Před závodem 300 Zatáček Gustava Havla

Tak doufám, že jste si vyjednali na příští víkend volno! Každý správný fanda silničních motocyklů totiž pofrčí do Hořic na ZATÁČKY!!!

Tak už je to konečně tady. O víkendu 17. a 18. května se pojede 46. ročník závodu FUCHS OIL 300 Zatáček Gustava Havla. O některých letošních novinkách, týkajících se Zatáček, jsme už předběžně informovali www.motorkari.cz/detail-clanku-motosport/ takže teď se podíváme hlavně na to, koho v Hořicích uvidíme. Letos padnul rekord v počtu přihlášených jezdců, je jich bezmála na tři stovky!!! Některé piloty, které jsme na tomto okruhu vídali, letos musíme oželet, přišly nějaké pády, zranění, rozbité motorky, a podobné věci, které k závodění patří, přibyli ale piloti, které v Hořicích uvidíme poprvé a rozhodně se máme na co těšit.

Ve třídě klasiků pojedou vždy dvě objemovky společně. Ve slabší, kde pojedou 175 ccm + 250 ccm je zatím přihlášeno přes padesátku jezdců. Jména více i méně známá, ale znalcům jistě není třeba dlouze představovat Martina Loichta, Karola Hilla, Karla Kalinu nebo Ingo Gramera. V silnějších klasicích, do 350 ccm a nad 350 ccm bude pole stejně početné a ještě pestřejší. Mašiny jako jsou Triumph Trident 750, Triumph Wilson 750, Seeley Weslake 750 nebo Norton Manx 500 budou vodit mistři jako Johann Furbock, Reinhard Neumair nebo náš František Mrázek.











V dakšnech je přihlášeno devatenáct jezdců. Kromě Němce Heinricha Franka jsou „místní“, ale jména jako Michal Salač, Miroslav Sedlo, nebo Radkové Lamich a Chlíbek slibují vyrovnané bitvy a pěkný sport. Rozhodně dobré rozehřátí před hlavními závody. Ve třídě MEZ 125 ccm + 250 ccm uvidíme 14 + 12 jezdců. Obě kategorie budou samozřejmě klasifikovány odděleně, ale stejně jako vloni pojedou společne. Pole šestadvaceti motorek, to už je pěkná podívaná a rozhodně je zajímavá i konfrontace dvacek se dvěpade. Ve slabší třídě bude největší favorit místní matador Olda Podlipný, kterému budou asi nejvíce šlapat na paty Patrik Kolář a Steffen Grammer. Ve dvěstěpadesátkách uvidímě kromě šesti našich pilotů (Jaroslav Havrda, Michal Ježek ....) také kvalitní německé drivery.
Padesátka jezdců je přihlášená do třídy Supermono, která se jede jako mistrovství České republiky. Tady se budou o vítězství fest mydlit Johanes a Nico Kehrerové s Liborem a Martinem Kamenickými. Své do tohoto souboje ale budou určitě chtít říct taky František Loučka, Alexandr Vysloužil, Jan Šťovíček, Frank Hercog nebo Martin Loicht. Nevím jak vy, ale já právě mona považuju za jeden z vrcholů Zatáček.

Johannes Kehrer

Všichni diváci se určite nejvíc těší na volné třídy. V obou kategoriích bude plno a kvalita bude 1A. Šestistovky mají přihlášených 48 jezdců, silnější kategorie dokonce ještě o jednoho víc!!! No a favorité? V třídě nad 600 ccm je fakt těžké tipovat, adeptů je tam plno: Víťa Bican, Indi Dokoupil, Jiří Brož, Mára Červený, Franta Loučka,  všichni mají rozhodně když ne na vítězství, tak na bednu určitě. No ale to jsou zatím pouze naši, a i když i to by dalo na parádní závody, máme tady taky „pár“ přespolních. Některá jména už známe a víme, že i oni o tu bednu můžou bojovat taky: Andy Brandt, Klaus-Peter Domke, Ingo Liss, Stefan Holz, Udo Reichmann nebo účastník světové série Endurance Steve Mizera. Fungl nová jména budou Francouz Jonathan Goetschy a Victor Gilmour. Rozhodně nejde o žádná ořezávátka, Goetschy je dvojnásobný mistr Francie v jízdě do vrchu a bude to vůbec první frantík na zatáčkách. Na Gilmoura se můžete podívat tady  www.youtube.com/watch (myslím, že v Hořicích si bude připadat jako na letišti :-)).

Jiří Brož                                                                                Přemek Glinz











Jirka Dražďák

Třída přes 600 ccm má favorita jasného. Je jím účastník loňského mistrovství světa Superbike Jirka Dražďák, který patří ke stálicím Zatáček. Stejně jako v šestkách pojedou určitě hodně vpředu Brož, Dokoupil, Bican, Červený.  K horkým kandidátům na vítězství musíme po loňské premiéře připočítat i Přemka Glinze. Čtenáři serveru Motorkari.cz můžou držet palce Tomáši Myslivečkovi, který je pravidelně informuje o dění na poli WSBK. Ze zahraničních jezdců uvidíme Holze, Brandta, Reichmana, Domkeho, Gilmoura, Mizeru Goetschyho a plno dalších. Svoji závodní premiéru u nás si v Hořicích odbude superbike KTM RC8, který bude vodit Volker Schinkmann.

Volker Schinkmann                                                        Victor Gilmour












Hořičáci pro fandy připraví také setkání se známými tvářemi. Nebojte, Sámer, Sagvan a podobné celebrity zůstanou doma. My se můžeme těšit na Kubu Smrže a možná přijede i Mathiew Lagrive.

Jonathan Goetschy

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist