300 Zatáček Gustava Havla – sobotní kvalifikace

Po týdnu plném dešťových přeháněk se na všechny fanoušky motocyklového silnice usmálo sluníčko a v Hořicích bylo během kvalifikací naprosto ideální počasí. Už v sobotu se na trati odehrávala dramata, která slibují skvělou nedělní podívanou, tak se pojďte podívat, jak to v sobotu v Hořicích vypadalo.
 

Kapitoly článku

Harmonogram nedělního programu

08:00 Slavnostní zahájení
08:45 hod. SP 125
09:45 hod. DO 600
10:45 hod. GP 125 / MOTO 3 + OPEN 250
11:55 hod. NAD 600
12:55 hod. SUPERMONO
14:05 hod. DO 600
15:15 hod. SUPERTWIN
16:15 hod. NAD 600

Zítra jako první odstartuje třída produkčních stopětadvacítek Sportproduction 125. Na pole position se postaví Michal Vecko, který dnešní kvalifikaci opanoval s časem 2:40,380 sekundy. Necelou půlsekundu na něj ztratil druhý Lukáš Fikker a třetí byl Ital s českými kořeny Pierre Coppa. První řadu doplní Martin Sedlo na Cagivě Mito. Obhájce loňského vítězství Radek Lamich si připsal až devátý čas. „Dakšny“ zítra vystartují už ve tři čtvrtě na devět, tak si nezapomeňte přivstat, protože boj už o první vavříny v „Memoriálu Martina Turny“ budou určitě hodně ostré!

Ve třídě Open do 600 byl v kombinaci časů nejrychlejším pětinásobný mistr světa Endurance a loňský vítěz seriálu IRRC Matthieu Lagrive z Francie. Ten byl sice ve vyrovnané první kvaldě až na pátém místě (byť o pouhé dvě desetiny za prvním Holánem), ale ve druhé už pořádně zatahal za plyn a druhého Holána už nechal za 1,111 za sebou. Třetí čas zajel Rakušan Jochen Rotter a čtvrtý byl Němec Thomas Walther, který ale v závěru druhé jízdy utrpěl těžký pád a musel být převezen do nemocnice na lékařské ošetření. Na dalších dvou místech jsou tuzemští piloti, když pátý čas zajel Petr Wiesenberg, šestý pak Michal Vecko a druhá řada bude zcela česko-slovenská, protože ji doplní východní sousedé David Hanzalík a Miroslav Sloboda. Šestky pojedou dva závody a první z nich startuje v 9.45 hod., druhý pak ve 14.05 hodin.

Za svým desátým vítězstvím na hořické trati zítra v 10.45 hodin vystartuje z prvního místa téměř domácí Patrik Kolář, který dnešní kvalifikaci zcela dominoval a o 1,894 sekundy za sebou nechal druhého Němce Steffena Grämera. Za těmito dvěma ostřílenými „dvackaři“ bude velmi nečekané jméno a to Michal Indi Dokoupil. Ten je sice ostřílený mnoha (nejenom) hořickými závody, ale především ve třídě šestistovek či twinů, ovšem pro letošní závod se představí v téhle třídě za řidítky speciálu Ariane 250 kubatury Moto3. První řadu tohoto závodu doplní Rakušan Christopher Eder na extovární KTM 125 GP. Spolu s těmito kubaturami 125GP/Moto3 pojedou i piloti třídy CRR 250, ve které byl nejrychlejším Tomáš Fichna na Suzuki RGV 250.

Ve třídě superbiků Open nad 600 byl nejrychlejším domácí matador Marek Červený, který zítra svede další z nekonečných bitev se svým tradičním soupeřem Didierem Gramsem z Německa. Každý z nich si připsal po jednom kvalifikačním vítězství, když v tu první s časem 2:16,925 sekundy vyhrál Grams, ale ve druhé jej Červený o 0,560 sekundy překonal a zajistil si tak start z pole position. Třetí Kamil Holán ztratil už poměrně výrazných 1,777 sekundy a první řadu doplní další domácí pilot Aleš Nechvátal. První ze závodu litrové třídy odstartuje v 11.55 hod., druhá jízda pak 16.15 hodin.

Závod třídy Supermono startuje ve 12.55 hodin a pojede se jako „Memoriál Filipa Strnada“. Bude to nejenom součást mistrovství ČR, ale také výroční klání, protože právě před dvaceti lety se v Hořicích jel první závod téhle kubatury. Pokud jsem v pozvánce psal, že Shaun Anderson ze Severního Irska bude po svých dvou hořických vítězstvích opět jen těžko hledat soupeře, tak se musím omluvit Petru Najmanovi, který mu byl dnes vyrovnaným soupeřem a v první jízdě jej dokonce o 1,2 sekundy překonal. Ve druhé jízdě si však pořadí prohodili a zítra tak bude Anderson za obhajobou vítězství startovat z nejvýhodnější pozice. Třetí Libor Kamenický ztrácí už propastných 7,055 sekundy a František Loučka, který se čtvrtým časem doplňuje první lajnu, dokonce 8,199 sekundy.

Petr Najman opanoval také kvalifikaci dvouválců, tedy kubatury Supertwin, když se svojí Kawasaki ER6 zvítězil s časem 2:27,819 sekundy. Pokud to před závodem na papíře vypadalo na souboj mezi Najmanem a dlouholetým protagonistou téhle třídy Michalem Indim Dokoupilem, tak po sobotě to vypadá spíš na Najmanovo sólo a souboj o stříbro mezi Slovákem Davidem Hanzalíkem, který zaostal za polemanem o 2,284 sekundy a Markem Stiborem, který ztratil dalších sedm desetin či Janem Markalousem, jenž uzavře první řadu tohoto závodu který startuje v 15.15 hodin.

Výsledky kvalifikací najdete zde.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Lubor Horák - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jendazeleny přispěl 2 Kč
Wostřejš přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist