Máme titul Mistra republiky

Tým Pro Race zásluhou Miloše Čiháka získal superbikový titul Mistra České republiky.

Definitivně poslední závod Mezinárodního mistrovství ČR v této sezoně.
A pro nás také nejočekávanější. Šlo nám o titul. Stejně tak ale šlo o titul ještě Márovi Svobodovi. A že měl šanci bylo jisté. Miloš musel vyhrát i tento závod, aby si titul zajistil. V případě, že by vyhrál Mára a Miloš dojel druhý, titul by získal Mára. Měli by totiž stejně bodů, ale Mára více lepších výsledků. Takže úkol pro celý team zněl jasně. Mára nesmí projet. Do celkového pořadí samozřejmě promlouvali i další jezdci, ale my jsme se museli soustředit pouze na souboj Miloše s Márou. Nejlepší kvalifikační čas zajel Andreas Meklau, který ale nešťastně havaroval a musel být odvezen do nemocnice. Zranění se nakonec neukázalo příliš vážné, ale do závodu nastoupit nemohl.
Již první kvalifikace ukázala, že Miloš nenechá nic náhodě. Vzhledem k velmi chladnému počasí byl výběr pneumatik trochu složitější, ale vyšlo to. Milošův 2.07.31 dávalo jasné místo před Márou. Ten se dokonce již v druhé kvalifikaci nedokázal zlepšit. O to víc pak Miloš. Ve druhé jízdě zajel 2.06.5 a jasně potvrdil jak to myslí vážně.
Díky zranění Andrease Meklaua a jeho odstoupení ze závodu startoval Miloš opět z Poleposition. Vedle něj pak Mára a Maďar Vegh. Od startu šel do čela Maďar s Milošem a začali ujíždět. Současně se ale také začalo silně zatahovat a drobně poprchávat. Mára s drobnou ztrátou na třetím místě. Tak to vydrželo až do pátého kola, kdy již déšť zhoustl natolik, že Miloš i Vegh spadli. Teprve pak pořadatelé závod zastavili. Možná trochu pozdě, ale přece. Naštěstí poškození motorky nebylo natolik závažné, aby to naši superrychlí mechanici Kukajda s Inžou nedali dohromady. O to víc, že závodu se zúčastnil i SID, který také skončil na zemi. Naštěstí se vše podařilo zvládnout během pár minut.
Po přerušení závodu, kdy pořadatelé vyhlásily mokrý trénink, a opakování celé kompletní startovní procedury se vším všudy i s přestávkou mezi tréninkem a závodem trať opět oschla,ale pořadatelé jako by chtěli počkat až opět začne pršet nikam nespěchali. Mraky se stahovaly velkou rychlostí a tak se dalo očekávat vše.
Do restartu závodu už bohužel nenastoupil Janos Vegh a tak si to o první místo ve zbývajících pěti kolech rozdal Miloš s Márou. Miloš lépe odstartoval, vzápětí ho ale Mára předjel, ale ve třetím kole se vedení ujal zase Miloš a již neponechal nic náhodě a dojel si jak pro vítězství v závodě AlpeAdria, tak MMČR a tím získal i titul Mistra Republiky. Boj to byl skutečně do poslední vteřiny.
SID si takto složitý závod a jeho první v této třídě bezpochyby užil naplno a skončil na 13. místě. I jemu patří gratulace.
Nakonec ještě ve stínu titulu jedna poznámka. V poháru AlpeAdria nakonec skončil Miloš na super třetím místě.
Domácí brněnský mistrák však začínal již ve čtvrtek volnými treninky do třídy Volná.
Díky tomu, že se k našemu teamu připojil Sid, znamenalo to pro něj ježdění již od časného rána. Bohužel celou noc trvající déšť zapříčinil, že z dopoledních treninků nebylo téměř nic. Prodali se pouze 4 kupony na jízdy. A jeden z toho samozřejmě Sidovi. Bylo potřeba se rozjezdit, voda nevoda a to se také vyplatilo. Po první odpolední kvalifikaci, která se samozřejmě jela v dešti totiž Sid ukázal, že se opravdu nebojí a že příští sezonu s ním musí všichni počítat. Obsadi totiž 3.místo.
I druhá kvalifikace se vydařila, i když celkově to dalo "jen" 5. místo na startu. To je pro někoho, kdo jede druhý závod v životě velký úspěch.
Páteční závod potom byl již na suchu a dával tušit, že se Sid o několik pozic propadne. V závodě skončil nakonec na 20. místě. Další sezona klepe na dveře a Sid se již těší na zimu, jak potrénuje a příští rok ........
Do posledního závodu sezony nastoupil v Brně i Michal Rašek a to sice v šestkových stokách. Ve třídě, která ač se nezdá je velmi nabytá kvalitními jezdci. A i jemu se více než dařilo. Michal letos moc nenajezdil, alespoň ne na své Suzuki a tak zlepšení svého maxima na 2:17 bylo i pro něj velkou vzpruhou do závodu. Ve druhé kvalifikaci, ve které šel ještě o více než sekundu dolů si nakonec zajistil 18. místo na startovním roštu. Tento závod se naštěstí již jel na suchu a za poměrně příznivých podmínek. Závod se potom v neděli vyvíjel poměrně slušně až do chvíle, kdy jeden z jezdců Michala předjel v esíčku do kopce, svůj předjížděcí manévr však skončil na zemi a to tak, že Michal musel skoro zastavit a potom rozjezd do kopce.... "To už se nedalo dohnat, okamžitě mi ujeli a pak už jsem závodil jen sám se sebou" říkal po dojetí trochu naštvaný Michal, který si navíc lovil vzteklou včelu z kombinézy.
Celkově to dalo 22. místo.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist