Kyjovský okruh patřil Indimu

O uplynulém víkendu 5.-6. Září 2009 se na Kyjovském okruhu odehrál poslední závod letošní sezony na českých přírodních okruzích. Samotná trať je dlouhá (nebo spíše krátká) pouhých 3100m a vede přímo mezi domy městem. První závod se zde jel již v roce 1947, ale letos se zde konal po delší odmlce již 6. ročník.


Depo se začalo plnit již ve čtvrtek navečer a kdo měl čas až v pátek, nevyhnul se celodennímu dešti a možnosti zabrat lepší místo. I přes nepřízeň počasí proběhla v pátek na náměstí autogramiáda, které se účastnil šestinásobný mistr světa a tradiční host Kyjovského okruhu Jim Redman. Tento pán má tolik elánu, že se zanedlouho ve svých 78 letech znovu po sedmé ožení a vezme si 19-ti letou Angličanku.
Sobotní ráno už ovšem nabídlo lepší počasí a do kvalifikací se tak vyráželo za sucha, i když s pořádným „větrem v zádech“. Dokonce padl i traťový rekord o dvě vteřiny s časem 1:18, který zajel Michal „Indi“ Dokoupil ve třídě 600ccm.

Nedělní průběh závodů divákům zpestřil Pepa „Sršeň“ Šiler, který předvedl svoji kaskadérskou show. Z dalšího doprovodného programu pak byla určitě zajímavá třeba akce zaměřená na bezpečnost na silnicích ve spolupráci s Besip Teamem. Vedle Jima Redmana, který u svého stolečku na startu ochotně podepisoval plakáty, se zde objevil další šestinásobný mistr „sajdkárista“ Ralf Englehardt, nebo Heinz Rosner, který mnohokrát vystoupil na stupně vítězů Grand Prix. Tito a další jezdci se pak předvedli při Motoparádě 2009.
Třídy Klasik postupně nažhavily diváky na nejzajímavější závody dne, tedy „Sajdek“ nebo třídy Supermono, a na nejrychlejší závody dne, Volnou do 250 a do 600ccm, které na rozdíl od loňského roku, byly letos od sebe odděleny.

Ve „dvěpade“ ukázal parádní jízdu Pavel Navrátil se startovním číslem 19, který si tak odvezl zlatý věnec. Vedle něj se pak skvěle předvedl Michal Ježek a Dušan Novosad. V šestkách byla po kvalifikacích one-man-show Michala Dokoupila na stroji Kawasaki tak trochu očekávaná a v závodě také ukázal, že si z ostrovů zvykl nejen na novou motorku, ale taky na extrémní jízdu a zajel další rekord tratě s časem 1:16.7. Po takto pěkné tečce v letošním roce nasadil indiánskou čelenku a vrhl se vstříc davu fanoušků, i když ho ještě jeden závod v německém Frohburgu přeci jen čeká. Dokoupila se snažil držet v pořadí druhý jezdec Josef Duchan na stroji Yamaha, který se konečně přestal spoléhat jen na svoje SuperMono a začal jezdit i tuto podstatně technicky spolehlivější třídu, a po závodech v Těrlicku si tak odvážel další věnec ve třídě 600ccm. Trojici nejlepších pak uzavíral „Newcommer“, tedy nováček Petr Zrzavý al. Mrtvola, kterému se zprvu (stejně jako loni Indiánovi) trať vůbec nezdála, ale s věncem na krku už mluvil do kamery pro pořad 102 oktanů úplně jinak.
Celým víkendem provázel diváky známý moderátor Karel Březina, který odvedl opravdu dobrou práci. Veškeré informace a výsledky pak najdete na stránkách okruhu

Díky tomu, že se jednalo o poslední závod u nás, uzavřelo se také bodování neoficiálního Mistrovství ČR na přírodních okruzích, jehož vyhlášení proběhne 10. října v Hořicích.
Jedná se o třídy Sport125, GP125, GP250, SuperMono, Open 600ccm a Open 1000ccm.
Informace a konečné výsledky naleznete zde.

Informace o redaktorovi

Veronika Hankocyová - (Odebírat články autora)
Radoslav Holan - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (11x):



TOPlist