Těrlicko 2012: Srdanovův double v IRRC

Nizozemec Branko Srdanov vyhrál při 29. ročníku Zlatého kahance okolo Těrlické přehrady oba dva závody seriálu IRRC a upevnil si tak pozici lídra v tomto šampionátu. Druhý skončil dvakrát Němec Didier Grams a na místě třetím skončil vždy Nizozemec Frank Bakker. Výborně si ale vedl český jezdec Mirek Pažitný, v úvodu 8. a ve finále dokonce na 7. místě, přičemž ve druhé těrlické jízdě dojel v Top-8 i jeho týmový kolega Aleš Nechvátal.

První jízdu šampionátu IRRC vyhrál lídr šampionátu Branko Srdanov s motocyklem BMW, který 8 kol na Těrlickém okruhu ujel za 18.22.619 minuty (prům. rychl. 159,330 km/h) a v cíli měl náskok 15.565 sekundy před úřadujícím šampionem a aktuálně druhým jezdcem v průběžné klasifikaci IRRC a Polemanem Didierem Gramsem z Německa, který do závodu odstartoval z Pole position. Tuto dvojici doplnil na stupních vítězů další Nizozemec Frank Bakker s Yamahou, který za Gramsem dojel o dalších 15 sekund. Němci Paul Shoesmith s BMW a Thomas Kreutz na Aprilii po hodně tvrdém vzájemném souboji, když je v cíli dělila pouze 0,5 sekundy pak dokompletovali Top-5.
Za dalším zástupcem ze země tulipánů Jochenem van den Hoekem (Honda) a Němcem Udo Reichmannem (BMW) se na skvělém 8. místě umístil český jezdec Miroslav Pažitný s Yamahou. Michal Jiroš dojel 13. a Josef Duchan na místě 19.

V kubatuře supersportů - zvláštní klasifikace - vyhrál Belgičan Laurent Hofmann s Kawasaki před Torbenem Reulsem na Yamaze a Andersem Blachou na Kawasaki.
Druhou havířovskou jízdu IRRC vyhrál ve strhujícím boji o pouhých 1.801 sekundy opět Srdanov, který závod na 8 kol absolvoval za 18.27.918 minuty (158,568 km/h). Ani nejrychlejší kolo v závodě nestačilo Didieru Gramsovi na víc, než opět druhé místo. Zajel sice 2.16.731 (160,607 kmúh), ale Nizozemec byl prostě lepší. Stupně vítězů měly stejné obsazení jako v jízdě první, když Frank Bakker si opět dojel pro třetí místo (+16,130), když dokázal porazit Němce Stevena Michelse na Suzuki o 2 sekundy. Top-5 pak dokompletoval Nizozemec Olaf Romijn s motocyklem stejné značky.
Za šestým Van den Hoekem dojel na výborném 7. místě Mirek Pažitný a úspěch stáje Road Racing Liberec podtrhl osmým místem Aleš Nechvátal. Josef Duchan si zopakoval své umístění z jízdy první a byl odmávnut opět jako 19.

Rovněž supersporty dopadly úplně stejně jako v prvním závodě, když opět trumfoval Laurent Hoffman před Reulsem a Blachou.
V šampionátu IRRC chybí do konce ještě dvě jízdy v německém Frohburgu, kde se bude závodit 22./23. září a na čele šampionátu je dvojnásobný vítěz z Havířova Branko Srdanov, který má na svém kontě 337 bodů. Úřadující mistr a zároveň šampion posledních tří roků Didier Grams je druhý, když ztrácí 10 bodů na místo první. Třetí je po závodě v České republice Frank Bakker (291) a Top-5 kompletují Steven Michels (251) a Thomas Kreutz (214). 

Kompletní výsledky najdete zde.
Havířovskou neděli otevřela kubatura Klasik 175+250, kde jsme viděli kompletní české stupně vítězů, neboť vyhrál Lubomír Koudelka, který 5 kol ujel za 15.44.401 minuty před Jiřím Švihnosem (+10.946) a Pavlem Navrátilem (+15.521) - všichni s motocykly Yamaha 250.

Český jezdec Libor Kamenický s motocyklem Mali Jawa 06 vyhrál společný závod kubatur Supermono+ Twin (6 kol za 16.13.157) o pouhých 0.391 sekundy před Britem Paulem Shoesmithem na Kawasaki (vítěz kubatury Twin) a dalším českým jezdcem Vítězslavem Hatanem na Bimotě.

Petr Kunz (Honda CB 750), Vítězslav Hatan (Yamaha 350) a Marek Koudelka (Yamaha 350) pak bylo pořadí na stupních vítězů kubatur Klasik 350+500+750. Závod byl hodně dramatický a Kunze s Hatanem dělily v cíli pouhé 3 sekundy, ovšem Hatan byl po dojezdu penalizován 20 sekundami za předčasný start.
Na pouhá 4 kola zkrácený závod kubatury MČR do 600 ccm - kvůli srážce dvou jezdců v zatáčce "U Pacalůvky" - vyhrál Belgičan Laurent Hoffman před dvojicí tvrdě bojující až do samého závěru o místo druhé, když Martin Holoubek s Yamahou byl o pouhých 0,508 rychlejší než Oldřich Hanák na Hondě.  

Závod kubatury 125 SP vyhrál Martin Sedlo po dramatickém souboji, neboť trojici na stupních vítězů dělila necelá sekunda. Druhý v cíli Radek Lamich prohrál o pouhých 0.115 sekundy a třetí Oldřich Hanák ztratil na vítězného Sedla 0.939 sekundy.

Dán Anders Blacha s Yamahou 250 vyhrál předposlední závod závodní neděle, kterým byla kubatura MČR 125GP+250 CRR, o 1.747 sekundy před Němcem Henrikem Voitem s motocyklem Aprilia a Janem Vysloužilem na Yamaze, který ovšem ztratil na vedoucí dvojici přes celou minutu.
Teprve v posledních metrech před cílem se rozhodlo o vítězi královské třídy nad 600 ccm v motocyklovém závodu na přírodním Těrlickém okruhu, kterým se stal Holanďan Branko Srdanov a slavil tak v Havířově nejen hattrick, ale vyhrál i hlavní trofej - Havířovský Zlatý kahanec. Ten totiž vyhrává jezdec, který zajede nejrychlejší kolo. Tím byl letos právě Branko Srdanov, který na stroji BMW S1000RR v dopoledním závodě IRRC dosáhl času 2:16:349.
V už zmiňovaném závěrečném závodě, tedy MČR nad 600 ccm, dojel za vítězným Brankem Srdanovem (BMW) během této neděle třikrát druhý Didier Crams (BMW) a to o pouhých 0.225 sekundy a tuto dvojici na stupních vítězů doplnil Steven Michels se Suzuki (+10.192).

          

Pak následovala trojice Čechů v pořadí Miroslav Pažitný (Yamaha), Aleš Nechvátal (Yamaha) a Leoš Hlaváček (Honda).

Divákům se závody jistě velmi líbily, i když zahraniční účast byla tentokráte hodně slabší, neboť chyběli jak pořadatelem avizovaný obhájce loňského vítězství Horst Saiger, tak hlavně Ostrované z Irska, tedy jezdci z kolébky Road Racingu, kteří jsou vždy tím pravým kořením tohoto odvětví motocyklového závodění. A ačkoliv byl závod letos zařazen do Světového poháru Duke Road Race Rankings, tak z těchto jezdců se na startu neobjevil bohužel vůbec nikdo.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist