Souboj generací na Zlaté přilbě vyhrál Ward

Jubilejní 65. ročník nejpopulárnějšího plochodrážního závodu u nás Zlatou přilbu vyhrál australský bouřlivák Darcy Ward. Ve velkém finále skvěle odstartoval a udržel za sebou amerického veterána Grega Hancocka a Poláka Przemyslawa Pawlického. Čechům se nedařilo, nejlepší z nich Josef Franc skončil na jedenáctém místě.

Na poslední chvíli ještě došlo k některým změnám ve startovní listině. Potěšil hlavně příjezd vítěze Zlaté přilby z let 2009 a 2011, norského rodáka a bývalé hvězdy Grand Prix Rune Holty, Zorro Zetterström zase nahradil zraněného Joonase Kylmäkorpiho. Jak už bylo dopředu známo, loňské vítězství neobhajoval Polák Grzegorz Walaszek. Do Pardubic nakonec nepřijel ani původně avizovaný stálý jezdec Grand Prix Niels-Kristian Iversen z Dánska. Švéd Andreas Jonsson, který jako jediný z původně přihlášených dokázal Zlatou přilbu už vyhrát v roce 2007, vypadl už ve čtvrtfinále. V šestatřicetičlenném startovním poli bylo také šest českých reprezentantů, ale do semifinále, kde se lámal chleba, se probojoval jediný Josef Franc. Možná to bylo i proto, že Hynek Štichauer strávil celý týden v horečkách a Václav Milík tentokrát doplatil na špatné starty.
Ve čtvrtfinále si vedli nejlépe Polák Patryk Dudek a Švéd Peter Ljung, kteří jako jediní získali maximum deseti bodů. V semifinále byl už ale nejlepší pozdější vítěz Ward, který ve své první jízdě skončil sice poslední, ale pak dvě jízdy vyhrál. Z jeho semifinálové skupiny ještě postoupili Polák Przemyslaw Pawlicki a bývalý mistr světa Hancock. V druhé semifinálové skupině se prosadili další účastník Grand Prix Slovinec Matej Žagar spolu s Poláky Piotrem Pawlickim a Dudkem.  Francovi se v boji o postup do finále nevedlo, vybojoval čtyři body za dvě čtvrtá místa a musel se spokojit s účastí v malém finále. V něm dojel pátý, když ho vyhrál další Polák Krzysztof Kasprzak „Problém byl ve mně a ne v motorce, ta jela dobře. Já jsem se snažil, ale nevyšlo to. Nebyla to rovna moje nejlepší sezona. Dráha se tady pořád měnila a jezdci si vybírali ty stopy, kde to jelo. Jako vždy na ploché dráze byly nejdůležitější starty. Párkrát jsem zaváhal, což mě stálo lepší umístění. Zlatá přilba je hodně o psychice a také se ukázalo, že mi chybí vyježděnost se špičkovými jezdci, kteří do Pardubic jezdí. Moc se s nimi totiž nestřetávám,“ uvedl Franc.
Velké finále začalo školáckou chybou, kterou se vyřadil Matej Žagar. Slovinec těsně před vypršením limitu odjel od startovní čáry, nestihl se vrátit a byl diskvalifikován. Jednadvacetiletý Ward pak rozhodl o svém prvním vítězství na Zlaté přilbě hned na startu finále, neboť ze třetí dráhy všem odjel, náskok do cíle zvyšoval a nedal nikomu šanci na předjetí. Protože druhý dojel už třiačtyřicetiletý Hancock, šlo vlastně o velký souboj generací. Neřízená střela světové ploché dráhy a bývalý juniorský mistr světa tak navázal na další slavné Australany, kteří vyhráli Zlatou přilbu v historii. Stačí jmenovat třeba Jasona Crumpa, Leigha Adamse  či Ryana Sullivana. „Start je vždy důležitý a když se udržíte na vnitřku, vyhrajete. Byl to těžký a dlouhý den, dráha pořád tvrdla, zkoušel jsem to předtím jezdit vnějškem, ale to vůbec nefungovalo, tak jsem se přizpůsobil a jezdil vnitřky. Naštěstí jsem po celý den nemusel měnit nic na motorce,“ uvedl v cíli Ward. Maximálně a po všech směrech vydařené závody sledovalo ve svítkovském areálu okolo 10 tisíc diváků.
V předvečer Zlaté přilby se v Pardubicích jelo i finále mistrovství světa juniorských družstev. Zlato získali Dánové (42 bodů), supervýkon Václava Milíka a jeho16 získaných bodů přivedl český tým k bronzovým medailím (celkem 24 bodů) na úkor Austrálie (20 bodů). Milíka doplnili Zdeněk Holub, Roman Čejka a Eduard Krčmář. Stříbro brali mladí Poláci se 41 body, titul tedy prohráli o jediný bod. Páteční 39. ročník Zlaté stuhy se stal kořistí Fina Tima Lahtiho, Milík skončil ve finále třetí.

Zlatá přilba 2013

Velké finále:

1. Darcy Ward (Aus), 2. Greg Hancock (USA), 3. Przemyslaw Pawlicki, 4. Piotr Pawlicki, 5. Patryk Dudek (všichni Pol.), 6. Matej Žagar (Slovinsko)

Malé finále: 

7. Kasprzak (Pol.), 8. Doyle (Aus), 9. Holta (Pol), 10. Lindbäck (Švéd), 11. Franc (ČR), 12. Ljung (Švéd.).

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist