Patrik Homola - vstup do nového týmu Area Prague Racing Team

Závodní tým Area Prague je jednou ze sekcí MotoRiders Racing Academy, která ve světě velkých závodů není žádným nováčkem a má za sebou vítězství v Alpe Adria i účast ve WSBK. Aktuálně tým testuje ve Španělské Almeríi, kde narazil na první překážky, které bude muset do začátku závodní sezóny vyřešit. Blíže se na to můžete podívat níže, z pohledu jezdce Patrika Homoly a manažera týmu Marka Wdowky.

„Patrik Homola“

V Almeríi jsme strávili celkem devět dní. Po drobné aklimatizaci jsem absolvoval mediální povinnosti, související s natáčením sportovního dokumentu o týmu. Dále focení a čtyři dny tréningu na trati Circuito de Almería. Testoval jsem nový stroj Yamaha R6, který má do budoucna sloužit v týmu jako „dvojka“. Motorka číslo jedna už je téměř kompletní, avšak poslouží až v dubnu při dalším testování, a to v chorvatské Rijece. Během čtyř dnů jsem najel přes 130 kol, což je celkem průměrná porce. Zkoušeli jsme různá nastavení podvozku a geometrie.

Bohužel jsem třetí den trénování padl a přidělal tak týmu starosti navíc, za které se omlouvám. Tým nyní musí doručit do Španělska pár dílů, abychom z motorky vymáčkli maximum. Na této trati mám ještě slíbeny minimálně dva dny a rád bych se zde rozhoupal do správného tempa, které mi prozatím po pauze chybí, stejně jako správné soustředění.

Jsem nesmírně vděčný za nový a silný vítr do plachet, který nám dodal nový partner, tedy společnost Area Prague. Nyní působíme v čele s novým manažerem týmu Markem Wdowkou. Prozatím nastavujeme vzájemné vztahy. Sám za sebe doufám, že si manažer brzy zvykne na mou „závodní povahu“ a přineseme společně do týmu první poháry a pódia.

„Marek Wdowka“

Do Almeríe jsme přivezli čtyřčlenný tým a čekala nás spousta úkolů. Jedním z nich byla práce na vytvoření kvalitního místního zázemí pro naše jezdce. Pokud půjde vše podle plánu, budeme moci našim jezdcům již v zimním období 2023/2024 nabídnout vlastní ubytování a sportovně relaxační zázemí. Vše v blízkosti okruhu Circuito de Almería a města Almería. Soustředit se nyní budeme na správný chod týmu, logistiku, zásobení všeho potřebného, souhru jednotlivých členů týmu v boxu a udržení dobré a aktivní nálady. Do budoucna nás čeká vyhledávání nových talentů z řad junior týmu MotoRiders. Nové talenty bychom na profesionální tréninkové úrovni rádi zapojili do týmu již letos.
V rámci tréningu v Almeríi se nám podařilo využít přítomnosti legendy, na trati byl osobně Jurgen Fuchs. S Patrikem Homolou absolvovali několik společných jízd. Německý jezdec MotoGP s 56ti starty si s naším pilotem vyměnil spoustu cenných rad.

Výlet byl náročný z dalších mnoha důvodů. Kooperace s operátorem kamerových systémů, spolupráce s novým asistentem pro základní přípravu moto mezi jízdami atp.
Chvíle tuhé krve nastaly, když se objevila Red Flag a zpět do boxu najeli všichni kromě Patrika. Ty pocity se nedají popsat na papíře. Pádů tam bylo mnoho a denně byla na trati vidět jednotka místní IZS. Nesmírně se nám ulevilo, když jsme zjistili, že Patrik při pádu včas opustil stroj a byl přivážen servisním vozidlem okruhu na sedadle spolujezdce. Zdráv, celý a funkční. Jen s trochou hlavotoče. Stroj doznal lehkých poškození, které byly na místě odstraněny a jelo se dále. Musím uznat, že má Patrik tuhý kořínek. V tréningu se pokračovalo ještě ten den. To je srdce závodníka.

První oficiální závod nás čeká Jarní Cena Brna 21.-23.4., určitě nebude problém za námi dorazit do depa na kus řeči.

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)




TOPlist