Tomášková veze z Itálie cenné body

Česká motocyklová jezdkyně Romana Tomášková zahájila letošní sezonu mistrovství Alpe Adria úvodním podnikem seriálu na dráze Adria International Raceway, italském závodním okruhu nedaleko Benátek. V prvním závodu, který se jel v sobotu Tomášková obsadila šesté místo, v neděli si polepšila o dvě pozice, když cílem projela čtvrtá.

K prvnímu letošnímu měření sil jsme se vydali už ve středu a po dvanáctihodinové cestě, provázené všemi rozmary počasí, včetně krup, jsme mezi prvními dorazili na Adria Raceway. Hned druhý den se Romana v rámci volných jízd začala seznamovat s touto krátkou tratí a najíždět svá první kola.

Toto snažení pokračovalo i po celý pátek ve volných trénincích, ač počasí nebylo nejpříznivější. Sobotní první kvalifikaci jsme pro technické potíže byli nuceni vynechat. O to víc jsme se soustředili na tu odpolední. Bohužel, v ní se Romče podařilo zajet až pátý čas, který měl hodnotu 1´31,528 sekundy, což znamenalo druhou startovní řadu do obou závodů.

Start toho sobotního vyšel dokonale a Romana odjížděla z roštu jako třetí. Bohužel už na výjezdu z první zatáčky šli soupeři před ni. Znovu se projevovaly problémy s řazením. Vzhledem k odpadnutí dvou jezdců před ní, to nakonec vyšlo na šesté místo v cíli, ale se ztrátou jednoho kola, když její nejlepší čas měl hodnotu 1´32,547 sekundy. Takže žádná velká spokojenost. Bylo jasné, že práce na stroji bude jako na kostele. Pavel s Poldou se pustili do rozebrání celé převodovky. Radou i pomocí pomohl J.Prášek, otec Michala Práška. Výměny se dočkala i nevyhovující řadící páka a upravena byla i kapotáž.

V neděli dopoledne se na nás konečně usmálo slunce a hned se rozjasnila i nálada. Romana ve warm upu zajela 1´28,344 sekundy. Do závodu jsme nasadili i nové softy. Hned po startu se Romča pustila do souboje s italskou přesilou. Na rozdíl od soboty se soupeřů dokázala udržet a bojovat ve skupince o čtvrté místo, kde se pořadí neustále přelévalo. Romana ke konci začala ohrožovat pozici třetího Pozza. V předposledním kole zajela svůj nejlepší čas 1´26,157 a cílem projela čtvrtá, pouze o 1,6 sekundy za Pozzem.

Romana Tomášková k závodu na italském okruhu Adria International Raceway uvedla: „Na to, že jsem zde jela poprvé, jsem s výsledkem spokojena. Byla tu opravdu silná konkurence. V sobotu jsme měli nějaké problémy, ale v neděli už to bylo dobré. Chci poděkovat hlavně tátovi, panu Peroutkovi, panu Práškovi a celému svému týmu. Moje díky patří i mým sponzorům P. Bednaříkovi, Claris Drake, PER-oil značkové oleje, Subway, Del Tech, by Graphic-studio, firmě Roháč & Fejta a rovněž všem ostatním, kteří mi pomáhají.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist