Macau GP 2018 - Tento týden závodí v Macau jezdci z celého světa

Již 52.ročník Suncity Group Macau Motorcycle Grand Prix je na programu tento týden v bývalé portugalské kolonii, dnes zvláštní správní oblasti Čínské lidové republiky, Macau. Závody motocyklů mají na městském okruhu potřebnou dávku adrenalinu, jelikož ten neodpouští sebemenší zaváhání. Z českých závodníků jde bojovat s dalšími sedmadvaceti jezdci světa Marek Červený z IRRC pro něhož je to třetí start v Macau. Nejúspěšnějším jezdcem na startu je s osmi triumfy Michael Rutter. První tréninky startují ve čtvrtek a páteční kvalifikace rozdělí pozice na startu sobotního závodu s datem 17.listopadu 2018.

Kapitoly článku

Startovní číslo #4 má legenda TT John McGuinness, vítěz ročníku 2001. Loni na okruhu Guia v Macau chyběl, jelikož byl zraněný, ale letos bude znovu bojovat o pozice na stupních vítězů. Překvapivě to nebude Honda s níž do závodu nastoupí, ale motocykl italského výrobce Ducati 1199 Panigale. V barvách Tak Chun Group by PBM pojede společně s McGuinnessem také Martin Jessopp. Letošní vítěz závodu v rámci North West 200, byl loni v Macau čtvrtý, ale už několikrát dosáhl na stupně vítězů. Na první místo zatím nedosáhl.

Osminásobným vítězem závodu v Macau je Michael Rutter, který první triumf oslavil v roce 1998 a moc rád by po dvaceti letech získal devátý zářez, což by byl další rekord v jeho podání. Rutter sedlá Hondu RC213V a jeho týmovým kolegou je Peter Hickman, vítěz Macau GP z let 2015 a 2016. Oba jezdci jedou v nové stáji Aspire-Ho by Bathams Racing, jen Hickman má ve své garáži BMW S1000RR. Tato dvojice loni obsadila pozice na stupních vítězů, když Hickman projel cílem druhý a Rutter třetí.

Český závodník Marek Červený je členem sestavy Wepol Racing by Penz13. Červený byl loni v Macau podruhé a v závodu obsadil šestnácté místo. Letos je to jeho třetí mise, v níž by rád zaznamenal nějaké zajímavé umístění a znovu tak ukázal, že je kvalitním závodníkem světových parametrů. Jeho týmovým kolegou bude nováček Daley Mathison.

S novinkou v podobě Ducati Panigale V4 nastupuje Ir Steve Heneghan z týmu ReactiveParts.com. Loni byl jezdec Ducati Glenn Irwin od roku 1996 prvním jezdcem ze Severního Irska, jemuž se závod v Macau povedlo vyhrát. Na startovním roštu letos Ir chybí.

Vítěz letošního ročníku IRRC Danny Webb je součástí startovní listiny pro 52.ročník Suncity Group Macau Motorcycle Grand Prix. Webb jede pod hlavičkou skupiny PuraGlobe Syntainics Racing Oil by Penz13 společně s Derekem Sheilsem a nováčkem Davey Toddem.

Příprava na letošní 52.ročník začíná už ve čtvrtek tréninkem a kvalifikací. Páteční kvalifikace pak definitivně rozhodne o postavení na startovním roštu. Sobotní program nejdřív zahájí zahřívací trénink a pak už odstartuje očekávaný závod na 12 kol.

Loni měl závod velmi smutnou koncovku. Klání museli předčasně ukončit po nehodě Danyho Hegarta. Jednatřicetiletý závodník havaroval v úseku Fisherman’s Bend, a svým zraněním podlehl. Jednalo se o první tragickou nehodu od roku 2012, kdy ve stejném místě zemřel Portugalec Luis Carreira.

GUIA CIRCUIT, Macau (Čína)

Délka: 6,2 kilometrů
Minimální šířka: 7 metrů
Rekord/kolo: Stuart Easton (Kawasaki) 2010 ... 2'23,616s

52. Suncity Group Macau Motorcycle GP - Startovní listina

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
kybi přispěl 2 Kč
cechradovan přispěl 2 Kč
-george- přispěl 2 Kč
Carlo888 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist