném úvodu, ale teď už to nezměním. Tým to vzal velmi sportovně, do prvního podniku nikoho jiného nehledali a na další závod bych už měl být v pořádku."

Pokud tě BSB uschopní na Oulton Park, budeš mít možnost se na motorku posadit ještě před závodem nebo pojedeš hned na závody?
Matěj Smrž: „Tým chce, abych si sjel někde v Anglii při volném ježdění, alespoň jeden den. Také je v Oultonu týden před závodem testovací den, takže rovnou do závodu bych neměl jít."

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist