Dvě čtvrtá místa z chorvatské Rijeky

Tým AMBOSELI Racing na chorvatském okruhu Grobnik nedaleko Rijeky bojoval o další body do šampionátu Alpe Adria.

Do závodního víkendu v chorvatské Rijece odcestoval tým AMBOSELI Racing s jezdcem Janem Halbichem pln očekávání. Před prvním tréninkem totiž bylo několik nezodpovězených otázek. Především to byla otázka stavu motocyklu Kawasaki Ninja ZX-10R, neboť ani po testu v Mostě nebylo jasné, zda motocykl po dvou pádech v Poznani dobře funguje a zda vydrží plnou zátěž závodního víkendu. Druhou otázkou byl stav samotného jezdce, jehož fyzická i psychická kondice pády utrpěla snad ještě více, jak náš závodní materiál.

Tým AMBOSELI Racing před cestou do Rijeky dva dny testoval na mosteckém autodromu. Po tomto testování zavládla uvnitř týmu spokojenost, neboť získané informace slibovaly, že by v Rijece mohlo vše proběhnou bez větších problémů. To se také začalo potvrzovat hned v úvodní kvalifikaci, ve které Honza zajel čtvrtý čas, když na třetího Andrease Meklaua ztratil opravdu jen několik desetin. Navíc se ukázalo, že sladění podvozku s motorem a celkové nastavení motocyklu, je velmi dobré. Po úvodní sobotní kvalifikaci následoval první závod. Bohužel do něj Honza nedokázal dobře odstartovat, což znamenalo ztrátu kontaktu s první trojicí. Jezdec českého týmu celý závod odjel na čtvrté pozici, na které proťal i cílovou pásku.

Pro druhou - nedělní kvalifikaci, tým provedl několik změn v nastavení a převodech. Tyto změny se za ranních, chladnějších podmínek, ukázaly jako velmi dobré, což se projevilo výrazným zrychlením a vyhraným kvalifikačním tréninkem. Tato kvalifikace potvrdila, že jak motocykl, tak i jezdec, jsou připraveni na odpolední boj o pódium v závodě kategorie Superbike.

Odpoledne se zvedla teplota povrchu trati a bohužel naši technici správně neodhadli vliv této teploty na chování a výkon motocyklu. Motor vyladěný z ranní kvalifikace přestal v horkých odpoledních podmínkách jet agresivně. Risk našich techniků se tedy nevyplatil. Aby té smůly nebylo i přes slušný start mnoho, tak ve druhém kole vlétla našemu jezdci do helmy vosa, se kterou se na velmi rychlém okruhu trápil plná čtyři kola. Na dráze to znamenalo, že se Honza několikrát propadl až na 6. pozici, ze které se vždy snažil vrátit pořadím vzhůru. Když se mu konečně podařilo dotěrného hmyzu zbavit, začal se naplno věnovat soubojům o pozice. Do posledního kola najížděl Honza těsně za čtvrtým Polákem Sikorou, kterého se snažil předjet.

To se mu povedlo až v poslední zatáčce, do které tvrdě brzdil a najížděl efektním smykem. Hodně smolný závod tak Honza dokončil na 4. pozici, což bohužel nepomohlo k ataku prvního místa v celkovém pořadí, které se českému jezdci o několik bodů vzdálilo. Nicméně celý tým i jezdec jsou připraveni udělat v posledním závodě, který se jede za několik týdnů na Slovensku, maximum k splnění předsezónních cílů.

Jan Halbich:
„Po dvou pádech v Polsku jsem se cítil v kondici a i motorka se chovala velmi dobře. Do Chorvatska jsme odjížděli s nadějí, že by jsme mohli atakovat první příčku v celkovém pořadí Alpe Adria šampionátu, ale díky výše uvedeným skutečnostem se nám to nepovedlo, ba naopak to spíše vypadá, že budeme na Slovakiaringu bojovat s Marko Jermanem o druhou pozici v celkovém pořadí. Bohužel nám Andy tímto dvojzávodem v Rijece pěkně uskočil. Nicméně nevzdáváme se a rozhodně se o titul poperem.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist