"50 litrů" v cestě za pódiem

"Panonii jsem považoval za špatný víkend, ale jak se nyní ukázalo, vždycky může být ještě hůř," říká Michal Javůrek po víkendu v Mostě.

Na závod do Mostu jsem se těšil, tento okruh mám rád. Již v loňském roce jsem zde byl schopen zajet slušné časy. Jak je u mě dobrým zvykem, bez jakéhokoliv předchozího seznámení s tratí jsme vyrazili ve středu navečer s představou dohnat chybějící tréninky ve čtvrtečním dni. Představa to byla dobrá, ale po dvou jízdách mi odešel motor a celý zbytek dne jsme strávili analýzou vzniklé závady. V domnění, že se motor potkal, jsme sehnali novou hlavu a celý páteční den strávili její výměnou. Když se klukům podařilo v 11 večer dát motor dohromady bohužel jsme zjistili, že hlava byla ok a odešla patrně klika. Nezbylo nic jiného, než vše vzdát nebo sehnat nový motor. Motor jsme sehnali a kluci celou noc makali bez přestání. V sobotu ráno, v 7 hodin, byl nový motor po výměně v chodu.
Následovala první kvalifikace, ve které mi po pěti kolech začal téct olej z bočního víka motoru a musel jsem jízdu přerušit. Do druhé kvalifikace jsme netěsnost opravili a já do ní mohl nastoupit. Kalich hořkosti ještě nebyl úplně prázdný, a tak jsem z důvodu přemíry motivace po prvním měřeném kole přebrzdil přední kolo a dílo zkázy bylo dokonáno. Motorka šla do kačírku na obě strany, prodřené víko motoru, rozbité kapoty, podsedlák, stupačky, řadička atd. Když jsme přivezli po pádu motorku zpátky do depa, neměl jsem moc chuti do dalšího ježdění a chtěl jsem vše vzdát. Nebýt ohromného pracovního nasazení kluků, kteří se mnou byli a pracovali na motorce dva dny v kuse, beze spánku, do závodu bych určitě nenastoupil. Motorku se podařilo dát opět dohromady přes další večer a ráno jsem mohl absolvovat Warm up, při kterém jsem si alespoň ověřil, že je vše ok a mohu nastoupit do závodu.
Startoval jsem ze šesté pozice, start se mi podařil a do druhého kola jsem najížděl jako první. Vedení jsem díky chybě neudržel a Aleš se přede mě celkem lehce dostal. Poté celý závod svoje vedení udržel. Cílem jsem projel na 2. místě, což byl z mého pohledu vzhledem k psychickému a fyzickému vypětí velice dobrý výsledek, který byl částečnou odměnou nejen pro mě, ale pro všechny, kteří se podíleli na přípravě motorky, za což je obdivuji a všem patří veliký dík. Díky, díky, díky všem klukům, kteří dvě noci nespali, aby mi připravili motorku pro závod.

Pro www.racing.motorkari.cz - Javor #34

www.michaljavurek.com

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist