BSB: Jakub Smrž celkově patnáctý

Premiérový ročník jezdce britského motocyklového šampionátu superbiků letos absolvoval český závodník Jakub Smrž. Závodění v Británii sebou přináší nejen možnost jet velice prestižní národní šampionát, ale také jet na okruzích, kde nikdy předtím nezávodil. Sezona vrcholila v Brands Hatch a Jakub Smrž ji uzavřel celkově patnáctý.

Po sobotním prvním závodu, byla v neděli na programu dvojice posledních dvou klání. Druhý závod závěrečného víkendu seriálu BSB v Brands Hatch byl vypsán jako mokrý, takže na řadu přišla loterie s obutím. Jakub Smrž startoval třináctý, ale už po třetím kole figuroval na dvanácté pozici. To už v závodu nepokračoval lídr superbikové série Alex Lowes. V jedenáctém kole český jezdec předjíždí Itala Mattea Baiocca na Ducati a dostává se na devátou pozici. Závod plný pádů nakonec vyhrál Josh Brookes před Lee Costellem a Jamesem Ellisonem. Jakub Smrž projel cílem devátý a do třetího závodu víkendu BSB bude startovat z jedenácté pozice.

Bitva o titul v superbikové kategorii britského šampionátu vrcholila až v posledním závodu sezony. Třetí klání víkendu bylo všemi netrpělivě očekáváno a hlavními protagonisty byl Alex Lowes a Shane Byrne. Český motocyklový závodník Jakub Smrž startoval jedenáctý, ale v úvodu se mu příliš nedařilo, protože přišel o pět pozic. Ty postupně získával zpátky a cílem posledního závodu sezony projel jedenáctý. Vítězem všech tří závodů v Brands Hatch je Josh Brookes, mistrovský titul nakonec vybojoval Alex Lowes. Jakub Smrž obsadil v celkovém hodnocení patnácté místo.
Jakub Smrž (Padgett's Honda) BSB Superbike - 15.místo … 82 bodů
Závod (2) 09.místo – 20.října 2013, Brands Hatch
Závod (3) 11.místo – 20.října 2013, Brands Hatch

„V první jízdě to byla velká loterie s gumama a vzhledem k podmínkám z toho pro mě vyšla kombinace mokrá přední a vzadu slick," komentoval závod Jakub Smrž. „Trať v průběhu závodu osychala, takže žádná varianta nebyla ideální a každá byla výhodná v jiné části závodu. Ze začátku jsem trochu ztrácel kvůli suché zadní gumě, ale pak jsem mohl začít zrychlovat. Nakonec z toho bylo deváté místo, s čímž jsem byl za daných podmínek spokojenej. Druhá dnešní jízda byla na vodě a zvolili jsme úplně jiné nastavení než včera, kdy se mi nejelo dobře. Začátek byl celkem špatnej, zvykal jsem si na jiné nastavení a chvíli mi trvalo, než jsem se dostal do tempa. Pak už jsem se z šestnáctého místa prokousal na jedenáctou příčku a tím ukončil letošní sezonu.“

„Nemůžu říct, že bych s letošní sezonou byl spokojenej, ale můžu být rád, že jsem nakonec vůbec mohl jet. Byla to hodně těžká sezona i kvůli tomu tomu, že jsem se učil nové okruhy a zvykal si na jinou motorku. Letošní startovní pole hodně porychlilo a všechny závody jsem se hodně nadřel, ale musím říct, že britský šampionát mě nadchl a rozhodně zde chci zůstat i v budoucnu. Díky všem, kteří mě celou sezonu podporovali, a kteří jakýmkoliv způsobem podíleli na tom, že jsem nás mohl reprezentovat v nejtěžším národním šampionátu. Neoslnil jsem, ale ostudu jsem v první sezoně neudělal, tak uvidíme, co bude dál ... .“


MCE Insurance British Superbike Championship 2013:

Kompletní výsledky BSB 2013, Superbike - ZDE

1. Alex Lowes (Samsung Honda) 643
2. Shane Byrne (Rapid Solicitors Kawasaki) 636
3. Josh Brookes (Tyco Suzuki) 621
4. James Ellison (Milwaukee Yamaha) 589
5. James Westmoreland (Buildbase BMW) 564
6. Ryuichi Kiyonari (Samsung Honda) 522
...
15. Jakub Smrž (Padgett's Honda) 82 bodů

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist