Tragédie na Těrlicku

Motocyklový závod o "Zlatý kahanec" má bohužel po sobotních trénincích na svém kontě další smrtelnou havárii, když na následky vnitřních zranění zemřel v havířosvké nemocnici dvaačtyřicetiletý Ir Adrian McFarland, který havaroval na vrcholu Bludovického kopce.

Velmi nerad píši takové zprávy, ale bohužel se motocyklovému sportu a hlavně závodům na přírodních okruzích nevyjímají: Tragédie poznamenala motocyklové závody Havířovský zlatý kahanec, které se jedou o tomto víkendu. Dvaačtyřicetiletý Ir Adrian McFarland, který v sobotu odpoledne havaroval na vrcholu Bludovického kopce, podlehl rozsáhlým vnitřním zraněním.
"Ano, stala se velmi smutná událost. Ihned po havárii jezdce byl trénink přerušen a zraněnému byla poskytnuta okamžitá pomoc. Ještě v průběhu noci budeme jednat o tom, jestli se nedělní závody vůbec pojedou," řekl hlavní organizátor závodu Petr Hrabčák.
"Bohužel, pacient v nemocnici podlehl vnitřním zraněním. Záchrannou službou byl přivezen na urgentní příjem, kde byl podroben mnoha vyšetřením a zákrokům pro stabilizování jeho stavu. Ani veškerá péče však jeho život nezachránila. Při nehodě utrpěl mnohočetná vnitřní zranění s masivním krvácením. Naši lékaři a zdravotníci nemohli pro jeho záchranu udělat více," potvrdila informaci o smrti irského závodníka Mc Farlanda hlavní sestra havířovské nemocnice Renata Tydlačková.
Ani havárie nevypadala tak hrůzostrašně. Závodník se dokonce chtěl i v průběhu ošetřování zvedat, ale pořadatelé a zdravotníci mu v tom bránili. Na místo havárie přijely dvě záchranky pořadatelské služby, jejichž posádky poskytly zraněnému první pomoc a předali ho záchrance z Havířova.
42-letý Adrian McFarland z Plumbridge u Omaghu byl v severním Irsku velmi známým jezdcem a zúčastňoval se pravidelně i závodů Tourist Trophy (celkem 23 startů), nejlépe skončil na 12. místě. V závodech Manx Grand Prix pak dojel celkem 4x v absolutním Top-10.

ČEST JEHO PAMÁTCE!


Organizátoři udělali pro zajištění bezpečnosti maximum. Právě v místě nešťastné nehody dokonce letos poprvé použili dřevěné chrániče obrubníků, aby o ně jezdci nemohli zavadit. Na bezpečný průběh po celou dobu dohlíželi traťoví komisaři a každou jízdu i opakované rozjíždění tréninku zahajoval safety car.
Vše tak zatím nasvědčuje tomu, že jezdec udělal chybu, nebo doplatil na chybu jiného jezdce při dobržďování před nájezdem na kruhový objezd. Nehoda se stala v kategorii evropského šampionátu IRRC, který se na Těrlickém okruhu jede poprvé. Stroje jsou velmi rychlé a právě v této kategorii bylo docíleno absolutně nejrychlejšího kola. Jinak sobotní trénink provázelo několik pádů, které se obešly bez vážnějších zranění. Jedna tréninková jízda musela být přerušena kvůli oleji na trati. Závodníkům se líbí především rondel na Bludovickém kopci. Po dlouhé rovince do táhlého stoupání někteří nedokázali dobrzdit a havarovali.
V minulosti se na Těrlickém okruhu stalo celkem šest tragických nehod. V letech 1973 a 1975 zahynuli Němci Karl Heinz Ewig a Hans Rudolph, v roce 1979 Čech Jaroslav Franc a Němec Harald Johler, v roce 1982 Olaf Zingel z tehdejší Německé demokratické republiky. Poslední tragédie se odehrála v roce 1987 a skončila smrtí Angličana Louise Withe. Sobotní úmrtí Ira Adriana McFarlanda je tak v pořadí sedmým křížkem.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)
Miloš Rejman - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (15x):



TOPlist