XVII.ročník - Slovácký okruh O cenu Bohumila Kováře

Moto sport klub v AČR Staré Město ve spolupráci s městem Staré Město uspořádali o víkendu závody SZM XVII. Slovácký okruh UEM Open nabídl závody Mezinárodní mistrovství ČR SZM Supermono, Supertwin, SP125 ccm, 250 Open, Moto3, GP 125 ccm, do 600ccm, letos poprvé i nad600ccm, Přebor ČR Klasik a volná JPHZM sidecarů. Informace z víkendu a především pohotové a akční snímky zajistil náš fotograf Lubor Horák, který byl ve Starém Městě od pátku až do neděle.

V sobotu měli jezdci tréninky s kvalifikacemi, dnem závodu byla neděle 5.května 2019. Už od soboty ale dávalo počasí jezdcům i divákům pořádně zabrat. Byla velká zima a místy také mrholilo, či drobně pršelo. Navíc došlo v sobotu ke srážce Safety caru s motocyklem vyšší kubatury klasiků. Bohužel tam byli zranění, takže celý program nabral zpoždění.

Okruh ve Starém Městě má 4200 metrů, šířka je od 6 do 9 metrů, převýšení 35 metrů a v jednom kole jezdci projedou 7 levými a 9 pravými zatáčkami. To měli jezdci před sebou, když nastupovali na start závodů nedělního programu. Od rána ale foukal silný studený vítr, mrholilo, místy pršelo, takže většina klání byla vyhlášená jako mokrý závod. Náročné podmínky měly na svědomí řadu pádů a ne všechny se obešly bez zranění.

Pro všechny diváky, kteří fandili podél trati, a bylo jich méně než loni, byl rozhodně parádní souboj v závodu do 600ccm mezi dvěma slovenskými závodníky Tomášem Tóthem (Yamaha) a Davidem Hanzalíkem (Kawasaki). Jezdec Yamahy R6 jel okruh ve Starém Městě poprvé, což byl důvod proč měl na sobě žlutou vestu, ale i přesto odolal atakům svého krajana na Kawasaki a vyhrál. Něco podobného už předvedl loni, když slavil vítězství při své premiéře v Kopčanech.

Je třeba také zmínit závod 125GP, který vyhrál Rakušan Eder a na druhé pozici skončil Patrik Kolář. Zajímavostí je v tomto případě fakt, že to měl český závodník s pádem a i přesto dokázal porazit třetího v pořadí, Němce Grämera.

Do Starého Města dorazil také Kamil Holán, který měl v plánu závodit v kategorii nad 600ccm, ale měl technické problémy, takže ze startu nakonec sešlo. Premiéru litrů ovládl Aleš Nechvátal (Yamaha R1), jehož známe především z klání série IRRC. Kamil Holán nicméně nezůstal sedět, ale závodil v třídě Supertwin, kde obsadil čtvrté místo. Vítězem tohoto závodu byl Petr Najman (Kawasaki).

Kompletní výsledkový servis.

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist