V Hengelu odstartovali sezonu IRRC, Červený jednou druhý

V Nizozemsku jeli o víkendu první závody jezdci seriálu International Road Racing Championship (IRRC). V tomto šampionátu na přírodních okruzích se závodí ve dvou třídách Supersport a Superbike a v obou má jezdecké zastoupení Česká republika. Součástí závodního víkendu v Hengelu byl také závod Belgian Twin Trophy, který vyhrál Petr Najman.

V sobotu měli jezdci na programu kvalifikační jízdy. V supersportech zajel v kombinaci časů nejrychleji Matthieu Lagrive (Wepol Racing) s časem 1'50,887 sekundy. Druhý skončil Pierre Yves Bian (Optimark Road Racing Team) a třetí Laurent Hoffmann (Delaur Road Racing Belgium). Jediný český zástupce Kamil Holán (DAFIT Moto Racing) byl s časem 1'57,236 sekundy dvanáctý.

V případě třídy Superbike zajel v kvalifikačních jízdách na pole position Didier Grams (G&G Motorsport by BMW Motorrad) s maximem na 1'46,924 sekundy. S druhým časem kvalifikaci uzavřel Davey Todd (WEPOL Racing) 1'48,193 sekundy, třetí byl Erno Kostamo (38 Motorsport). Z českých závodníků zajel nejlépe Marek Červený (WEPOL Racing) s čtvrtým časem 1'48,523 sekundy, Kamil Holán (McRace) byl s 1'51,653 sekundy dvanáctý, Tomáš Borovka (HUSA race team z.s.) zajel třináctý čas 1'52,282 sekundy, Pavel Tomeček (Relax Bali.com) byl s kolem za 1'52,432 sekundy čtrnáctý a patnáctý skončil Aleš Nechvátal (DAFIT Moto Racing), jehož maximem bylo 1'52,881 sekundy.

V prvním klání Supersport IRRC bral plný počet bodů obhájce titulu Matthieu Lagrive, jemuž se povedlo vyhrát náskokem 2,8 sekundy. Druhý v pořadí je Christian Shmitz (LSE Racing), třetí Pierre Yves Bian. Závod nevyšel Kamilu Holánovi, který byl ve výsledkové listině osmnáctý.

Druhé klání vyhrál opět Matthieu Lagrive, který si z Belgie odvezl plný počet bodů. Jen 1,5 sekundy ztratil na vítězství Laurent Hoffmann, třetí Pierre Yves Bian byl o dvě sekundy pomalejší. Tentokrát bodoval také Kamil Holán, který skončil sedmý v pořadí. Po závodech uvedl: „Poněkud divokej průběh mělo pro nás letošní IRRC Hengelo. Po prvních dobrých kvaldách mě trochu rozhodila technická závada ve druhé kvalifikaci šestek. Start v obou třídách z dvanáctého místa nebylo moc optimistické. Stejně blbě začala neděle, kde jsem si v šestkách škrtnul o jednoho Francouze a musel tak zastavit v boxech pro rychlou opravu.“

„Všechno se začalo v lepší obracet v prvním závodě SBK, kde jsem proti kvaldě výrazně zrychlil a dojel si tak pro první top ten. Druhej závod šestek byl ještě lepší a po krásných soubojích jsem vybojoval 7.místo. No a nakonec velmi slušný 8. místo v bajkách podtrhlo úspěšný víkend v Hengelu. Nejdůležitější pro mě je, že jsem se po předchozích problémech konečně dostal do jezdecký pohody, kterou jsem moc potřeboval. Teď už můžu natěšeně vyhlížet Hořice. Moc děkuji celému týmu, který mě podržel v těchto těžkých chvílích,“ dodal Holán.

Po devíti odjetých kolech slavil vítězství v prvním závodu superbiků Davey Todd, který překonal týmového kolegu Marka Červeného rozdílem 7,7 sekundy. Na třetí pozici závod dokončil Erno Kostamo, jemuž na vítězství scházelo deset sekund. Vítěz kvalifikace Didier Grams byl s osmnácti sekundami ztráty čtvrtý. První pětku uzavřel Daley Mathison (WEPOL Racing). Deváté místo obsadil Kamil Holán, jedenáctý byl Tomáš Borovka a třináctý Pavel Tomeček.

Ve druhém závodě SBK, který byl tentokrát na osm kol, vyhrál znovu Davey Todd, jemuž se v Nizozemsku povedlo zaznamenal úspěšnou misi. Na druhé místo dojel Didier Grams, třetí v pořadí byl se ztrátou sedmi sekund Erno Kostamo. Čech Marek Červený bodoval čtvrtým místem v cíli. Osmý v cíli byl Kamil Holán, desátý Aleš Nechváta, jedenáctý Pavel Tomeček a čtrnáctý Tomáš Borovka.

Jakmile budou na oficiálních stránkách soutěže IRRC 2019 k dispozici výsledky, budeme článek následně aktualizovat. Druhým podnikem sezony je Imatra (FIN) v termínu 14. až 16.června.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MiroSz63 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist