Brookes slaví vítězství a titul, Smrž byl desátý

Sobota byla pro jezdce superbikového šampionátu poměrně náročná, protože absolvovali poslední třetí trénink, kvalifikaci a odpoledne první závod víkendu v Brands Hatch. V kvalifikaci vyhrál pole position na startu prvního závodu lídr seriálu Josh Brookes, Jakub Smrž zajel na parádní druhé místo. V samotném závodu Brookes vyhrál a už dnes může slavit zisk titulu britského šampionátu superbiků. Český závodník závod dokončil na desátém místě.

Poslední trénink vyhrál James Ellison (JG Speedfit Kawasaki) časem 1'26,020 sekundy. Britský závodník hned na úvod dne překonal rozdílem 0,250 sekundy Joshe Brookese (Milwaukee Yamaha) a nastavil takové tempo, že už třetí jezdec v pořadí Shane Byrne (PBM Kawasaki) byl poslední v jedné sekundě. Jakub Smrž (Milwaukee Yamaha) to měl ve druhé polovině tréninku s pádem, ale nakonec byl s časem 1'27,175 sekundy šestý v pořadí.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) - 3.volný trénink
Sobota, 17.října 2015 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 1'26.020
2 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - +0.250
3 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +0.992
4 - Danny Buchan - PBM Kawasaki - +1.057
5 - Richard Cooper - Buildbase BMW - +1.105
6 - Jakub Smrz - Milwaukee Yamaha - +1.155
7 - Luke Stapleford - JG Speedfit Kawasaki - +1.380
8 - John Hopkins - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +1.705
9 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +1.784
10 - Pete Hickman - RAF Reserves BMW - +1.817

Poslední kvalifikaci sezony 2015 vyhrál vedoucí jezdec šampionátu Josh Brookes (Milwaukee Yamaha), když těsně před tím než začalo drobně pršet nastavil 1'25,512 sekundy a překonal tak Jakuba Smrže ( Milwaukee Yamaha), který se na start závodu postavil jako druhý. To byl opravdu velmi solidní úvod dne závodu a pro českého závodníka to představovalo skvělou výchozí pozici.

Jakuba Smrže nepřekonal třetí Danny Buchan (PBM Kawasaki) a ani Christian Iddon (Bennetts Suzuki), jež se hodně snažil dostat do první řady. Nakonec z toho byla druhá řada, kde byl společně s Shane Byrne (PBM Kawasaki) a Johnem Hopkinsem (Lloyds British Moto Rapido Ducati).

„Kvalifikace vyšla parádně i když jsem před ní měl jen jeden trénink na suchu po roční pauze na Brands Hatch GP trati. Na začátku kvalifikace začalo poprchávat, takže to bylo o jednom kole a to mi vyšlo výborně,“ uvedl Jakub Smrž.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) - Kvalifikace
Sobota, 17.října 2015 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 1:25.512
2 - Jakub Smrž - Milwaukee Yamaha - +0.444
3 - Danny Buchan - PBM Kawasaki - +1.055
4 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +1.271
5 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +1.547
6 - John Hopkins - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +1.702
7 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +1.833
8 - Michael Laverty - Tyco BMW - +2.909
9 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +3.469
10 - Billy McConnell - Smiths BMW - +6.144

Před startem prvního závodu zřejmě nikdo netušil jak napínavá to bude záležitost. Z prvního místa vyrazil Josh Brookes (Milwaukee Yamaha) a tuto pozici si udržel v nájezdu do druhého kola, kde měl těsně za sebou největšího soupeře v boji o titul Shane Byrne (PBM Kawasaki), třetí jel John Hopkins (Lloyds British Moto Rapido Ducati) a s mírným odstupem čtvrtý Christian Iddon (Bennetts Suzuki) a Danny Buchan (PBM Kawasaki). Jakub Smrž (Milwaukee Yamaha) v průběhu prvního kola ztratil a jel devátý.

Na špici závodního pole zuřila ohromná bitva o vedení v závodu a vlastně o titul britského šampiona. Jednou vedl pole Josh Brookes, za moment vše bylo jinak a včele byl jezdec Kawasaki Shane Byrne. Souboje, ataky, předjíždění, to bylo snad v každé zatáčce a někdy to už vypadalo, že ti dva snad ani závod nedokončí. Oba jsou ale profesionálové a motorky dovezli až do cíle.

V polovině závodu byl rozdíl mezi Brookesem a Byrnem pětapadesát tisícin, takže nic a souboje neustávaly, takže adrenalinem nabitý závod musel přítomné diváky dostat do varu. Vše sledoval třetí John Hopkins (Lloyds British Moto Rapido Ducati), který byl v kontaktní vzdálenosti necelých čtyř desetin. Jakub Smrž si stále držel deváté místo, ale bylo vidět, že se na něj dotáhl Lee Jackson (Buildbase BMW) a v desátém kole českého závodníka předjel.

V patnáctém kole už stíhací jízdu Shane Byrne nedával a Australan mu ujel na rozdíl dvou sekund. Třetí Hopkins byl nějakou sekundu za jezdcem Kawasaki a začal se postupně dotahovat. Dvě kola před cílem už oba jezdce dělilo jen něco kolem půl sekundy, ale Hopkins už zaútočit nestačil. První závod víkendu v Brands Hatch vyhrál Josh Brookes a to také znamenalo, že už nyní může slavit titul britských superbiků. Duhý projel cílem Shane Byrne a třetí John Hopkins, který pro Lloyds British Moto Rapido Ducati získal letos první stupně vítězů.

Jakub Smrž závod dokončil na desáté pozici a v neděli má ještě dvě šance zabojovat o nové angažmá pro sezonu 2016. „Dnešní závod byl celý o startu, kde jsem měl dobrou reakci a byl čistý, bohužel pomalý... . Za poslední rok, kdy nebylo na mé motorce technicky možné dobře odstartovat už jdu na start ve stresu, aby se mi povedl. I když všechny tréninkové jsou na Yamaze dobré, v závodě jsem při startu opatrný. Zítra to zkusím jinak a víc agresivně, protože závodní rychlost patří k nejlepším a byla by škoda nezúročit to. Velká gratulace patří Milwaukee Yamaha týmu a Joshovi k zisku titulu!“

Závodní víkend v Brands Hatch pokračuje v neděli 18.října posledními dvěma závody sezony.

MCE Insurance British Superbike Championship (Top10) – Závod (1)
Sobota, 17.října 2015 - Brands Hatch, Velká Británie

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha -
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - +2.583
3 - John Hopkins - Lloyds British Moto Rapido Ducati - +2.746
4 - Christian Iddon - Bennetts Suzuki - +4.033
5 - Lee Jackson - Buildbase BMW - +8.047
6 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - +8.993
7 - Luke Mossey - Quattro Plant Kawasaki - +9.002
8 - Danny Buchan - PBM Kawasaki - +9.662
9 - Michael Laverty - Tyco BMW - +10.105
10 - Jakub Smrž - Milwaukee Yamaha - +10.370

MCE Insurance British Superbike Championship 2015:

1 - Josh Brookes - Milwaukee Yamaha - 678 bodů – Vítěz letošního ročníku
2 - Shane Byrne - PBM Kawasaki - 626
3 - James Ellison - JG Speedfit Kawasaki - 583
4 - Michael Laverty - Tyco BMW - 560
5 - Dan Linfoot - Honda Racing - 537
6 - Tommy Bridewell - Tyco BMW - 536

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist